Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 apr 2016 - Anul XXI, nr. 77 (6190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Incredibil

20 de familii din Dorneşti s-au trezit cu terenul de sub case vândut şi ipotecat la bancă, la o evaluare de aproape un milion de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Familiile care au cumpărat fostele locuinţe de serviciu din incinta fostei ferme Bogdania din Dorneşti, situate într-un bloc şi case tip duplex, au aflat după câţiva ani că terenul de sub case nu numai că nu le aparţine, ci a şi fost vândut, iar ulterior ipotecat la o bancă din Rădăuţi. Una dintre cele 20 de familii aflate în această situaţie, Gabriela şi Mihai Ciurariu, ne-a povestit cum s-a ajuns aici. Cu un teanc de documente şi sesizări pe la toate instituţiile statului care ar fi putut clarifica lucrurile, familia Ciurariu spune astăzi că dacă ar avea unde să meargă ar abandona totul şi ar pleca.

Cei doi au venit la Dorneşti în anul 1998 prin transfer: Mihai ca poliţist în comună, Gabriela grefier la Judecătoria Rădăuţi. În aprilie 1999, au închiriat de la fosta fermă SC Bogdania o casă cu două camere cu o suprafaţă utilă de 49,07 mp, pe care au şi cumpărat-o în luna noiembrie a aceluiaşi an. Conform contractului de vânzare cumpărare, la rubrica ”odată cu locuinţa se vând şi următoarele dependinţe, anexe gospodăreşti, garaje şi instalaţii aferente” este trecută o anexă de 8,92 mp.

Preţul a fost achitat integral. Actele normative în baza cărora s-a făcut vânzarea, stipulate în contract, sunt Legea nr.76/1994 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unităţilor economice sau bugetare de stat, Decretul - lege nr.61/ 1990 şi Legea nr.85/1992.

Pentru persoanele care dobândesc locuinţele în condiţiile Decretului-lege nr. 61/1990, atribuirea terenului se face în condiţiile art. 35 alin. 2 din Legea nr. 18/1991.

Având în vedere profesiile pe care le au Gabriela şi Mihai, aceştia au avut convingerea că în proprietate, pe lângă imobilul cumpărat, le este trecut şi terenul ce formează curtea, deoarece atât imobilul, cât şi terenul formează un tot unitar. Potrivit configuraţiei construcţiei, terenul serveşte strict exploatării normale a locuinţei. De asemenea, art. 36 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 republicată prevede că: “Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie”.

 

Au bătut la uşi închise

Doar că în martie 2002 construcţiile de pe parcela pe care se aflau locuinţele de serviciu de la fosta Bogdania au fost înscrise în cartea funciară pentru SC Nord Intermed Consulting Group SRL, împreună cu celelalte terenuri şi construcţii pe care firma le-a cumpărat de la fermă. În martie 2007 Nord Intermed a vândut mai departe către SC Grup KMS SRL, reprezentată prin administratorul Korniev Denys, cetăţean ucrainean. Din contractul de vânzare-cumpărare încheiat între cele două firme reiese că ”parcela virană cu magazii C47, C50, C51, C52, identică cu PV 1065/15 în suprafaţă de 9.581 mp şi parcela drum identică cu PF 1065/16, în suprafaţă de 6.471 mp, înscrise în CF nr.3610 a com. cadastrale Dorneşti jud. Suceava, dobândite în baza facturii fiscale nr. (...) din 25.02.2002 a SC Bogdania SA, a încheierii judecătorului sindic al Tribunalului Suceava din 4.03.2002, a contractului de vânzare-cumpărare  (...)” sunt ipotecate în favoarea BCR SA Sucursala Rădăuţi, cu o ipotecă de rang I în sumă de 250.000 lei în septembrie 2005, ipotecă de rang II în sumă de 1.050.000 lei în noiembrie 2005 şi ipotecă de rang III în sumă de 4.000.000 lei în septembrie 2006. ”Imobilele ce se înstrăinează sunt ipotecate în favoarea BCR SA Sucursala Rădăuţi”, se precizează în contract. În anexa 1 partea I la extrasul de carte funciară eliberat de oficiul de cadastru în iunie 2010, construcţiile de pe parcela 1065/15 sunt trecute ca magazii - C47, C50 C 51 şi C52.

Familia Ciurariu a aflat întâmplător că nu deține terenul de sub casă, în urma unei reclamații pe care i-au făcut-o 12 locatari de la blocul vecin, în iunie 2010. Au fost acuzaţi că au distrus instalația de canalizare ce trece prin curtea lor. În cercetarea efectuată de Poliția Rădăuți scrie că ”imobilele de locuit aparțin petenților”, iar ”terenurile de sub acestea, din împrejurimi precum și cel împrejmuit de numitul Ciurariu Mihai sunt proprietatea SC Grip KMS SRL, chiar dacă sistemul de canalizare este folosit de locatari”. Reclamația s-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale față de Mihai Ciurariu pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, locatarii retrâgându-și plângerea. Celelalte verificări au demonstrat că nu a fost vina lui în acest incident.

