- 1,3kg praz
- 200g roşii
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 cepe verzi
- 1 leg. pătrunjel
- 500ml apă
- 50g (10 foi) gelatină
- 250g telemea (preferabil de capră)
- sare, piper
- SOSUL:
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri oţet de mere
- 1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat
- ½ linguriţă sare
Curăţaţi prazul şi tăiaţi-l în bucăţi egale cu lungimea unei tăvi de chec. Este bine să alegeţi mai mult partea albă a prazului, care este mai fragedă. Fierbeţi prazul în apă sărată timp de 25 minute, apoi scoateţi-l din apa în care a fiert şi puneţi-l pentru 10 minute în apă rece. Scurgeţi-l de apă într-o strecurătoare. Opăriţi roşiile, curăţaţi-le de pieliţă şi tăiaţi-le în cubuleţe. Peste cubuleţele stropite cu ulei de măsline adăugaţi ceapa verde şi pătrunjelul, tăiate mărunt.
Înmuiaţi foile de gelatină în puţină apă rece şi apoi puneţi-le în 500ml din apa clocotită în care a fiert prazul. Amestecaţi pentru omogenizare şi lăsaţi la răcit gelatina. Tapetaţi tava de chec cu folie şi turnaţi în tavă puţină gelatină rece. Puneţi tava la frigider ca să se întărească. Scoateţi tava când gelatina e tare şi aşezaţi peste ea un strat de fire de praz, puse unul lângă altul. Peste acestea turnaţi din nou gelatină şi puneţi tava iar la frigider. Peste stratul întărit de gelatină aşezaţi cubuleţe de roşii şi peste acestea felii de telemea. Turnaţi gelatină, lăsaţi la rece şi apoi puneţi un strat de roşii, iar gelatină, un strat de praz şi deasupra gelatină. Puneţi tava la frigider pentru 24 ore. Scoateţi terina din tavă cu ajutorul foliei şi tăiaţi-o în felii cu grosimea de 2 – 3cm. La servire, puteţi stropi feliile cu un sos obţinut din amestecarea ingredientelor.