Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 299 (5506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vremuri de altădată

Crăciunul pe care comuniştii l-au furat sucevenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu 45 de ani, în anul 1968, Crăciunul a căzut exact în aceleaşi zile ale săptămânii ca şi acum, miercuri şi joi. Nimic deosebit, ar putea spune mulţi dintre cei care nu au trăit acele vremuri. Şi totuşi... . Pe atunci, totul era diferit, inclusiv faptul că marea sărbătoare a Crăciunului fusese suprimată de autorităţile comuniste.

Sucevenii sărbătoreau Naşterea Pruncului Isus Hristos pe ascuns, fără a fi ştiuţi de vecini, pentru că o astfel de celebrare putea atrage mânia Securităţii, ceea ce ar fi însemnat anchete, represiuni sau chiar închisoare.

Singurul ziar care apărea în Suceava la acea vreme este elocvent asupra modului în care comuniştii percepeau Crăciunul. Prima pagină a cotidianului „Zori Noi” din ziua de 25 decembrie 1968 abundă cu titluri despre activităţile şi planurile conducerii Partidului Comunist Român.

În urmă cu 45 de ani, Crăciunul era întâmpinat cu „Cuvîntarea tovarăşului NICOLAE CEAUŞESCU la întîlnirea conducerii de partid cu preşedinţi ai cooperativelor agricole şi ai uniunilor cooperatiste judeţene”. Tot pe prima pagină scria cu litere mari despre o „Hotărîre a Secretariatului CC al PCR privind desfăşurarea întrecerii pentru depăşirea sarcinilor planului pe anul 1969”.

Nu au fost uitaţi în acest număr al ziarului local „Zori Noi” nici membrii de vază din Suceava ai Partidului Comunist Român. Astfel, „oamenii muncii” au fost înştiinţaţi despre „Conferinţa organizaţiei judeţene de partid Suceava – Cuvîntarea tovarăşului VASILE PATILINEŢ, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român”.

Iar pentru ca totul să fie rotund, pe prima pagină mai apare şi un titlu despre „Plenara CC al UTC”.

Practic, asta era tot ceea ce puteau sucevenii în prima zi de Crăciun. Iar pentru cei mai tineri, trebuie spus că ziua de 25 decembrie era una lucrătoare şi nu se făcea rabat de la program, aşa cum se întâmpla şi a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie.

 

Chiar dacă mergeau la lucru de Crăciun, sucevenii spun că erau fericiţi acum aproape jumătate de secol

Părerile sucevenilor care au trăit acele vremuri sunt împărţite. Oamenii recunosc că sărbătoarea Crăciunului a fost furată de autorităţile comuniste, dar cei mai mulţi dintre ei au acceptat acest lucru. Pentru a nu lăsa în uitare Naşterea Domnului, sucevenii au căutat tot felul de portiţe de scăpare.

„Mergeam la biserică mai departe de casă, de preferat pe la vreo mănăstire, să nu ne vadă şefii ca să avem probleme. De multe ori se întâmpla să ne întâlnim chiar cu ei, dar fiecare se făcea că nu-l vedea pe celălalt”, a povestit Constantin Moraru.

Şi soţia sa, Elena, îşi aminteşte că de Crăciun se mergea la muncă în mod normal. „De obicei, se lucra mai uşor, mergeam pentru a fi prezenţi, dar se mai întâmpla uneori să avem şi treabă şi eram nevoiţi să muncim ca într-o zi normală”, a spus Elena Moraru.

Cât priveşte ziua de Ajun de Crăciun, nu exista nici un rabat de la serviciu. Aşa se face că uneori singurele colinde erau cele pe care le auzeai sub geamurile fabricii, de copii şi grupuri pe care autorităţile comuniste le tolerau.

Ecaterinei, o femeie trecută de aproape 80 de ani, Crăciunul în perioada comunistă îi stârneşte doar amintiri plăcute. „Mergeam la serviciu fiecare cu mâncare de acasă, iar la serviciu era o atmosferă plăcută. Fără alcool, dar era frumos, nu ca acuma, cu derbedeii şi fanaticii ăştia”, a arătat Ecaterina.

La fel de melancolică s-a dovedit şi Georgeta, o femeie care a lucrat ani buni în Spitalul Judeţean Suceava. Pentru ea a contat mai puţin că nu avea liber de Crăciun. „Atunci banul avea valoare. Am fost şi am văzut Moscova, Leningradul, acum nu-mi mai permit aşa ceva. Sunt doar unii care fură şi se îmbogăţesc şi îşi permit, restul suferă”, a oftat Georgeta.

 

„Regimul comunisto-ateist încerca fie să anuleze sărbătorile religioase, fie să le acopere cu alte manifestări”

Sociologul Adrian Botezatu a explicat şi motivele pentru care fostul regim represiv a băgat Crăciunul sub preş. „Regimul comunisto-ateist încerca fie să anuleze sărbătorile religioase, fie să le acopere cu alte manifestări. Asta ca regim, pentru că în teritoriu erau oameni care acţionau diferit faţă de doctrina partidului, iar unele persoane din nomenclatură au închis ochii la ceea ce se întâmpla sau chiar au sprijinit pe ascuns anumite manifestări”, a arătat Adrian Botezatu.