De atunci, Mihai și Gabriela nu au mai avut linişte. Au reclamat situaţia la Primăria Dorneşti, Prefectura Suceava, Cancelaria premierului, Parchete de la Suceava şi Rădăuţi, Poliţie etc. De peste tot au primit răspuns fie că instituţia nu are competenţă în soluţionarea celor reclamate, fie că terenul de sub casă are alt proprietar. În lupta cu firma care deţine terenul, familia Ciurari a rămas singură, ceilalţi locatari împăcându-se cu situaţia de fapt. Unii dintre ei, potrivit familiei Ciurariu, lucrează pentru proprietari şi nu sunt dispuşi să-şi pericliteze slujba.

 

De trei luni, proprietarul terenului a lăsat casa familiei Ciurariu fără apă

La un moment dat, ne spune Mihai, s-au trezit cu fel de fel de ameninţări şi şicane, cum ar fi blocarea reţelei de canalizare, astfel încât curtea le-a fost inundată de dejecţii. Au reclamat la DSP şi la Garda de Mediu şi au avut câştig de cauză. De trei luni, nu mai au apă curentă şi sunt obligaţi s-o care cu butoaiele. ”Nu am cu ce să spăl un vas sau o haină. Ne-au tăiat apa, vor să ne facă să lăsăm totul şi să plecăm. Dacă am avea unde, chiar am pleca, pentru că m-am săturat”, ne-a spus Gabriela Ciurari. Fântână nu pot săpa în curte deoarece nu sunt proprietari pe teren şi nu pot obţine autorizaţie de construire.

O scrisoare transmisă în decembrie 2014 de Agenţia Naţională de Cadastru sintetizează clar istoricul terenului: ”Din informaţiile transmise de OCPI Suceava rezultă că parcela nr.1065/15, care face obiectul petiţiei, provine din dezmembrarea parcelei 1065 înscrisă iniţial în cartea funciară nr. 3551 Dorneşti, pentru Bogdania SA Rădăuţi, în data de 10.01. 2000.. (...) Construcţiile de pe parcela nr.1065 au fost înscrise pentru SC Nord Intermed Consulting Group SRL Cacica. În anul 2004, parcela 1065 se dezmembrează în parcelele 1065/1/1065/16. Parcela 1065/15 se transcrie în cartea funciară nr.3610 Dorneşti, având proprietar pe SC Nord Intermed Consulting Group SRL Cacica, iar din 2007 pe SC Grup KMS SRL Suceava. Pe această parcelă sunt evidenţiate patru construcţii având destinaţia magazie. Construcţiile cu destinaţia locuinţă, menţionate în petiţie, sunt evidenţiate pe planul de situaţie care a stat la baza înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate pentru Bogdania SA Rădăuţi, dar nu au făcut obiectul înscrierii în cartea funciară, fiind înstrăinate anterior emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate”.

Contactat ieri, administratorul firmei Nord Intermed Consulting Group SRL Cacica, Gheorghe Savu, ne-a declarat că locuinţele sunt ale celor care le-au cumpărat. ”Terenul este într-adevăr cumpărat de noi, dar nu din voinţa noastră şi pentru că aşa ne-a vândut lichidatorul. Le-am propus să cumpere, dar ei vor degeaba. Nu pot să le dau degeaba, pentru că nici eu nu l-am luat fără bani”, ne-a spus Gheorghe Savu.

Când l-am întrebat de ce casele tip duplex şi blocul de locuinţe au fost înscrise în cartea funciară drept magazii şi cum au fost evaluate, ca magazii, la 4 milioane de lei, Gheorghe Savu ne-a răspuns că nu mai are ce discuta şi, dacă dorim mai multe informaţii, să venim luni la sediul firmei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 20 de familii din Dorneşti s-au trezit cu terenul de sub case vândut şi ipotecat la bancă, la o evaluare de aproape un milion de euro.
 Vizualizări articol: 11701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
20 de familii din Dorneşti s-au trezit cu terenul de sub case vândut şi ipotecat la bancă, la o evaluare de aproape un milion de euro5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Kașa cu miere și scorțișoară (hrișcă cu lapte) Este un mic-dejun rusesc, foarte simplu, sănătos și hrănitor, preparat cu hrișcă și lapte. Este deosebit de sățios și conferă energie și bună dispoziție. Poate fi consumat și de diabetici, dacă medicul le permite (eventual neîndulcit, pentru... Citeşte