(Ukorky no rajnikock)
- reţetă slovacă-
- 350g castraveţi
- 200g cârnăciori mici de bere, picanţi
- 1 frunză de dafin
- 5 boabe de piper
- 1/2 linguriţă boia de ardei
- 1 lingură oţet
- 400ml apă
- 1 ou
- 2 linguri muştar
- 200ml lapte
- 60g făină
- ulei pentru prăjit
- un vârf de cuţit sare
Curăţaţi castraveţii şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 1-2cm. Puneţi în apă boabele de piper, sare, oţet, dafinul şi rondelele de castraveţi şi fierbeţi-le 10 - 15 minute. Castraveţii trebuie să se înmoaie dar nu prea tare. Scoateţi castraveţii din apă şi lăsaţi-i la scurs. Curăţaţi cârnăciorii de pieliţe, ungeţi-i cu muştar şi tăiaţi-i în rondele. Presăraţi rondelele de castraveţi cu piper proaspăt măcinat, după ce s-au zvântat. Înşiraţi pe beţe de frigărui, alternativ, castraveţi şi cârnăciori. Din făină, lapte, ou şi sare faceţi un aluat de clătite, mai gros. Treceţi frigăruile prin aluat, pe toate părţile şi apoi prăjiţi-le în ulei încins. Ca să se prăjească uniform, se foloseşte mai mult ulei.
(Elisabeta Dărăban - Timişoara)