Reporterii Monitorului de Suceava au ajuns, luni dimineață, la Școala medie Oprișeni, sat din raionul Adâncata, Regiunea Cernăuți, unde învață 320 de copii.
De aproximativ două săptămâni situația s-a înrăutățit mult și în Regiunea Cernăuți, întreruperile de energie electrică fiind tot mai dese și mai lungi, fapt care pune la grea încercare profesorii și copiii.
Căldura este puțină, curentul electric la fel, iar copiii s-au învățat deja din păcate cu faptul că atunci când sună alarma trebuie să se adăpostească într-un subsol în care este foarte frig.
I-am găsit în sala de clasă pe copiii de clasa I, împreună cu învățătoarea Tatiana Petrovici. Din cauză că sunt fluctuații de energie electrică, centrala funcționează în regim de avarie, iar în clase este destul de frig. Copiii par să se fi călit cu războiul și nu prea se plâng, combătând frigul cu haine în plus.
O imagine emoționantă am întâlnit la un grup de copii care jucau tenis de masă la lumina lanternei de la telefon. Toată lumea, chiar și copiii, par să fi înțeles că vremurile sunt grele și nu e cazul să se plângă.
”Când sună alarmele mergem toți în subsol, ne îmbrăcăm și mai bine că acolo este și mai frig și mergem în subsol”
Tatiana Petrovici, învățătoarea copiilor de clasa I, a descris atmosfera de la cursuri: ”În prezent este mai complicat deoarece nu avem lumină, nu prea avem căldură, dar totuși copiii sunt dornici de școală, vor să vină la școală. Când sună alarmele mergem toți în subsol, ne îmbrăcăm și mai bine că acolo este și mai frig și mergem în subsol.
Copiii sunt obișnuiți cu războiul și le-am explicat că uneori trebuie să plecăm pentru că este pericol. Nu m-am gândit niciodată că o să predau în aceste condiții”.
Ore scurtate deocamdată și perspective deloc încurajatoare pentru continuarea cursurilor
Directorul școlii medii din Oprișeni, Nicolae Bodnariuc, a descris și el situația de la școală. Cursurile continuă pe o durată mai scurtă, dar nu se știe pentru cât timp.
”Suntem în război toți, de la mic la mare, toți locuim în țara asta și trebuie să rezistăm. Întreruperile de curent ne afectează pentru că nu putem încălzi școala cum ar fi nevoie, pentru că școala se încălzește pe o centrală electrică. Avem un butoi de acumulare cu 24 de tone de apă care pe timpul nopții se încălzește, apoi ziua recirculăm apa. Avem un generator cu care putem susține puțin căldura în școală. Am scurtat orele de la 45 de minute la jumătate de oră, cât să dovedim să le dăm temele noi”.
Directorul spune că dacă va fi mai frig (iar toată lumea se așteaptă la asta), copiii vor rămâne probabil acasă.
”Ne temem că bombardamentele pot ajunge și aici. Facem pregătiri cu copiii, îi evacuăm în beci și îi pregătim cum putem”, descrie situația directorul.