Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la colacii mari, mai ales în zilele de pomenire a morților. Un astfel de colac, numit „uitata”, este mai mare și redesenează, fidel, chipul omenesc. Se dă de pomană pentru morții care nu au fost amintiți de mult în rugăciuni. Perioada aceasta culminează de Paști, cu colacul de cinste. Și pentru că niciodată rețetele nu-s destule, în așteptarea Paștilor vă propun o rețetă de cozonac cu prune, culeasă de pe Valea Mureșului.
Ai trebuință de: Un kg făină de patisserie, 250 g zahăr tos, 300 g unt, 4 gălbenușuri, două plicuri cu zahăr vanilinat, coaja rasă de la o lămâie, un pliculeț cu praf de copt, 50-75 ml apă (după cât cere făina), o jumătate de linguriță de sare fină. Pentru umplutură: 100 g alone, 50 g migdale, 100 g prune uscate fără sâmburi, 100 g zahăr tos, o linguriță de scorțișoară măcinată.
Află rețeta pe ANTENA SATELOR