Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iun 2014 - Anul XIX, nr. 128 (5637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Ruşinos

Locurile de joacă de coşmar din cartierul sucevean cu cel mai mare număr de copii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copiii de azi sunt viitorul de mâine. Din păcate, copiii de azi sunt nevoiţi să crească printre gunoaie, să se joace prin nisipul plin de chiştoace de ţigări, să se dea în balansoare putrezite, care se pot rupe oricând, să se uite cu jind la leagănele rupte, să alerge printre bălării mari cât ei, în care îi pierzi cu vederea, să respire aerul infest al containerelor în care gunoiul musteşte la soare, la doar unul-doi metri de ei.

Nu e scenariul unui film de groază, ci crunta realitate a locurilor de joacă din municipiul Suceava, din cartierul cu cel mai mare număr de copii – Burdujeni.

 

Jungla din faţa unui supermarket

„De treci codrii de aramă, de departe vezi...” - versurile lui Eminescu ar suna altfel, dacă poetul ar fi crescut printre blocuri şi s-ar fi jucat la unul din spaţiile de joacă din ziua de azi.

De treci strada, de departe vezi „codrii” de bălării care au pus stăpânire pe spaţiul de joacă din zona Torino, din Burdujeni, situat în faţa supermarketului Penny.

Copiii care vin acolo cu zecile, zi de zi, se pot juca cel mult de-a v-aţi ascunselea printre bălăriile în care îi pierzi cu vederea şi printre piesele dezasamblate a ceea ce au fost cândva balansoare sau alte instalaţii de distracţie pentru copii.

Băncile pe care ar trebui să stea părinţii sau bunicii, să-i supravegheze, sunt atât de putrezite încât îţi inspiră frică să te aşezi pe ele. Lemnul lor, bătut de soare şi de ploi, nu a mai văzut o mână de vopsea de ani şi ani de zile, iar buruienile, crescute de dedesubt, şi-au creat drum spre soare printre ostreţe, frunze mari de brusturi, încadrate de spice de pir, acoperind băncuţele, ca un fel de grădini suspendate.

Mai înfiorător însă decât peisajul dezolant al unui spaţiu de joacă pentru copii, uitat de lume, într-o zonă intens circulată, în care mii de oameni vin să îşi facă cumpărăturile, este mizeria care se adună acolo, mare parte venită de la buncărele de gunoi amplasate în imediata apropiere.

Ce părinte şi-ar duce copilul să se joace printre ambalaje pătate de mâncare, printre bucăţi de hârtie igienică folosită, caserole de mici, ziare cocoloşite, cu conţinut necunoscut, sticle şi alte resturi menajere, aruncate cu nonşalanţă pe jos de către cei care au scotocit prin containere, în căutare de resturi de mâncare sau produse reciclabile?

Şi totuşi aici vin o grămadă de copii, care, pentru a nu sta închişi între patru pereţi şi pentru că nu au o alternativă mai bună, se joacă, cum pot, cu instalaţiile învechite, o parte din ele încă funcţionale, dar neîngrijite, care, neunse de ani de zile, scot sunete înfiorătoare.

 

Locul de joacă „uitat”

În mod surprinzător, am găsit şi un loc de joacă curat. Vechi, cam distrus, dar curat. A fost uitat, pur şi simplu, printre blocurile de pe strada Păcii, între Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Miron Costin” şi şirul de garaje dinspre fosta zonă industrială a Sucevei.

Patru balansoare şi un scrânciob ruginit, pe un teren foarte mare, care ar putea adăposti un loc de joacă modern, pentru cel puţin câteva zeci de copii.

Lemnul balansoarelor, neîngrijit, a putrezit, pe anumite porţiuni fiind măcinat cu totul. Iarba, crescută până la glezne, în urma ploilor din ultima perioadă, arată ca şi cum ar fi fost îngrijită anterior, iar în jur, nici urmă de gunoaie. E drept, buncărul de gunoi este amplasat în altă zonă, la o aruncătură de băţ distanţă, dar nici alţii nu au aruncat aici gunoaie, aşa cum se întâmplă în majoritatea locurilor de joacă, care, mai ales noaptea, devin loc de distracţie pentru tineri care nu mai au nimic în comun cu jocurile copilăriei.

