Pifteluţe din soia
Ai nevoie de: 200 g soia granule, 400 ml apă, 2 morcovi, 2 cepe, 4 căţei cu usturoi, 2 linguri cu oţet, 2 linguri cu făină, o legătură de pătrunjel, ulei, cimbru, sare, piper.
Cum procedezi:
Înmoaie soia în apa fierbinte cu sare, timp de 30 de minute, după care las-o să se scurgă bine. Între timp, fierbe morcovii întregi în apă cu sare. Într-un castron, amestecă soia scursă cu morcovii fierţi şi tăiaţi mărunt, ceapa tocată şi usturoiul zdrobit.
Condimentează cu sare, piper şi cimbru. La final, adaugă oţetul, după gust şi verdeaţa tocată fin. Din compoziţia astfel obţinută modelează, cu mâinile umede, chiftelele.
Trece-le uşor prin făină, după care rumeneşte-le pe ambele părţi în ulei încins. Serveşte-le reci cu cartofi prăjiţi.
Sarmale cu stafide şi nuci
Ingrediente: 1 kg varză murată, 4 linguri cu pastă de tomate, 100 g stafide, 100 g miez de nucă, 75 g orez, 1 ceapă, ulei, sare.
Mod de preparare:
Înmoaie stafidele în apă rece. Trece-le prin maşina de tocat împreună cu nuca. Căleşte ceapa, adaugă orezul şi stinge cu pasta de tomate. Pune stafidele şi nuca şi lasă să fiarbă 10 minute.
Potriveşte de sare şi umple cu această compoziţie foile de varză. Tapetează fundul vasului cu foi de varză, apoi aşează sarmalele. Acoperă cu foi de varză şi toarnă apa. Lasă-le să fiarbă la foc mic.
Clătite de post (cu dulceaţă sau spanac)
Ingrediente:
100 g făină, 100 ml apă minerală, 50 ml ulei, 25 g zahăr, sare
Preparare:
Punem făina într-un vas şi treptat, pentru a nu se forma cocoloaşe adăugăm apa, ulei şi sare până ce compoziţia se leagă şi devine o cremă.
Într-o tigaie bine încinsă cu puţin ulei turnăm cu polonicul şi întindem pe toată suprafaţa. Fiind fără ouă le facem puţin mai groase. Întoarcem clătitele pe o parte şi pe alta până se pătrund. Repetăm până terminăm compoziţia.
La final le umplem cu dulceaţă, spanac, urzici sau cu varză.