Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau "Manual practic de cofetarie pentru cofetari si particulari" (1928), "prima inghetata care se facea aici in tara pe la cofetariile mai bune era introdusa de lucratorii vienezi, vasazica inghetata vieneza. Se tinea in serbetiere si se servea la clienti pe farfurii. (...) Mai pe urma cofetarul Giovani a inceput sa faca inghetata napolitana. Aceasta se facea in forme mici de cositor, aduse tot de la Viena. Fiind frumoase la vedere, clientii cereau napolitana si bineinteles ca toti cofetarii au fost obligati sa se conformeze cerintelor publicului. (...) Aceasta a durat pana cand a inceput sa se faca inghetata si la cafenele, unde nu se intrebuintau forme, ci o serveau direct din serbetiera. De atunci si cofetarii au revenit la obiceiurile vechi..."
Reteta zilei de astazi a fost aleasa tocmai din manualul lui Emil Frederic: Inghetata de caise.
Caisele trebuie sa fie coapte bine, moi de tot. Se scot samburii si se trec printr-o sita sau ciur. La un kilogram de compozitie se ia jumatate de kilogram de caise.
Citeşte continuarea pe Antena satelor