- 1 lingură feliuţe de ardei iute
- 1 linguriţă chimen măcinat
- 300g nuci măcinate
- 300g pesmet
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1/2 linguriţă zahăr
- 50ml suc de roşii
- 1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin
- 2 ardei graşi sau capia
- 1 leg. pătrunjel verde
- ± sare, piper
Se coc ardeii şi se scot într-un castron. Se presară cu sare, se acoperă şi se lasă 10 minute în vasul acoperit. Se curăţă apoi de pieliţe şi se taie în fâşii. Se pun într-un blender, împreună cu celelalte ingrediente şi se procesează până când se obţine un piure fin. Dacă sosul obţinut este prea gros, se poate lungi cu suc de roşii şi zeamă de lămâie. Dacă este prea lichid, se adaugă nuci măcinate. Se ţine sosul astfel pregătit, 15 minute la temperatura camerei, înainte de a fi servit. Se potriveşte cu grătare din carne, peşte sau legume.