 

La joacă, printre gunoaie

Tot în zona Şcolii Nr. 11, şcoala cu cel mai mare număr de elevi din municipiul Suceava, dar şi în apropierea a două grădiniţe, la care sunt educaţi un număr impresionant de preşcolari, se află locul de joacă de pe strada Prieteniei.

Din păcate, nu se vede nici urmă de prietenie faţă de micuţii care au nevoie de un loc în care să se joace, să socializeze.

Deşi este amplasat într-o zonă cu verdeaţă, între copaci, locul de joacă are o mare problemă – buncărele de gunoi amplasate la doar un metru de locul în care ar trebui să se joace copiii. De cum te apropii te izbeşte mirosul acru, de alimente stricate, stătute la soare. În jurul buncărelor, gunoiul răspândit pe jos e purtat de vânt de ici-colo, până se opreşte sub un balansoar din care a rămas doar scheletul metalic, pentru că partea de lemn a putrezit şi nu a mai fost înlocuită de nimeni.

Judecând după grămezile de chiştoace de ţigări de sub leagăne, ai crede că micuţii care se dau în ele sunt fumători înrăiţi.

Un omuleţ de-o şchioapă e adus de bunicul său să se dea în scrânciob. Altă distracţie oricum nu i-a mai rămas acolo, pentru că învârtitoarea care era în centrul micului loc de joacă a dispărut cu totul, probabil dusă la fier vechi, de unii cărora li se „lipesc” de mână adesea lucruri ce nu le aparţin.

Puştiul se balansează încântat, împins de bunicul său, în vreme ce picioarele sale flutură printre pungi de snacks şi pachetele de ţigări aruncate dedesubt.

Mai strâmbă din nas când câte o pală de vânt aduce miasme de la coşurile de gunoi pe care le are chiar în faţă, dar na, totul vine cu un preţ. Chiar şi sănătatea copiilor noştri...

 

Totul se distruge

Nici locurile de joacă pentru copii recent înfiinţate sau modernizate nu sunt într-o stare mai bună. Deşi abia s-au împlinit doi ani de când a fost dat în folosinţă locul de joacă modern amenajat de firma de salubrizare Rosal pe strada Baladei, în apropierea Şcolii Gimnaziale Nr. 10, acesta mai arată bine doar de la distanţă. Când te apropii, vezi că instalaţiile de joacă au fost distruse sistematic, smulse, scrijelite, tăiate, de parcă unii şi-au revărsat acolo frustrări de neînţeles.

Rotativa, care era încântarea copiilor, ce se buluceau în ea claie-grămadă, nu mai are deloc partea de şezut, care, la cât de bine era prinsă, nu avea cum să fie smulsă de nici un copil, scrâncioburile au încetat de mult să mai reprezinte vreo atracţie pentru copii, pentru că din ele au rămas doar stâlpii de susţinere şi nişte resturi de lanţuri, balansoarul nu mai are mânere de prindere, iar toboganul, rămas deocamdată întreg, e scrijelit şi mâzgălit cu mesaje care nu sunt pentru văzul şi auzul copiilor.

Nici Parcul Copilului, din apropierea sensului giratoriu de la Burdujeni, nu arată prea bine, deşi este recent creat.

Băncile decolorate de soare ar avea nevoie urgentă de o mână de lac sau vopsea, spaţiile verzi ar trebui ornate şi cu ceva copăcei, mai ales că gazonul a cam început să dispară. Câţiva copii se dau în rotativă, dar ţipetele lor de încântare nu reuşesc nici pe departe să acopere scrâşnetul metalic, înfiorător, pe care îl scoate instalaţia neunsă de multă vreme. Femeile care stau cu ei se uită cu ciudă la gălăgioasa „jucărie”, duc mâinile la ureche, dar nu îndrăznesc să le strice bucuria micuţilor care se învârt, ca într-un carusel.

