5 porţii – 60 minute
- 500g făină
- 500g cartofi
- 10-12 frunze de busuioc
- 1 ou
- 100g unt
- 100g parmezan
- ± sare, piper
Pune pe o planşetă de frământat aluat 3-4 linguri făină, pune deasupra piureul de cartofi şi fă în mijlocul acestuia o gropiţă. Pune în aceasta oul, busuiocul tocat mărunt şi ceva sare şi piper. Începi şi frământă aluatul adăugând făină, puţin câte puţin, până ce încorporezi toată cantitatea. Frământă bine aluatul circa 10 minute, după ce ai pus toată făina, apoi lasă-l 10 minute să se odihnească.
Formează mici suluri din aluat, cu diametrul de circa 2 cm pe care, apoi le tai în segmente de 1cm, acestea fiind gnocchi proaspeţi. Presară-i cu făină şi lasă-i 30 de minute la rece.
Pune într-o oală mare 4 l apă la fiert cu 1 linguriţă sare. Când apa începe să fiarbă în clocot, pune gnocchii şi fierbe-i la foc mare. Când aceştia se ridică la suprafaţă, e semn că sunt gata. Din acel moment mai lasă la fiert încă 3-4 minute, apoi scoate-i cu o spumieră.
După ce s-au scurs bine de apă, prăjeşte-i 4-5 minute într-o tigaie mai mare, în unt. Serveşte gnocchii fierbinţi presăraţi cu parmezan proaspăt dat pe răzătoarea mică.