joi, 29 oct 2015 - Anul XX, nr. 252 (6064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cidrul anti-mahmureală al bunicului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O băutură nealcoolică simplă, sănătoasă, plăcută la gust și complet naturală se poate obține cu ușurință acasă, după metoda bunicilor, folosită și astăzi prin gospodăriile de la sat. Chiar dacă timpul de așteptare pare mult prea lung pentru vremurile actuale, rezultatul merită deplin efortul.

Avem nevoie de:

un borcan pentru murături de 10 litri cu gura largă, 5 kg mere, 400 g miere sau zahăr, optional 10 g drojdie proaspătă, un bidon sau damigeană de 7 litri

Preparare:

Dacă folosim mere tratate, din magazin, le curățăm de coajă, iar dacă avem mere obișnuite, de la țară, doar le spălăm. Tăiem merele în sferturi și le punem în borcan. Turnăm apă de izvor sau apă plată de masă până se umple borcanul (nu folosim apă tratată de la robinet). Îl acoperim cu pânză și îl lăsăm la temperatura camerei 10 zile, perioadă în care amestecăm în borcan de două ori pe zi.

După acest interval scurgem zeama din borcan, o strecurăm, o amestecăm cu mierea ori zahărul și turnăm în damigeană amestecul. Completăm cu apă călduță, nu fierbinte, până se umple damigeana. Dacă dorim să accelerăm procesul, adăugăm drojdia dizolvată în apă, dar astfel băutura poate avea un gust mai puțin plăcut. În rețeta veche drojdia nu este necesară, dar fermentația durează mai mult.

Acoperim damigeana cu dopul său și așteptăm alte 4-8 zile, până ce băutura este suficient de sifonată. Timpul de așteptare variază în funcție de temperatura din cameră și de îndulcitorul folosit ( mierea este antiseptică și fermentația lichidului îndulcit cu miere este uneori inexistentă, dar băutura este mai gustoasă cu miere, chiar dacă nu e acidulată; lichidul nu e acidulat nici dacă merele au fost tratate).

Rezultatul este o băutură gălbuie care seamănă cu socata și are un gust special, ușor aspru. Se păstrează la rece și se consumă în cel mult o săptămână. Este foarte răcoritoare și revigorantă după mese îmbelșugate ori chefuri prea stropite cu alcool, ajută la scăderea febrei și refacere în timpul gripei, taie setea și foamea și crește capacitatea de efort. Nu este însă recomandat să o consumăm seara, pentru că este foarte diuretică și asta ne-ar putea perturba somnul foarte des în primele 3-4 ore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cidrul anti-mahmureală al bunicului.
 Vizualizări articol: 6779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Cidrul anti-mahmureală al bunicului4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cidrul anti-mahmureală al bunicului O băutură nealcoolică simplă, sănătoasă, plăcută la gust și complet naturală se poate obține cu ușurință acasă, după metoda bunicilor, folosită și astăzi prin gospodăriile de la sat. Chiar dacă timpul de așteptare pare mult prea lung pentru... Citeşte