- 200g făină
- 120g unt
- 30g zahăr tos
- 20g zahăr praf
- 5-6 pere
- 2 mere
- 150g nuci
- 100g gem de caise
- 2 linguri coniac
- 1 lămâie
- un vârf de cuţit sare
- unt şi făină pentru uns şi tapetat tava
Amestecaţi făina cu 100g unt, cu puţină sare, coajă rasă de lămâie şi cu zahărul praf. Adăugaţi 50ml apă rece şi frământaţi un aluat potrivit de tare. Când aluatul este omogen, acoperiţi-l cu o folie şi puneţi-l 20 de minute la frigider. Între timp, curăţaţi cotoarele perelor şi apoi tăiaţi-le, pe lungime, în felii cu grosimea de 5mm. Din aluatul răcit întindeţi o foaie într-o tavă rotundă de tarte, cu diametrul de 23cm. Foaia să îmbrace şi marginile tăvii.
Aşezaţi pe marginea aluatului din tavă un rând de felii de pere suprapuse puţin, în aşa fel încât mijlocul să rămână liber. Tăiaţi merele în cubuleţe şi amestecaţi-le cu nucile zdrobite şi cu 1 lingură zahăr tos. Acest amestec puneţi-l în mijlocul tartei. Coaceţi tarta la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Amestecaţi gemul cu coniacul şi turnaţi amestecul peste tarta fierbinte, scoasă din cuptor. Tăiaţi tarta în bucăţi după ce se răceşte 15 minute.