Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 278 (7890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Ghid pentru primari

Cum a ajuns Mălini stațiune turistică, cu sute de locuri de cazare, pârtie și tiroliană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comuna Mălini a ajuns una dintre destinațiile turistice de top ale județului Suceava, cu pensiuni una și una, sute de locuri de cazare și numeroase investiții în turism: pârtie, tiroliană, bazin cu apă sărată, saune, sală de sport, de masaj, de fitness, ATV-uri și bull-carturi, parcări amenajate la marginea drumului, traseu prin pădure pentru biciclete și un impresionant drum montan, Drumul Talienilor.

Adaugă la toate astea peisaje spectaculoase, impresionantele tradiții și o diversitate de preparate culinare care ar putea ține turiștii la masă toată ziua.     

Dacă nu mă crezi, hai să facem un experiment: Încearcă să găsești înainte de sărbătorile de iarnă un loc de cazare.

Crede-mă, vei avea o misiune grea!

 

„Fac pârtie într-un an de zile!”, promisiunea pentru investitori

Pentru a realiza cât de mult s-a schimbat Măliniul în ultimii ani, ar trebui să dăm timpul înapoi. Acum mai bine de 15 ani, când nu era nici un loc de cazare.

Atunci când ursul venea mai des decât turistul. Comuna “trăia” doar din exploatările forestiere și creșterea animalelor.

Cartea turismului a jucat-o pentru prima oară primarul Petru Nistor. E primar din 2004 și are toate șansele să iasă la pensie din primărie. Omul, care nici măcar nu a avut contracandidat la ultimele alegeri, și-a dat seama că nu e suficient să ai doar peisaje, tradiții și mâncare bună, și a venit cu o strategie, contestată de unii la acea vreme.

Nistor a împărțit o suprafață de aproximativ 15 hectare de teren, de pe raza satelor Văleni și Iesle, în 96 de loturi pentru case de vacanță și pensiuni. Apoi, ca să-i atragă pe investitori, a venit cu o promisiune: “Într-un an de zile fac pârtie de schi!”, le-a spus primarul.

Iar în aproximativ un an, edilul, sprijinit de consilierii locali, s-a ținut de promisiune.

Ulterior, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, s-au adus și tunuri de zăpadă, s-a ridicat și un sediu administrativ și au fost achiziționate 25 de bull-carturi.

Dacă nu știi ce-s alea, fii fără grijă, nici eu n-am auzit până să ajung la Mălini.

Bull-cartul e un vehicul prevăzut cu un cadru metalic pe trei roţi, fără motor, care este tractat cu ajutorul instalației de teleschi până la capătul pistei (da, s-a făcut și pistă specială de 850 de metri lungime), de unde turistul își dă drumul la vale (ți-am zis că au și sistem de frânare?). Mai bine de atât nu reușesc să explic, dar, uite, las și o fotografie să-ți dai seama mai bine.

Ideea cu această combinație între kart și bicicletă cu trei roți i-a venit tot primarului, după o excursie în Villingen (Germania), unde a văzut, și chiar experimentat, o cursă cu bull-carturile.

Pe lângă unicitatea acestei investiții, autoritățile din Mălini au reușit să dea o utilitate practică pe timp de vară pârtiei și instalației de teleschi.

Lângă pârtia aflată în satul de vacanță Pojorâtaeste și un frumos parc de aproximativ 7.500 de metri pătrați, un parc cum, spun mălinenii – și zău dacă poți să-i contrazici! - “nu au multe orașe”.

Așa se face că în comuna Mălini au început să apară tot mai mulți turiști, în afara celor, și ăia să-i numeri pe degete, care veneau înainte să viziteze casa memorială a lui Nicolae Labiș.

 

Tiroliană de 100.000 de euro

Cea mai recentă investiție în turism la Mălini este instalația de tiroliană, o investiție de aproximativ 100.000 de euro (din bugetul local al comunei Mălini), finalizată în urmă cu câteva luni.

La fel ca în cazul pârtiei, autoritățile locale vor să facă un parteneriat public-privat pentru a da în administrare tiroliana unei societăți, în schimbul unei chirii lunare care să ajungă în bugetul primăriei. În acest sens, va fi organizată în perioada următoare o licitație pentru desemnarea agentului economic care se va ocupa de administrarea instalației de tiroliană din satul Văleni – Stânișoara.