Partea bună este că municipalitatea a reuşit să repună în funcţiune fântâna arteziană, căreia nişte „binevoitori” i-au distrus sistemul de circulare a apei şi i-au smuls plăcile de granit cu care era „îmbrăcată”.

Dar, fără o îngrijire constantă, respectivul părculeţ, refugiu pentru o mulţime de mămici cu copii mici sau suceveni dornici să stea în aer liber, va deveni curând la fel de sinistru ca cele uitate printre blocuri.

 

Program de reparaţii ale locurilor de joacă

Conducerea Primăriei Suceava spune că nu a uitat de locurile de joacă, doar că nu are resursele necesare pentru a le pune la punct şi a le întreţine aşa cum ar trebui.

„Nu reuşim noi să reparăm în ritmul în care se distrug locurile de joacă. Avem şi o mare problemă, lipsa forţei de muncă, pentru că la Direcţia Domeniului Public, în grija cărora sunt aceste spaţii de joacă, nu avem nici măcar jumătate din necesarul de oameni care ne-ar trebui, iar aceştia sunt angrenaţi în numeroase alte activităţi”, a explicat Ovidiu Doroftei, viceprimar al municipiului Suceava.

Acesta a spus că intenţionează să pornească un program de reparaţii care să vizeze toate cele 74 de locuri de joacă din municipiul Suceava, care, cu siguranţă, nu are cum să fie finalizat anul acesta.

„Din păcate, ce reparăm noi acum, mâine vin unii şi distrug. Nu avem cum pune câte un poliţist la fiecare loc de joacă”, a remarcat tot viceprimarul sucevean, care spune că nu s-au găsit încă soluţii pentru a-i ţine la distanţă pe cei mari, care folosesc noaptea locurile de joacă ale copiilor ca loc de întâlnire, dar şi de „isprăvi” teribiliste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locurile de joacă de coşmar din cartierul sucevean cu cel mai mare număr de copii.
 Vizualizări articol: 7751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Locurile de joacă de coşmar din cartierul sucevean cu cel mai mare număr de copii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tot primaria trimis de
( 6 iun 2014, 12:32:06
Ne-am obisnuit (prost) sa asteptam sa ni se ofere totul. Vrem ca primaria sa fac parcuri si locuri de joaca, trotuare, piste de biciclete, samd. Dar totusi unele parcuri noi au fost distruse, practic vanalizate de populatia Sucevei. Ar trebui sa ne civilizam putin inainte sa punem tot felul de pretentii. Unii arunca gunoiul direct pe geam si se plange ca nu are loc de parcare.
1.1  RE: Tot primaria trimis de
( 6 iun 2014, 12:33:01
Se plang* (erata)
1.2  RE: Tot primaria trimis de
( 6 iun 2014, 14:12:56
Se merge pe principiul incetatenit deja, ca functia trebuie sa iti foloseasca tie si nu comunitatii pe care o conduci si de care trebuie sa ai grija.

La noi au primat interesele marunte si spaga din orice. Sunt peste tot ridicate garaje pe locurile de joaca, iar copiii nu au macar o groapa de nisip unde sa se joace. Nu mai avem spatii libere pentru amenajarea de terenuri de tenis, volei, badminton, gropi cu nisip pentru joaca copiilor, etc. Nu este planificata in viitorii ani o pista functionala pentru ciclisti in tot orasul. De ce nu se planifica si nu se iau in consideratie aceste lucruri care ţin de sanatate si civilizatie? Se urmaresc doar cistiguri imediate, distrugindu-se toate spatiile verzi, carora le iau locul blocurile, vilele!? Beton si iar beton! Nu se pot ridica blocuri si vile in afara orasului ? Unde sa se joace copiii nostri si unde sa ne recreem, noi, cu totii…doar printre parcari, blocuri si intre gardurile inalte ale vilelor?!
2.   Parcuri trimis de
( 6 iun 2014, 12:49:32
acesta e un subiect de discutat f.serios......totul s-a distrus si de catre cetateni si de catre cei care au lucrat la schimbarea conductelor, pe unde au trecut a ramas potopul....copaci taiati, garduri vii smulse din pamint si ramase asa, neplantate la loc, si multe,multe, altele,nici nu mai are rost sa la enumar....
Primarul din Baia Mare si nu numai, ma refer la cei din Ardeal, conditioneaza ajutoarele sociale de ore de munca in folosul comunitatii....de ce dl.Lungu nu procedeaza asa si in Suceava? ar fi putin mai curat macar......macar atit si vom fi multumiti..
3.   Baiesanu are memorie de peste trimis de
( 6 iun 2014, 13:13:58
unde este acest sstimabil domn ,care strica cu voce de trompeta ca va face sute de parcuri? de facut nu a facut nimic,da macar sa dea cu vaselina un balansor,poate?

