Când, prin 1918, vizita Mănăstirea Rătești, Nicolae Iorga admira căsuțele-chilii ale celor 60 de măicuțe, scriind că, în locul acesta, se simte „ca ântr-o stație de aer”: oaspeții se vedeau mai mult decât surorile, iar unele locuințe îi păreau niște vile în stil nou. Dacă astăzi istoricul ar ajunge la măînăstirea ascunsă între dealurile buzpiene, s-ar întrista văzând-o în starea de-acum, după alunecările de teren din ultimii ani. Biserica veche, pictată de Nicolae Teodorescu și de nepotul său, marele Gheorghe Tăttărescu, necesită serioase intervenții de consolidare și restaurare. Sunt însă câteva repere la Rătești care au rămas ca-n vremea lui Iorga. Între ele și rețetarul măicuțelor. Cu ani în urmă de la Maica Domitiana, aflam rețeta Tocanei mănăstirești.
Ai trebuință de: 4 dovlecei, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei, 4 roșii (cum 4 sunt evangheliștii), o legătură de mărar, o legătură de pătrunhel verde; facultativ: untdelemn (pentru prăjit).
Citește rețeta mai departe pe ANTENA SATELOR