Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 296 (5503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Judecătorul care a condamnat abandonul şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un judecător din municipiul Suceava s-a oferit să dăruiască lună de lună o sumă de până la 2.000 de lei din salariul său, pentru a ajuta patru elevi de liceu să-şi continue studiile, elevi care au o situaţie financiară precară şi care, fără sprijinul magistratului, ar fi fost în imposibilitatea de a mai merge la şcoală.

Tatăl i-a spus că nu mai are bani să-l ţină la liceu

Judecătorul se numeşte Marcel Nechita şi este vicepreşedinte al Judecătoriei Suceava.

La rândul său, magistratul a fost în situaţia copiilor cărora vrea să le întindă acum o mână de ajutor.

“În momentul în care eu am terminat clasa a VIII-a şi se punea problema viitorului meu, diriginta mea de atunci l-a chemat pe tata la şcoală şi l-a întrebat ce are în plan să facă cu mine, iar tata i-a spus că are în plan să-mi cumpere căruţă cu cal şi să muncesc pământul”, îşi începe povestea vicepreşedintele Judecătoriei.

La insistenţele dirigintei, elevul Nechita a ajuns la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, însă după aproape un an, tatăl i-a spus că nu îl mai poate ține în școală.

Și atunci, ca într-un scenariu similar, salvarea lui a fost dirigintele din liceu, profesorul de sport Viorel Totoescu, care a obținut pentru Marcel gratuitate pentru cazare și masă.

„De obicei mâncam după ce luau masa ceilalți elevi, dacă mai rămânea ceva... Vă imaginaţi că experienţele astea s-au lipit de sufletul meu şi vreau să ajut alţi copii să nu mai ajungă în situaţia în care eram eu”, mărturiseşte Marcel Nechita.

Bursa Prieteniei 

Zis şi făcut. În urmă cu câteva luni, judecătorul Nechita le-a trimis un e-mail celor de la Salvați Copiii Suceava, în care le-a povestit cine este și ce are de gând să facă, iar de atunci este unul dintre cei mai activi voluntari ai organizației.

„Este un proiect extraordinar”, mărturiseşte Lena Ailincă, voluntar în cadrul Salvaţi Copiii.

„Avem atât de mulţi copii capabili - continuă ea - atât de mulţi copii cu adevărate talente şi din aceşti atât de mulţi, puţini sunt cei care reuşesc în viaţă, nu pentru că nu vor sau nu au ambiţia necesară, ci pentru că, din păcate, nu au sprijinul material şi financiar necesar”.

Au denumit-o Bursa Prietenei, iar singurele condiţii sunt ca elevii care beneficiază de acest sprijin financiar să fie silitori și să se țină de școală.

Patru adolescenţi de liceu vor beneficia de Bursa Prieteniei, fiecare din alt an de învăţământ, iar când cel de-a XII-a va absolvi, în locul său va intra un alt elev. Şi tot aşa, e optimist magistratul.

„Îmi imaginez ca şi aceşti copii, la rândul lor, atunci când îşi vor realiza visele, aşa  cum am reuşit şi eu, să ajungă să contribuie cu o sumă oricât de mică la acest proiect pe care, după cum vedeţi, mi-l imaginez peste viaţa mea”, zâmbeşte Marcel Nechita.

„Şcoala este cea mai frumoasă instituţie a statului”

Mii de elevi din judeţul Suceava au abandonat şcoala în ultimii ani, elevi din clasele I-IV, V-VIII, sau chiar adolescenţi de liceu.

Au renunţat, iar în majoritatea cazurilor destinele lor vor fi puternic marcate de această decizie. Din păcate, în foarte multe dintre aceste situații, decizia nu este a elevilor, ci a părinţilor, a celor care ar trebui să facă tot posibilul pentru ca micuţii lor să facă carte.

Unul dintre elevii care beneficiază de Bursa Prietenei este o adolescentă în vârstă de 15 ani, elevă în clasa a IX-a la un liceu din municipiul Suceava.