În opinia sociologului sucevean, un exemplu în acest sens ar fi Emil Bodnăraş, fost membru de vază al Partidului Comunist Român, care în ultimii ani de viaţă şi-a construit propria biserică şi a fost îngropat cu tot ritualul religios.

Cât priveşte faptul că sucevenii acceptau fără crâcnire să vină la muncă în zilele de Crăciun, sociologul Adrian Botezatu explică: „Cel puţin în ultima perioadă a regimului comunist se mima munca, iar la serviciu se venea ca la un club de socializare. În plus, posibilităţile de divertisment, şi aici aş vrea să amintesc doar televiziunea, erau limitate, astfel încât programul de lucru în ziua de Crăciun nu era perceput ca ceva umilitor”, a mai arătat Adrian Botezatu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crăciunul pe care comuniştii l-au furat sucevenilor.
 Vizualizări articol: 8333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 11 voturi
Crăciunul pe care comuniştii l-au furat sucevenilor3.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Craciun trimis de
(23 dec 2013, 12:50:25
Este o abureala .. Se sarbatorea Craciunul.. cel putin in Suceava fara sa iti fie frica.. copiii mergeau cu colinda.. nu se ferea nimeni de vecini.. nu mergea nimeni la departare la biserica.. poate doar pupincuristii .. care au ramas la fel si astazi.. si care au intoxicat si dezinformat .. la fel cum se intampla si astazi.
1.1  RE: Craciun trimis de
(23 dec 2013, 14:42:10
In putine propozitii si cuvinte,un comentariu realistsi foarte adevarat.Astea sunt articolele cind nu ai subiecte si nici mina.Dezinformare prezentata ca adevar
2.   * trimis de
(23 dec 2013, 13:41:37
adicălea...nu era (mai) bine cum era cândva?!
mirosul copilăriei (comuniste) încă-mi arde inima
"l-au furat comuniştii" ? deci, nu mai e ce se furalaughing
mda. s-a schimbat şi tradiţia, şi bradul şi clima

pierduţi în lutul surd al timpului, colindătorii
n-au moştenitori să ne "smintească" azi Crăciunulhappy
comunişti,necomunişti trăim azi prin memorii
aşa îndepărtate...că dai în van cu tunul

inextricabilele feţe şi imagini comuniste
ce studiau raza cuşmei şi aura moşului gerilă
sunt strânse, azi, la subsuori capitaliste
să nu miroase a brad, cumva .. ci a clorofilăhappy

3.   Aloo redactore... trimis de
(23 dec 2013, 17:17:47
isus hristos?...........si ne mai dam credinciosi,scrie corect daca tot esti platit ...Iisus hristos.... si apropo magar esti tu neagu
4.   Aloo VIZITATORU... trimis de
(23 dec 2013, 20:07:29
-nu inteleg de ce spui ca redactorul a scris incorect,cand de fapt tu scrii incorect.In primul rand,asa cum redactorul a scris, Isus Hristos,se scrie cu majuscule nu "isus hristos" cu minuscule cum ai scris tu. Apoi ideea ca "Isus" inseamna magar,cum poti documenta,sau ai auzit si tu ceva de la alti care au auzit si ei ceva la randul lor,dar fara sa se documenteze,si...hai sa va arat ca stiu si eu ceva.Iar daca ar insemna "magar",ce te faci cand pronunti cuvantul "Iisus",fara ca sa scrii (de exemplu intr-o conversatie orala),caci sigur pronunti ca si cum ai spune cu un singur "i",si nu ca si cu doi de "i"? Eu as fi deacord sa lasam sa scrie fiecare cum doreste si sa Il respectam mai mult pe Isus Hristos la adevarata Lui valoare,prin ceea ce facem,ce spunem si prin felul nostru de viata placut Lui.Asa sa ne ajute Dumnezeu!
5.   ... trimis de
(24 dec 2013, 01:01:11
Inainte de '89 sarbatoream Craciunul alaturi de toata lumea fara probleme. Eram lasati in pace sa mergem pe la biserici, sa mergem cu colinda si cu uratul, nu se lua nimeni de noi. Preotul mergea pe la case fara probleme.
Acu' lucrurile s-au cam schimbat.
Nu mai poti merge la biserica deoarece nu esti lasat sa intri pentru ca respectiva biserica este vizitata de un politician. Esti tinut afara de jandarmi (toata lumea stie ce s-a intamplat la Putna, dar nici un ziarist nu vede).
Copii sunt obligati sa colinde edilii - pe la sate, daca nu iese copilul la colindat cand vin "domnii de la Bucuresti", primarul iti taie ajutorul social.
Nu mai pupi lemne, nu mai poti "da lapte la fabrica" si te trezesti cu veterinarul in curte ca-ti numara gainile si ratele iar in urma numaratorii te trezesti impozitat la cap de animal.
Te duci la primar sa-i ceri socoteala si el iti spune: data viitoare sa vii imbracat in costum national impreuna cu familia ca "domnii de la Bucuresti" sa vada spiritul bucovinean.
Asta trebuia sa vada ziaristul, dar... nu te poti pune umpotriva vantului, pentru ca te uzi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Reportaj

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei