Virtuozul acordeonist Dan Decebal Chitic, care din anul 1981 este angajat al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, îşi trăieşte viaţa în cântec. Cunoscutul instrumentist a dat recent numele unui festival internațional de muzică populară organizat în oraşul Darabani, locul copilăriei sale. Evenimentul, aflat la prima ediţie, a fost organizat la sfârşitul lunii august de Asociația „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” şi a reunit soliști vocali, instrumentiști și formații de muzică populară din Ucraina,Republica Moldova şi România. Acordeonistul „adoptat” de Suceava este onorat că un festival internaţional organizat în localitatea unde s-a născut, Darabani, îi poartă numele.
„Acest instrument m-a ajutat să le ofer oamenilor bucurie”
La sfârşitul acestei luni, pe 30 septembrie, Dan Decebal Chitic împlineşte 58 de ani, din care aproape 50 i-a trăit cu acordeonul în braţe. „Este obiectul muncii pe care o fac. Înseamnă viaţa mea, pentru că mi-a adus doar bucurii. Chiar şi atunci când eram trist, ca tot omul, când eram apăsat de anumite probleme, acordeonul m-a scos din această stare. Mai ales că atunci când eşti în spectacol sau când mergi să cânţi la o petrecere, oamenii nu trebuie să ştie ce probleme ai tu. Ei aşteaptă de la tine zâmbete, cântece care să-i înveselească, bună dispoziţie. Acest instrument m-a ajutat să le ofer oamenilor bucurie”, ne-a povestit artistul.
El a completat că în această meserie trebuie să fii sincer, să fii viu, adevărat, să cânţi live, pentru că lumea te va iubi pentru dăruirea ta. „Cred că este o meserie pe care o faci dacă ai har, dacă Dumnezeu te-a înzestratcu talent, dar este nevoie şi de multă muncă. Nu te plictisești niciodată, pentru că mereu trebuie să fii în pas cu cerinţele publicului, mereu trebuie să îi surprinzi pe oameni cu interpretările tale şi eu am încercat să cânt folclor la acordeon, un instrument care nu are chiar o tradiţie la români, aşa cum au fluierul, cavalul, ţambalul, cobza”, ne-a povestit instrumentistul, care a călătorit în toată lumea, a cântat pentru soţii Ceauşescu, dar şi pentru Regele Spaniei, Juan Carlos, în cadrul unor recepţii cu ştaif, pe vas de croazieră şi pe scene mari ale lumii.
Turnee în lume, alături de nume mari ale muzicii şi teatrului românesc
Dan Decebal Chitic s-a născut într-o familie de români basarabeni care au trecut Prutul odată cu trupele române împinse înapoi de sovietici, fiind fiul unui cunoscut lăutar din zona Darabanilor, Serghei Chitic, căruia i se spunea Serioja. Tatăl lui Dan Decebal a absolvit o şcoală de muzică la Cernăuţi şi a devenit profesor la Darabani, el formând multe generaţii de instrumentişti. Serioja i-a pus în mână fiului său, pe când avea 8 ani, un acordeon de care acesta nu s-a mai desprins. Deşi învăţase primele note muzicale la vioară, lecţie predată tot de tatăl său, Dan Decebal Chitic a rămas fidel acordeonului, cu care a cântat la petreceri în oraşul natal şi împrejurimi, în anii adolescenţei. „Orga la braţ” l-a dus în locuri pe care nici nu le visa vreodată. A străbătut lumea în lung şi în lat, cântând în multe oraşe din Europa, dar a ajuns „cu cântec” şi în SUA sau Japonia. „În Japonia am fost cel mai bine primiţi, în anii '94-'95. M-a impresionat corectitudinea lor, rigoarea, cultul pentru muncă. În insulele nipone am cântat alături de Sofia Vicoveanca. Un al turneu reuşit a fost cel din SUA, unde am evoluat pe scenă alături de Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Marius Ţeicu, Angela Similea şi Corina Chiriac. Am străbătut Oceanele Atlantic şi Pacific cu nava de croazieră <Legenda mărilor>,din Miami până în Alaska, opt luni, în anii '93 – '94, împreună cu profesorul Gelu Cuzic, un virtuoz al viorii, cântând pentru pasagerii vasului”, povesteşte cu drag acordeonistul.