Cu tatăl decedat, mama plecată în Italia, adolescenta din imagine a rămas în grija bunicii, iar la un moment dat a fost la un pas de a renunța la școală. A întins o mână în căutarea ajutorului și a găsit o alta care s-o prindă și să o tragă în sus. Cea a judecătorului.

„Şcoala este cea mai frumoasă instituţie a statului, pentru că îmi place foarte mult să merg la şcoală şi pentru că devii un om în viaţă”, e bucuroasă adolescenta că poate să-şi continue studiile.

Fostul diriginte: „Marcel avea două cămăşi, una albă şi una bleo, şi două pulovere”

Marcel Nechita își vizitează și acum fostul diriginte, cu care a ținut legătura în anii care au trecut de atunci, devenind prieteni.

„Marcel avea două cămăşi, una albă şi una bleo, şi două pulovere... pe care întotdeauna le-am găsit curate,  spălate, aranjate. Mereu îl dădeam ca exemplu, era un elev silitor, respectuos”, povesteşte profesorul de sport Totoescu.   

Magistratul Nechita își amintește perioada liceului ca și când ar fi fost ieri.

Camera de internat în care stătea și învăța toată ziua, clasa de curs plină de elevi, orele de diriginție cu profesorul Totoescu, cantina goală în care se ducea la masă după ce plecau restul elevilor, magazia în care a dormit pe niște pături pe perioada bacalaureatului, pentru că internatul era închis.

Administratorul cantinei, Vasile Pârâu, îşi aminteşte şi acum de elevul Nechita: „Din câţi erau atunci, 400-500 de elevi, el era printre cei mai buni”,

Recent, Marcel Nechita a fost din nou la fostul său liceu, în cadrul unei acţiuni a organizaţiei Salvaţi Copiii Suceava.

De altfel, nu este prima oară când judecătorul Nechita s-a oferit voluntar să meargă prin licee şi să le explice elevilor riscurile delicvenței juvenile, să vorbească cu ei despre cum li se poate schimba viaţa într-o clipă ca urmare a unei decizii prostești luate pe moment, de cele mai multe ori în contextul unui anturaj dubios.

Peste 600 de elevi au lăsat locurile goale în bănci, în anul şcolar 2012-2013

 În 2012-2013, nu mai puţin de 609 elevi au renunțat la școală. Anul școlar precedent, au fost 859 de copii și adolescenți care au lăsat locurile goale în bănci.

„Nu este o cifră alarmantă, iar în fiecare an cifra este aproximativ constantă”, declară Laura Hacman, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. 

Sunt doar cifre. Nimeni nu încearcă însă să vadă de ce, ce se mai poate face pentru acei copii, cine va răspunde pentru lipsa lor de educație, ce ajutor le oferă statul...

Iar noi, alte cifre în statisticile autorităților, ar trebui să încercăm să găsim răspuns acestor întrebări. Să vedem dincolo de cifre.

Judecătorul Marcel Nechita a condamnat abandonul şcolar. Pentru ca sentinţa să fie definitivă şi irevocabilă este nevoie de mai mult. De fapt, de mai mulţi. Iar mulţi dintre cei care citiți aceste rânduri puteţi fi magistraţii care să dea sentinţa finală, alăturându-vă acestui proiect. 

 

Premianţii „Top 10 Suceveni”

Cea de-a doua ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, desfășurată vineri, 13 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, în prezenţa a peste 500 de spectatori, a fost o seară dedicată unor oameni speciali, unor oameni care sunt un exemplu pentru noi toţi. Mulţi dintre ei, necunoscuţi pentru majoritatea celor care citesc aceste rânduri.

