400g somon
- 4 linguri vin alb sec
- 400g cartofi fierţi
- 30g unt
- 1 leg. mare de tarhon verde
- 1 leg. cozi de ceapă verde
- 1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie
- 1 ou
- 200ml ulei
- 2 linguri fãină
- ± sare, piper
Puneţi feliile de somon într-o tavă, stropiţi-le cu vin, acoperiţi-le cu folie aluminată şi puneţi tava la cuptor pentru 20 de minute, la foc mic.
Scoateţi tava şi puneţi feliile de somon, împreună cu sucul scurs în tavă, într-un castron.
Mărunţiţi cu ajutorul unei furculiţe sau blender. Adăugaţi şi cartofii făcuţi piure, oul, coaja rasă de lămâie, tarhonul şi ceapa verde, tăiate mărunt. Săraţi şi piperaţi după gust. Amestecaţi compoziţia pentru omogenizare şi puneţi-o la rece pentru 30 de minute cel puţin.
Formaţi din compoziţie turtiţe, treceţi-le prin făină şi prăjiţi-le în ulei, la foc potrivit.
Turtiţele de somon se servesc ca atare, sau lângă legume gratinate. De asemenea, se pot servi cu un sos alb obţinut din 50g unt topit, 1 lingură făină, 100ml lapte şi 1 leg. mare de tarhon tăiat mărunt. După ce aceste ingrediente au fiert 5 minute se stoarce 1 lămâie în sosul obţinut, se amestecă bine şi se mai fierbe 10 minute, apoi se serveşte cald.