4 porţii – 50 minute
- 700g file de şalău
- 4 cartofi mari
- 1 conopidă potrivită
- 150ml ulei
- 2 ouă
- 3 linguri făină
- un vârf de cuţit şofran
- 2 cepe
- 1 leg. pătrunjel
- ± sare, piper
Curăţă fileurile de pieliţe şi de eventuale oscioare rămase de la filetat, spală-le, scurge-le de apă, şterge-le cu şerveţele absorbante, taie-le în bucăţele de circa 3cm şi presară-le cu sare şi piper.
Din ouă, făină, un praf de sare şi câteva linguri de apă fă un aluat de consistenţa unei smântâni.
Treci bucăţile de peşte prin acest aluat şi prăjeşte-le în uleiul bine încins, la foc potrivit, până ce se rumenesc bine pe toate părţile.
Scoate-le apoi pe şerveţele absorbante şi păstrează-le acoperite, la cald.
Desfă conopida în bucheţele, spal-o şi fierbe-o 15 minute, împreună cu cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în bucăţi, în apă cu ceva sare, apoi lasă-le să se scurgă.
Curăţă, spală şi taie mărunt ceapa, căleşte-o 5 minute la foc mic.
Pune într-o tavă cu pereţii mai înalţi ceapa călită amestecată cu conopida şi cartofii fierţi, presară pe deasupra şofranul şi potriveşte de sare şi piper.
Pune peste acestea bucăţile de peşte pane şi pune tava la cuptor, la foc potrivit pentru circa 20 minute.
Serveşte ornat cu feliuţe de lămâie şi cu pătrunjel tocat mărunt presărat pe deasupra.