Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea... la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Şi că este aşa, ne-a lăsat mărturie scrisă publicistul şi "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbaşa, în a sa "Dictatură gastronomică" (la reeditarea căreia m-am învrednicit într-o vară trecută). Pentru deliciul textului (şi-al îngheţatei) vă dau şi eu reţeta bacalbaşiană (de-o fi existând cuvântul! - de nu, îl inventăm noi).
"Pune într-o tingire sau cratiţă bine smălţuită un litru de lapte şi o jumătate de baston de vanilie, 375 g zahăr, 7 gălbenuşuri. Amestecă totul, pune la foc şi amestecă mereu cu o lingură de lemn, ca să nu se taie până începe a se îngroşa (când începe a face bobiţe pe deasupra, deşart-o în castron); lasă să se răcească, pune în sorbetieră, acoperă cu capacul ei (să nu o umpli). Aşezi sorbetiera într-un ciubăr cu gheaţă şi sare şi începi a învârti.
Citește rețeta mai departe pe Antena satelor