Dacă în urmă cu 30-40 de ani Trabanturile erau maşini pe care mulţi le luau peste picior, cele care s-au păstrat au devenit astăzi foarte apreciate de colecţionarii retro şi nu numai de ei. Pentru că sunt viu colorate şi au un aspect comercial, maşinile Trabant sunt la modă şi pentru închirieri la nunţi. De câţiva ani, există o modă destul de vizibilă privind închirierea de maşini retro pentru nunţi. Dacă pentru un automobil retro american, de exemplu, tariful de închiriere este unul pe măsură, la Trabant sunt preţuri mai mici, iar avantajul este că mirii pot închiria mai multe maşini la o singură nuntă.
Suceveanul care face şi bani din marea iubire - Trabantul
Suceveanul care este cel mai mare pasionat de Trabanturi, şi care în timp a investit în mai multe maşini care au „lipici” la miri şi mirese, este Viorel Romaniuc, din cartierul Burdujeni. Acesta este cunoscut în mai toată Suceava pentru că de mulţi ani curtea de lângă spălătoria auto pe care o deţine este plină de maşini retro, în majoritate Trabanturi.
Acesta are, printre altele, un superb Trabant albastru, cu tapiţerie albă, decapotabil, foarte cerut de mirese, un Trabant galben foarte atrăgător, dar şi un Trabant 600, primul model al Trabantului, fabricat în 1964, în stare impecabilă şi vopsit în două culori. Acestea sunt cele mai căutate maşini pentru nunţi, însă Romaniuc poate şi mai mult.
Suceveanul ne-a relatat că a avut nunţi la care i s-au cerut şi câte cinci-şase Trabanturi care să meargă în fruntea alaiului. Cum are multe maşini, poate onora cererile de până la şase Trabanturi la o nuntă.
Trabantul nu este dat pe mâna nuntaşilor
Marea problemă este legată de şoferi, pentru că Trabantul nu poate fi dat pe mâna oricui, având în vedere diferenţa enormă faţă de cum se conduc maşinile din ziua de azi. De altfel, mărturiseşte Romaniuc, regula clară este că tot el asigură şi şoferii maşinilor, din familie şi dintre cunoştinţele sale, şi nu se pune problema să cedeze la insistenţele mirilor sau apropiaţilor acestora, care ar vrea să conducă ei.
„Este o măsură de protecţie pentru maşini. Noi ne cunoaştem Trabanturile, le ştim toanele, evităm apariţia unor probleme, iar nuntaşii trebuie să se concentreze pe petrecerea lor, nu să aibă parte de surprize în trafic”, povesteşte Viorel Romaniuc.
Flexibili la timpul petrecut cu nuntaşii
Ajungem şi la tarife, iar Viorel nu insistă prea mult pe această temă. Spune că nu este ahtiat după bani şi nu pune codiţii legate de timpul stat la nuntă. De obicei este vorba de câteva ore, cât alaiul merge pe la casele mirilor, la biserică şi apoi până la restaurantul unde este petrecerea. Acolo, de obicei, Trabanturile trec printr-o şedinţă foto cu oamenii care vin la petrecere, iar apoi misiunea lor se încheie. Oricum, spune Viorel, prioritatea este ca nuntaşii să se simtă bine, iar dacă trebuie să stea mai mult la o nuntă decât la alta nu se supără.
Cât trebuie să scoată mirii din buzunar
Viorel Romaniuc a spus că tariful de închiriere a unui Trabant la o nuntă este de 100 de euro, în municipiul Suceava şi împrejurimi, iar la două maşini este în jur de 150 de euro. La trei maşini în jur de 200 de euro, iar pentru cine vrea un adevărat alai nu a cerut niciodată mai mult de 250-300 de euro. Tarifele sunt ceva mai mari când vine vorba de localităţi aflate la distanţe mai mari de municipiul Suceava.
Un alt sucevean care închiriază maşini retro pentru nunţi este Nelu Bîrîiac, din Ipoteşti. El este un colecţionar polivalent de maşini retro şi are mai multe variante pentru nunţi, printre care un Wartburg vopsit alb-albastru, model vechi, fabricat în 1961, un superb Volvo 544 P,dar şi un Trabant Combi. Ar părea poate surprinzător, însă are destul de multe cereri pentru Trabant, pe tot parcursul anului. Şi el închiriază de regulă maşina cu 100 de euro pentru o nuntă, fiind şi şofer pentru miri şi ceilalţi nuntaşi dornici de o plimbare cu o maşină altfel decât cele care sunt astăzi pe străzi.
Maşina simbol a Germaniei de Est, devenită şi un simbol al căderii comunismului
Trabantul a luat naştere în partea comunistă a Germaniei de după al Doilea Război Mondial.
Trabantul a apărut, în 1957, ca un răspuns al Germaniei de Est faţă de cel puţin la fel de celebrul VW Beetle, maşină care, la vremea respectivă, era considerată foarte accesibilă.
Trabantul şi-a câştigat simpatia oamenilor nu numai prin designul simplu, dar şi prin faptul că putea fi reparat foarte uşor.
Cel mai popular model dintre toate este Trabantul 601, un model P60, îmbunătăţit.
La căderea Zidului Berlinului, mii de germani din Est au traversat graniţa în Trabanturi, astfel că maşina a devenit simbolul căderii comunismului.
Ca element de culoare, a exista un model de Trabant mai special, fabricat în colaborare cu renumitul producător VW.
Era o maşină care prindea 130 de km/h, practic puntea din faţă fiind cea de la modelul de Polo 1. Această maşină a avut producţie limitată şi este o raritate printre colecţionari.