Instalația are o lungime de 650 de metri, o diferență de nivel de 34 de metri, iar turistul va avea parte de una dintre cele mai rapide coborâri, de la un capăt la celălalt ajungând în mai puțin de un minut. Punctul de sosire al tirolienei este chiar în parcul despre care v-am scris puțin mai sus, în Satul de vacanță Pojorâta.

 

Hai să facem în mai puțin de 5 minute un tur al comunei! Ce zici? 

Astăzi, la Mălini găsești spital (îți povestesc puțin mai încolo despre el), bancă, benzinărie și chiar birou notarial. Și patru service-uri auto.

Prețul terenurilor a crescut considerabil și, nici să vrei să cumperi, nu prea mai găsești. Pe lângă case de vacanțe, sunt familii care au preferat să se mute cu totul în comuna de la poalele munților Stânișoara.

Chiar în centrul comunei ai o sală de sport modernă, cu masaj și sală de fitness, cu încălzire centrală, iar lângă primărie găsești un bazin acoperit, cu apă sărată, cu saună uscată și saună umedă. 

Drumurile sunt bune și găsești parcări amenajate, cu băncuțe, coșuri de gunoi și panouri informative în mai multe locuri. Și chiar terenuri de sport în aer liber.

Toată lumea are de câștigat din turism, de la cei cu pensiuni la cei cu materiale de construcții. Și, într-un final, bugetul local. La Mălini, taxele au rămas aceleași de ani și ani de zile, fiind modificate doar de inflație.

În comună există și un serviciu voluntar de pompieri, cu două autospeciale achiziționate din Germania, unul dintre șoferii care le-au adus la Mălini fiind chiar primarul Nistor.

Spitalul din Mălini, așa cum îi spun localnicii, este de fapt o unitate de asistență medico-socială cu 20 de paturi, cu asistente și medic, modernizată și redeschisă de autoritățile locale după ce ajunsese într-o stare avansată de degradare. Unitatea și-a dovedit din plin utilitatea, mai ales în cazurile, destul de dese în ultimii ani, când cel mai apropiat spital, vechiul spital din Fălticeni (aflat la 17 kilometri), era aglomerat.

Localnicii cu afecțiuni ușoare puteau să își facă tratamentele în “spitalul” lor, iar asta a contat foarte mult pentru comunitate.    

În satul Suha a fost ridicat și un modern cămin de bătrâni cu 20 de paturi, aflat în imediata apropiere a unei frumoase biserici în stil maramureșean (Biserica „Sf. Ilie”).

Mare parte a comunei cu aproximativ 7.800 de locuitori este asigurată cu sistem de canalizare (40 de kilometri) și sistem de alimentare cu apă (25 de kilometri). Există un proiect de extindere a rețelelor de apă și canalizare pentru alți 15 kilometri (valoare: 2,5 milioane de euro fără TVA)!

Printr-un alt proiect recent al autorităților din Mălini, demarat în contextul actual al pandemiei, fiecare elev din comună va avea o tabletă cu acces la internet, iar școlile vor fi dotate cu laptopuri, table interactive, camere web și sisteme all-in-one.

De asemenea, există proiecte de modernizare a 17 străzi comunale, a două unități de învățământ și construirea unei noi grădinițe.

Așadar, nu știu dacă au trecut cinci minute, dar dacă ai ajuns până aici cu cititul, atunci ți-ai putut face o imagine despre câte s-au întâmplat în Mălini în ultimii ani. Și – stai – nu e tot!

 

Drumul Talienilor – cel mai frumos drum montan din Vechiul Regat

Dacă nu ai fost până acum pe Drumul Talienilor, care face legătura rutieră dintre comunele Mălini (Suceava) și Borca (Neamț), trebuie neapărat să o faci într-o zi. Mai cu seamă în acea zi - sperăm cât de curând - în care drumul, cu peisaje de poveste, va fi modernizat: lărgit și asfaltat.

Acea zi va fi una în care turismul din județul Suceava va avea de câștigat.

Vestea bună este că există un proiect în acest sens al administrațiilor județene din Suceava și Neamț și că, în câteva săptămâni, lucrările vor fi atribuite (pe tronsonul de drum de la Mălini) unui constructor care să se apuce cât mai repede de treabă (pe tronsonul de la Neamț lucrările sunt deja avansate).

Drumul a fost realizat de constructori italieni între anii 1902 și 1914 la dorința Regelui Carol I, pentru a realiza o legătură strategică între Valea Moldovei și Valea Bistriței, prin Pasul Stânișoara.

- Cine a făcut drumul?