ce i drept politicienii sunt intr o simbioza perfecta cu utilizatorii parcului.unii se fac ca nu vad mizeria care o fac ceilalti.si uite asa romania e frumoasa!
4.   Cine sa faca parcuri daca nu primaria?! trimis de
( 6 iun 2014, 13:19:56
Comunistii au lasat, asa, in batjocura, citeva puncte de verdeata in tot orasul, pe care voi, democratii le-ati ciuntit, fara jena, pentru a va astimpara setea de bani. Ceea ce se mai vede pe ici-colo, doua-trei banci si un petic de verdeata, intr-un spatiu minuscul, se poate numi parc?!

Spaţiul de la Cartodrom oferea generos cadrul pentru un parc de distracţii şi chiar pentru o zonă de agrement cu alei prin padure, pentru suceveni şi mai ales pentru copii. Dar s-au construit vilute si blocuri! De ce nu s-a facut!? Pe primar nu l-a intrebat nimeni ce face si ce se intimpla cu municipiul, cu tot ce presupune un oras pentru a avea personalitate. Din acest motiv cei din Botosani ne-au luat-o inainte in ceea ce priveste arhitectura orasului lor.
Profitind de faptul ca predecesorii sai nu au facut mai nimic, actualii conducatori arunca praf in ochi laudindu-se cu realizari nesemnificative. Pe cei fara minime pretentii i-a cistigat usor, cu lucruri marunte, chiar daca sunt de prima si maxima necesitate: trotuare, strazi, parcari, cu costuri muuult sporite. Pentru ca orice minima investitie inseamna o afacere profitabila pentru diriguitorii orasului.
4.1  RE: Cine sa faca parcuri daca nu primaria?! trimis de
( 6 iun 2014, 13:24:36
Pentru orasul Suceava ar fi normal sa se gaseasca solutii de a se face noi parcuri, o gradina de vara, piste biciclete, etc, ca potential are, nu?
Este de neinteles cum s-a renuntat atit de usor la parcul de joaca din zona Cetatii, care putea fie amenajat si extins! Era un loc de joaca mai special, departe de zgomotul si noxele orasului. Prin jur s-au vindut terenurile pentru tot felul de constructii private, pina in incinta Cetatii. Un monument cu valoare de patrimoniu are nevoie de spatiu pentru a-si etala maretia. Primaria ar fi trebuit sa cumpere aceste terenuri, pentru dezvoltarea ulterioara a imprejurimilor.
Nu s-a gindit in perspectiva, cetatea este intr-un proces de refacere, iar peste zeci de ani, intreg ansamblul va trebui extins, dar cum, daca este sufocat de cladiri moderne.

5.   Unii distrug in loc sa repare... trimis de
( 6 iun 2014, 15:24:58
Zilele trecute am fost in parcul de joaca din centru dintre blocurile situate pe strazile N. Balcescu, Mihai Viteazu si Ciprian Porumbescu. Pe vremuri era o masa de ping-pong din ciment. Am ramas surprins neplacut ca masa tenis disparuse. In schimb, langa boscheti in cativa saci era "inghesuita" masa. Am inteles de la cativa tineri ca un "domn " zelos a distrus-o. Cu cativa ani in urma langa acea masa erau si doua banci despre care nu mai stie nimeni nimic. In legatura cu masa de ping-pong nu ia nimeni nici o masura???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei