Ai trebuință de: potârnichi (câte două de fiecare mesean), curățate de pene, puf și măruntaie și pârlite, ulei de măsline, unt, câțiva căței de usturoi, rozmarin, dafin, măghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ceapă urscată, o țelină mică, o legătură de pătrunjel verde, ardei, câteva polonice de supă de pasăre (stock), o lingură de făină, un pahar de vin.
Cum se pregătește. Presărați păsările cu sare și piper, după care le puneți să se prăjească ușor, într-o cratiță în care s-au încins două linguri de ulei de măsline și două „nuci” de unt. Pentru aromă, aruncați în același vas câțiva căței de usturoi, trei fire de rozmarin și o frunză de dafin. Când usturoiul începe să roșească în cratiță, iar potârnichile să prindă rumeneală, se scot din vas și în locul lor veți pune trei cepe tocate mărunt, o țelină, așijderea, o legătură de pătrunjel, un ardei. Și iarăși condimente: măghiran, boia de ardei dulce și iute, iar la urmă de tot două polonice de supă fierbinte, să înceapă a bolborosi mâncarea, la foc potrivit.
Într-o altă cratiță se începe prepararea unui sos din vin alb-sec, oțet și alte două polonice de supă, o lingură de ulei de măsline și încă două „nucșoare” de unt, o lingură de făină. Se lasă pe foc, până ce scade pe jumătate.
Într-un vas termorezistent veți așeza potârnichile rumenite, răsturnând cu grijă deasupra lor sosul și legumele înăbușite. Presărați deasupra câteva boabe de piper și de enibahar, mai potriviți de sare și băgați tava la cuptor, la foc mic, vreme de aproape trei ceasuri.
Iar dacă vreți să simțiți cu adevărat savoarea unor bucate „boierești”, amânați-vă bucuria până a doua zi, când, decorate cu lămâie și pătrunjel verde, vă puteți din ele înfrupta pe îndelete.
Rețetă culeasă din satul Bălăneasa, județul Bacău, de Simona Lazăr