- Talienii (n.r. - italienii)!

Și așa i-a rămas numele: „Drumul Talienilor”.

Drumul este menționat și în “Baltagul” lui Mihail Sadoveanu, fiind acel drum străbătut de Vitoria Lipan în căutarea soțului, Nechifor Lipan, plecat la Dorna să cumpere oi. La Crucea Talienilor, scria Sadoveanu, Vitoria avea să-l găsească pe Nechifor mort.

 

Am văzut prima zăpadă de „toamnă” în Pasul Stânișoara

Am urcat zilele trecute până sus, în Pasul Stânișoara, pe Drumul Talienilor.

Când am plecat din Suceava ploua și era înnourat. “N-ai ce fotografii să faci pe vremea asta!”, i-am spus colegului meu de la Monitorul.

Când am început să urcăm spre Pasul Stânișoara, cu un Duster (cu cauciucuri de vară), peisajele erau unice, chiar și pe așa o vreme gri. Culorile toamnei și ceața care acoperea vârfurile copacilor și crestele munților au sporit brusc interesul pentru ceea ce avea să ne aștepte în vârful Obcinei Stânișoara, la limita cu comuna Borca.

Pe măsură ce înaintam cu mașina, peisajul devenea tot mai alb, pentru a constata că sus, în Pasul Stânișoara, era nins de-a dreptul. Era prima zăpadă pe care am văzut-o în această toamnă.

 

Au reconstruit Crucea Talienilor în doar trei luni

Odată ajunși în vârf, la limita cu comuna Borca (județul Neamț) eram deja în alt anotimp. Totul era alb.

O frumoasă biserică din lemn, un foișor de observare din care poți admira toată zona. O panoramă de pus fotografie de copertă pe Facebook.

Și o cruce uriașă, de aproape nouă metri și jumătate înălțime. Crucea Talienilor.

Autoritățile din Mălini au reconstituit crucea distrusă în timpul războiului, cu ajutorul unui arhitect și al unor fotografii și documente vechi.

Au reușit asta în numai trei luni, lucrările de construcție fiind începute în august și finalizate în octombrie (valoarea lucrărilor a fost de 150.000 de lei, din bugetul local al comunei Mălini).

În apropiere se află încă o cruce, construită de mai multă vreme cu sprijinul unei persoane din Borca.

Primarul și consilierii din Mălini au dorit însă să reconstituie adevărata Cruce a Talienilor, pe care urmează în primăvară să fie puse stema Casei Regale a României și stema României.

Și foișorul de observare a fost refăcut, după ce fusese distrus parțial de un trăsnet.

Despre bisericuța din lemn am aflat că este tot un proiect destul de recent al Primăriei Mălini, iar lăcașul de cult a fost dat în grija Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, fiind îngrijit de un călugăr de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Primarul Petru Nistor e ferm convins că zona va deveni, odată cu finalizarea proiectului de modernizare a drumului inițiat de Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, unul dintre principalele obiective turistice ale comunei Mălini și ale județului.

“Odată ce ajungi în vârful Obcinei Stânișoarei, mai cu seamă în zilele senine, poți vedea o panoramă unică, cu Pietrele Doamnei de pe Rarău și Vârful Toaca de pe Ceahlău. Nu știu din câte locuri poți privi așa peisaje”, spune primarul din Mălini.

Pe lângă valoarea istorică și turistică, Drumul Talienilor va deveni și o legătură rutieră importantă, putând prelua și o parte din traficul de pe DN 17, cu ieșire prin Borca pe Valea Bistriței.  

 

Stațiunea Turistică Mălini

Din primăvara acestui an, Mălini a devenit stațiune turistică de interes local.

Cu aproximativ 400 de locuri de cazare omologate, cu unități de cazare, obiective turistice, comuna este, fără nici o exagerare, una dintre stațiunile în care orice turist găsește ceva pe gustul lui. Că vrea jacuzzi, peisaje, piscine, plimbări cu trăsura, cu bicicleta, cu ATV-urile, excursii pe munte, relaxare ori adrenalină, liniște ori petrecere cu lăutari, proțapuri, grătare sau chiar preparate din bucătăriile internaționale, Mălini are de toate în meniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum a ajuns Mălini stațiune turistică, cu sute de locuri de cazare, pârtie și tiroliană.
 Vizualizări articol: 9210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Cum a ajuns Mălini stațiune turistică, cu sute de locuri de cazare, pârtie și tiroliană5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei