8 porţii - 75 minute
- 8 mere
- 1 albuş
- 130g zahăr
- 50ml frişcă
- ½ linguriţă esenţă de vanilie
- 250ml sirop gros de fructe
ALUATUL:
- 475g făină
- 350g unt
- apă
- 1 ou pentru uns aluatul
Preparaţi mai întâi aluatul care trebuie să stea la frigider 20 de minute. Amestecaţi făina cu untul şi adăugaţi atâta apă câtă este necesară pentru a obţine un aluat elastic, potrivit de tare. Învârtiţi aluatul în folie şi puneţi-l la frigider.
Curăţaţi merele de coajă şi cotoare, fără a găuri baza. Întindeţi o foaie din aluat şi tăiaţi din ea 8 pătrate care să aibă dimensiunea potrivită pentru a putea înfăşura merele. Tot din aluat tăiaţi mai multe frunze alungite şi cu lama unui cuţit desenaţi pe acestea nervurile frunzelor. Trebuie să decupaţi cel puţin 5-6 frunze pentru fiecare măr.
Merele se pun în mijlocul pătratelor de aluat şi aluatul se strânge în jurul lor în aşa fel încât partea de deasupra să fie liberă. Umpleţi merele cu un amestec obţinut din frişcă, zahăr şi vanilie. Deasupra lipiţi câte o rondea de aluat şi de jur împrejurul acesteia lipiţi frunzele.
Coaceţi la foc potrivit până când aluatul se rumeneşte uniform. Serviţi merele calde cu sirop de fructe turnat deasupra.
(22 ian 2008, 05:02:48