Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar.
Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel în untură fierbinte (ori în unt, ori în untdelemn). Arpagicul mărunțel e curățat și lăsat și el în cratiță până începe „a stecli”, după care se zvârle peste el repede o cană de apă, să-l stingă.
Acestea dintru-ntâi sunt făcute. Apoi se adaugă boia, și sare, și rosii, și ardei tăiați subțire-n felii. Și iarăși apă, cât să le acopere. "Domol" se lasă să fiarbă totul, la marginea plitei, adăugând apă fierbinte, să tot acopere bucatele, să nu-și arate fața înainte de vreme.
Când carnea aproape a fiert, gospodina înțelege că locul cratiței e altul acum - și o-mpinge-n cuptorul fierbinte. Încă un sfert de ceas. În vremea asta, bucatele s-au îmbălsămat unele din altele și gospodina presară deasupra pulberi aromate, cu cimbru și sămânță de mărar...
Rețetă culeasă din satul Baisa, județul Botoșani, de Simona Lazăr