Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 299 (5506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Preotul care aduce un oraș întreg la teatru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În municipiul Fălticeni are loc  un eveniment cultural de amploare dedicat unuia dintre cei mai mari actori de comedie ai României, regretatul Grigore Vasiliu Birlic, care s-a născut pe aceste meleaguri, făcând parte din prima generaţie de absolvenţi ai Liceului „Nicu Gane” din localitate.

E vorba despre Festivalul internaţional de teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, ajuns deja la ediţia a III-a.

Şapte zile de teatru de dimineaţa până seara, cu trupe din toata ţara, cursuri de teatru şi mari actori invitaţi la maratonul cultural.

Preotul a salvat de la demolare Casa de Cultură din Fălticeni

Draga Olteanu Matei a fost promotorul acestui festival, care a devenit deja o tradiţie, iar actriţa este şi preşedintele de onoare al evenimentului.

Nu mulţi ştiu însă că cel mai important rol l-a avut  un preot de la o mică parohie situată la aproximativ zece kilometri de oraş. La Hreaţca.

Numele lui este Liviu Mihăilă, iar majoritatea activităţilor culturale din Fălticeni i se datorează.

De unde a pornit ideea? De la imaginea în paragină a Casei de Cultură din Fălticeni, îşi începe povestea preotul Mihăilă.

„Observam că acea casă de cultură cade în paragină, era propusă spre demolare. Dacă intrai aici nu se mai făceau activităţi, nu se mai juca teatru, cred că şi şobolani erau pe aici”, explică faţa bisericească.

Cu sprijinul Dragăi Olteanu Matei, preotul Mihăilă a reuşit să pună în scenă prima ediţie a festivalului, deşi organizarea acestuia a fost catalogată încă de la început drept o misiune imposibilă de autorităţi.

„Noi vrem să facem festivalul Birlic. <Nu se poate face>. Noi o să-l facem, pentru că până la urmă o asociaţie are dreptul acesta să organizeze un festival”, nu s-a lăsat preotul.

Şi a reuşit.

Trupa de teatru a părintelui Mihăilă

Preşedinte al Asociaţiei Fălticeni Cultural, părintele de la Hreaţca a fost salvatorul Casei de Cultură care poartă astăzi numele marelui comediant: Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”.

„În afară de acest centru, nu este nimic altceva despre Birlic. Noi ştim unde a locuit Birlic, însă acolo nu este o plăcuţă, ceva, nici măcar o străduţă cât de cât nu este numită Grigore Vasile Birlic”.

Şi atunci, părintele a înființat şi o trupă de teatru cu elevi de liceu din Fălticeni. Trupa Birlic.

„Putem vorbi orice cu el şi avem şi pile sus, la D-zeu”

„Hopa... un preot?!”. Cam asta a fost reacţia liceenilor actori când au aflat cine se ocupă de trupa de teatru, mărturiseşte Codruţa Ciobanu, unul dintre cei mai vechi membri ai trupei. Au realizat în scurt timp, însă, de ce a vrut Dumnezeu această distribuţie.

„În acest fel ne putem apropia mult, putem vorbi orice cu el şi avem şi pile sus, la D-zeu”, explică Vlad Nechifor, un alt membru al trupei de teatru Birlic.

Ştefan Cosmin, un alt elev actor, mărturiseşte: „N-aş fi jucat teatru dacă nu era părintele, iar fără el nu exista trupa de teatru”.

Ana Maria Fasolă, o altă tânără din trupa de teatru, îl descrie pe părintele Mihăilă drept „mentorul nostru”: „ A reuşit să ne unească şi să formăm o trupă incredibilă. Ne-a dus peste tot prin ţară”.

„Pentru noi – ne spune un alt membru al trupei Birlic, Valentin Hriţcu, a devenit un prieten, un prieten spiritual”.

Iar prietenul în sutană nu i-a lăsat la greu şi a bătut la o grămadă de uşi ca să le găsească micilor săi actori fonduri pentru a putea participa la cât mai multe festivaluri de teatru şi le-a făcut rost chiar şi de un regizor profesionist.

Gheorghe Balint, „tata Geo”, cum îi spun membrii trupei Burlic, este regizorul elevilor actori de la Fălticeni.

„Părintele Mihăilă este, cu ghilimele de rigoare, o figură a oraşului. El este dublat şi de un foarte rafinat om de cultură, el face aici lansări de carte, spectacole de operă, film teatru... din păcate împinge cam singur”, declară regizorul Balint.

Locul I, pentru trupa de teatru Birlic

Membrii trupei Birlic au jucat de zeci de ori în faţa publicului din Fălticeni, însă emoţiile sunt la fel de mari de fiecare dată. Şi cresc, şi tot cresc, pe măsură ce se umple sala de spectacole.

Nu lipsește de la nici o reprezentație preotul Mihăilă. E regulă, nimeni nu intră în scenă până nu primeşte binecuvântare din partea părintelui.

Luna trecută, membrii trupei Birlic au fost la Sebeş, în judeţul Alba, la Festivalul Naţional de Artă Dramatică pentru liceeni „Radu Stanca”. Au obţinut locul I, iar regizorul piesei, Gheorghe Balint, a primit premiul pentru cel mai bun regizor.

Iar dumneavoastră, părinte Liviu Mihăilă, primiţi drept premiu recunoștința noastră şi aplauzele unui judeţ întreg care vă cere un bis, şi încă unul... şi încă unul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul care aduce un oraș întreg la teatru.
 Vizualizări articol: 6139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Preotul care aduce un oraș întreg la teatru4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Reportaj

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei