Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 186 (8715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

În luna concediilor

Turnul Lăpușneanu, punctul 0 al Sucevei medievale, în așteptarea unui ”asalt” mai puternic din partea sucevenilor și a turiștilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După mulți, mulți ani în care turnul medieval Lăpușneanu din centrul Sucevei, din curtea Bisericii ”Sf. Dumitru”, a fost mai aproape de prăbușire decât de a deveni un obiectiv turistic, din luna noiembrie a anului trecut acesta a fost deschis pentru vizitare.

Au fost eforturi mari și pe o perioadă foarte lungă de timp la restaurare, apoi eforturi mari pentru a putea fi deschis ca obiectiv turistic, iar după câteva luni de la deschidere se speră că se va înregistra și o creștere a numărului de vizitatori.

Preotul paroh al Bisericii ”Sf. Dumitru”, Adrian Duțuc, ne-a declarat că în lunile de la redeschidere au fost destul de mulți suceveni care au venit să urce în turn, printre ei sporadic și turiști, de asemenea și multe grupuri de elevi, dar în mod evident e loc de mult mai bine la acest capitol.

Iar august, luna concediilor, ar fi cea mai propice pentru o creștere a numărului de vizitatori.

Și dintre turiștii care vor participa la evenimentele majore din august din municipiul Suceava o parte ar putea fi atrași și de o vizită în acest turn, însă cu mai multă promovare, ceea ce încercăm să facem și noi în acest articol.

Și sucevenii care au îmbătrânit văzând turnul care acum mulți ani era în pericol de prăbușire ar trebui să îl viziteze, dacă nu au făcut-o încă.

Dacă tot Suceava are o fostă curte domnească abandonată și acoperită de buruieni, măcar acest turn trebuie exploatat turistic și mai puternic decât până acum.

 

 

”Un punct 0 al Sucevei medievale”: fotografii cu Suceava veche și puncte de belvedere spre obiectivele din oraș

În măsura timpului limitat și a priorităților bisericii, preoții de la ”Sf. Dumitru” au încercat să promoveze obiectivul, însă știu și ei că e nevoie de mult mai multă promovare.

”Plănuim să organizăm câteva expoziții în plus, în colaborare cu Muzeul Bucovinei, știm că e nevoie de o promovare mai puternică și pe internet, pe Facebook etc.

  

Sucevenii și turiștii ar trebui să vină aici pentru a experimenta un iz de perioadă medievală a Sucevei, pentru a vedea un punct 0 al Sucevei medievale, un punct 0 al Curții Domnești.

La ultimul nivel de vizitare avem 7 geamuri spre Suceava, se văd cele mai importante obiective turistice ale orașului, avem și coduri QR, cu informații detaliate despre fiecare obiectiv în parte care se vede din turn.

La nivelul 2 avem o expoziție de fotografie veche concentrată pe zona Curții Domnești, Biserica Sf. Dumitru, o incursiune vizuală în Suceava din perioada de sfârșit de secol XIX, început de secol XX”, ne-a relatat, de la ultimul nivel al turnului, preotul paroh Adrian Duțuc.

Acesta spune că orice tip de turist poate petrece minimum jumătate de oră în acest obiectiv turistic. Și cam are dreptate.

În turn se urcă pe scările solide și bine amenajate, se ajunge întâi la expoziția de fotografie veche, apoi sunt două niveluri cu zone de priveliște spre Cetatea de Scaun, Biserica Mirăuți, Biserica Domnițelor, Biserica Romano-Catolică sau Catedrala de pe Mărășești.

 

Muzeul Bucovinei ar putea fi una dintre cheile creșterii atractivității Turnului Lăpușneanu

Sigur, este loc și de mai bine privind expoziția și atractivitatea ei, însă se așteaptă și o reacție mai consistentă din partea publicului.

Credem că un sprijin mai concret ar putea veni și din partea Muzeului Bucovinei. Se știe, mulți turiști care ajung la Cetatea de Scaun a Sucevei sau la Muzeul de Istorie întreabă ce mai este de văzut prin Suceava, iar personalul de la muzeu ar trebui să amintească și de acest obiectiv de importanță mare, zicem noi. Asta mai ales că mulți turiști se plâng că nu au ce vedea mai mult de o zi prin municipiul Suceava.

 

Dintre străini, cei mai mulți vizitatori sunt polonezi 

Turnul Lăpușneanu are și atuul unui program flexibil de vizitare, de luni până sâmbătă, de la ora 8.00 la 18.00, și duminica, de la ora 8.00 la 14.00.

Biletele se achiziționează din biserică, cu 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Biletul este mai concret o fisă cu care vizitatorul intră în turn, putându-se bucura și singur de expoziție și priveliște. Singurii „paznici” sunt camerele de supraveghere.

Preotul paroh Adrian Duțuc ne-a mai spus că dintre turiștii străini cei mai mulți au fost polonezi, de aceea scurtul istoric al turnului fiind afișat și în limba polonă, după textul în limba română.

Informațiile despre turn mai sunt traduse și în engleză, germană și italiană. 

 

A fost foișor de foc pentru pompieri, dar și casă mortuară

O istorie a Turnului Lăpușneanu, cu documente și fotografii vechi, a apărut sub oblăduirea părintelui Justinian-Remus Cojocar, și el preot de la Biserica ”Sf. Dumitru”.

Din lucrare aflăm că ”Turnul Clopotniță este străjerul zonei centrale a orașului. Prin poziționarea sa nu poate fi ocolit de trecător. Turnul lui Alexandru Lăpușneanu era un simbol al protecției comerțului medieval de către puterea centrală”.

Potrivit datelor istorice, turnul a fost folosit și de administrația orașului, dar a avut și o funcțiune mult mai practică, de punct de observație pentru incendii.

”În anul 1845, turnul clopotniță a fost refăcut, adăugându-i-se un al patrulea nivel, încununat de o cupolă, ajungând cu cei 40 de metri înălțime să fie cea mai înaltă clădire din oraș și, în consecință, a fost destinat să slujească pompierilor drept punct de observație, paza de foc a orașului până în anul 1910”, a arătat preotul Justinian-Remus Cojocar.

Tot din cartea acestuia, am aflat că încăperea de la baza turnului a fost folosită și pe post de ”casă mortuară”. Turnul ridicat de domnitorul Alexandru Lăpușneanu are o istorie zbuciumată, iar acum, după ce a fost salvat prin strădania de o viață a unor oameni (de o viață, fără exagerare), este un monument simbol al orașului Suceava și așa trebuie să rămână.

Pe turn, în exterior, spre parc, a fost păstrată și stema originală de acum mai bine de 450 de ani, unde apare capul de bour încadrat de patru segmenți de cerc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turnul Lăpușneanu, punctul 0 al Sucevei medievale, în așteptarea unui ”asalt” mai puternic din partea sucevenilor și a turiștilor.
 Vizualizări articol: 3226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Turnul Lăpușneanu, punctul 0 al Sucevei medievale, în așteptarea unui ”asalt” mai puternic din partea sucevenilor și a turiștilor4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei