4 porţii - 65 minute
- 4 dovlecei
- 50g paste scurte
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 2 linguri boabe de porumb fiert
- 2 linguri mazăre verde fiartă
- 100g spanac
- 4 linguri caşcaval ras
- 1 ou
- 200g roşii
- 1 leg. mărar
- sare, piper
Sosul
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri oţet din vin alb
- 2 căţei de usturoi
- 3 linguri mărar verde tăiat mărunt
- 1 lingură zahăr tos
Tăiaţi dovleceii în felii de 3 - 4mm, pe lungime. Puneţi feliile într-un vas şi turnaţi deasupra lor apă sărată clocotită. Lăsaţi-le în apă 4 - 5 minute, apoi puneţi-le într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Ungeţi cu ulei 4 castroane. Tapetaţi pereţii şi fundul castroanelor cu felii de dovlecel petrecute una peste alta, astfel încât să ajungă şi pentru a acoperi umplutura.
Fierbeţi pastele 10 minute, în apă sărată, apoi scurgeţi-le de apă. Încălziţi uleiul într-o tigaie şi căliţi usturoiul pisat şi ceapa tăiată mărunt. Adăugaţi boabele de porumb şi mazărea. Lăsaţi-le pe foc potrivit 5 minute, amestecând mereu. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi pastele, oul bătut, caşcavalul, roşiile tăiate în cubuleţe şi mărarul tăiat mărunt. Condimentaţi şi amestecaţi pentru omogenizare. Cu această compoziţie umpleţi pe jumătate castroanele tapetate cu felii de dovlecei.
Opăriţi spanacul, scurgeţi-l de apă şi tăiaţi-l cât mai mărunt. Puneţi deasupra umpluturii câte un strat de spanac şi apoi restul de compoziţie rămasă. Acoperiţi umplutura cu feliile de dovlecel.
Puneţi castroanele într-o tavă cu apă. Puneţi tava în cuptorul încălzit dinainte, pentru cel puţin 25 de minute, până când dovleceii se rumenesc uniform.
În acest timp, preparaţi sosul, fierbând ingredientele 5 minute. Amestecaţi pentru dizolvarea zahărului.
Când dovleceii s-au rumenit, scoateţi castroanele din cuptor, lăsaţi-le 5 minute să se răcească şi apoi răsturnaţi-le pe farfurii, pe care aţi aşezat un strat de spanac tăiat mărunt. Turnaţi deasupra sos înainte de servire.