În turnee i-a cunoscut şi s-a împrietenit cu regretatul actor Jean Constantin, cu Ionuţ Dolănescu, Florin Piersic, Mirabela Dauer. „Am fost bun prieten cu regretatul Jean Constantin, un om cu o inimă foarte mare. În timpul unui turneu în Austria, Florin Piersic mi-a dedicat un spectacol, deoarece era ziua mea de naştere. Oameni extraordinari, cu care am avut privilegiul să cânt. Cu Ionuţ Dolănescu am participat la mai multe spectacole în America. Este un un interpret de excepţie”, ne-a povestit artistul. Deşi este adeptul originalităţii şi iubeşte mult folclorul autentic, în străinătate Dan Decebal Chitic a cântatpiese din repertoriul internaţional. Pentru spectacolele din ţară, pentru publicul cunoscător de folclor, instrumentistul a cules multe melodii de pe meleaguri natale, numele lui fiind legat de piese precum „Hora din Darabani” şi „Sârba boierească”.
„Nu m-a trădat acordeonul”
De-a lungul anilor, virtuozul Dan Decebal Chitic a reuşit să-şi achiziţioneze mai multe acordeoane, cu care să interpreteze genuri muzicale diferite. Deşi pe piaţă există şi acordeoane care trec de 20.000 de euro, Dan Decebal Chitic este mândru că a reuşit să cumpere şi el câteva mai scumpe, unul ajungând aproape de 6.000 de euro. La serviciu, foloseşte instrumentul din dotarea Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, pe care, după atâtea mii de ore de cântare, îl cunoaşte mai bine ca pe sine. O singură dată l-a trădat, dar nu în timpul spectacolului, ci înainte de a urca pe scenă. „Cred că de la căldură, s-au dezacordat nişte <muzicuţe>din interiorul acordeonului şi nu am putut cânta la acel spectacol. După, l-am dus la reparat. Altfel, nu m-a trădat acordeonul. Eu sunt o fire optimistă şi nu intru în panică. Chiar nu am amintiri neplăcute legate de acest instrument, din turneele pe care le-am făcut prin lume. Sunt ani şi ani, în care poţi să câştigi mai mult sau mai puţin, dar toate spectacolele au ceva aparte, rămâi cu amintiri de peste tot”, este părerea artistului.
Generaţii de muzicieni
Dan Decebal Chitic a început liceul în oraşul Darabani, dar şi-a terminat studiile la Botoşani, după ce, în clasa a XI-a, maestrul Ioan Cobâlă l-a descoperit şi l-a luat la Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”. În 1981 a plecat de la „Rapsozii Botoşanilor”, unde activase ca acordeonist, şi s-a angajat la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava, unde este şi astăzi. Tânărul Chitic a fost convins să schimbe ansamblul de cunoscutul trompetist Alexandru Havriliuc. Îşi aminteşte cu drag de ansamblul botoşănean, unde a avut onoarea să-i cunoască pe interpreţii consacraţi Ion Dolănescu, Irina Loghin sau Mina Pâslaru. Azi se mândreşte că, împreună cu Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, a urcat pe marile scene ale lumii, alături de cei mai mari artişti români, amintind doar câteva nume: Maria Ciobanu, Maria Cornescu, Ion Dolănescu, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Mina Pâslaru. La rândul său, încearcă şi el să modeleze noi talente. Primii care au prins drag de muzică, de instrumente, de artă, au fost chiar copiii lui Dan Decebal Chitic. Ionuţ Dragoş şi Ina Andreea sunt absolvenţi de Conservator, fiul fiind angajat contrabasist la Ansamblul „Ciprian Porumbescu”. „Cred că este foarte important cum îi îndrumăm noi pe copii, ce exemplu personal le dăm, pentru ca, mai apoi, să emitem pretenţii. Îmi place să fiu corect, mereu interesat să-mi îmbunătăţesc performanţele, să mă autodepăşesc şi ţin mult şi la ţinuta în care apar pe scenă, la costumul popular, care trebuie să fie mereu impecabil, dar şi la ţinuta de zi cu zi, pentru că face parte din imaginea mea”, ne-a spus artistul.
Patru CD-uri lansate, două în aşteptare
Acordeonistul a adunat piese pentru alte două CD-uri (pe lângă cele patru pe care deja le-a scos pe piaţă), unul de folclor şi unul café-concert, pe care le va edita cât de curând. „Este destul de greu să scoţi un CD cu folclor autentic. Este costisitor. Ne ajunge cam 4.000-5000 de euro, pentru toate cheltuielile, care includ studiou, orchestraţie, dirijor. Albumele mele conţin melodii culese din zona oraşului Darabani. Nu le orchestrez eu, dar melodiile sunt compuse cu mult drag, unele fiind inspirate de la lăutari vestiţi. Sper să placă şi publicului, pentru că, atunci când plecăm în turnee, lumea ne întreabă de CD-uri şi e bine să avem ce le oferi. Îmi place ceea ce fac, aşa că, dacă voi fi căutat şi după pensionare, deşi mai este până atunci, voi răspunde da invitaţiilor la spectacole, la colaborări cu alţi artişti, pentru că ştiu că la asta mă pricep cel mai bine”, a completat artistul.