O tânără nevăzătoare, Magdalena Iurescu, care a absolvit două facultăți ca șefă de promoție, un fotbalist sucevean, Lucian Goian, care, din Beijing - China, a inițiat o campanie de întrajutorare pe Facebook, vânzând la licitație tricouri ale unor cunoscuți jucători de fotbal şi donând banii părinților unui copil grav bolnav din Suceava, un preot din Fălticeni, Liviu Mihăilă, care duce tot oraşul la teatru, o tânără, tot din Fălticeni, Iustina Crăciun, care a reușit o performanță unică, obţinând două medalii de aur la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Astronomie şi Astrofizică, o fundație care le-a dat o nouă viaţă multora dintre tinerii care şi-au petrecut copilăria în „orfelinatul groazei” din Siret, un judecător, Marcel Nechita, care din salariul lui donează până la 2.000 de lei lunar unor copii pentru a putea să meargă la şcoală, un preot, Mihai Negrea, care şi-a transformat mănăstirea într-o mare casă de copii, o echipă de rugby (juniori I) din Gura Humorului, care a reuşit să câştige campionatul naţional, comunitatea din Cornu Luncii, în frunte cu primarul, Gheorghe Fron, care a arătat că omenia poate fi mai presus de orice nenorocire și, în mai puțin de două luni, ajutat de zeci de voluntari, a construit case pentru 11 suflete, dintre care șapte copii, ale căror locuințe au fost mistuite de flăcări, şi, nu în cele din urmă, un sucevean, Toader Ignătescu, care şi-a pus la dispoziţie casa şi terenul pentru organizarea unei tabere de creaţie a meşterilor populari şi una de artă naivă.

Monitorul de Suceava vă prezintă zilnic cel puţin una dintre poveştile sucevenilor din „Top 10”.

Gala „Top 10 Suceveni” : Website | Facebook | Google+ | Twitter | Pinterest | Vimeo

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecătorul care a condamnat abandonul şcolar.
 Vizualizări articol: 8807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Judecătorul care a condamnat abandonul şcolar5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un OM intre oameni trimis de
(19 dec 2013, 12:32:23
Respect si toata stima, domnule judecator Marcel Nechita, pentru ceea ce faceti ! Gestul dumneavoastra impresionant m-a impresionat profund si as dori (cred ca sunt in asentimentul multor oameni) ca tot mai multi, dintre cei cu posibilitati sa va urmeze exemplu si sa contribuie la ajutorarea copiilor care vor sa invete si nu au posibilitati materiale.
2.   Comentariu ce nu trebuie sters! trimis de
(19 dec 2013, 17:55:04
Ca simplu fraier roaman, gestul ar trebui admirat.
Insa..... Sa ne gandim ce a vrut de fapt acest om. Eu cred ca a vrut sa iasa in evidenta, fiindca tocmai ce a plecat unul la inalta curte, tocmai de la SV, desi nu cred ca era cel mai indreptatit. O simpla verificare pe portal a individului dovedeste afirmatia. Sa fie oare motivul ca vrea sa-i ia locul si are nevoie de ceva reclama? Posibil.
Poate mai e si varianta ca vrea prin gestul sau sa acopere unel magarii facute in functie. Posibil,chiar foarte poosibil avand in vedere nenumaratele arestari din randurile astora.
In plus, DACA NU APAREA IN PRESA ERA CREDIBIL, ASA........
2.1  RE: Comentariu ce nu trebuie sters! trimis de
(20 dec 2013, 06:25:47
Stima si exemplu de urmat domnule Marcel Nichita oricat de controversat ati fi de cei de mai sus! Iar tu ZARAZA21 , FRAIER, de ce nu iei si tu exemplul acestui domn ca sa IESI IN EVIDENTA , SA-TI FACI RECLAMA , SA-TI ACOPERI MAGARIILE......Spiritul asta vagabondesc si suspicios nu are ce cauta in sufletele omenilor normali , acum in preajma sarbatorilor , mai ales cand este vorba de fapte bune! Dar tu nu cred ca esti NORMAL:))
3.   Ma enerveaza doar debilu, un rest ma doare-n.... trimis de
(19 dec 2013, 18:33:16
Si cum tazizmenu debil invelea ....Vai de capu tau bei mascota, marmota, marota. Cred ca tu ai sarcina sa strici sarbatorile colegilor.
4.   Om bun trimis de
(19 dec 2013, 21:05:49
E bine de știut că homo sapiens nu înseamnă doar hoți, ticăloși, bolnavi mintal, egoiști,
politicieni, șamd.
Marcel Nechita dovedește că mai sunt și OAMENI pe planetă.
Respect!
5.   Nu asa!!! trimis de
(20 dec 2013, 11:46:24
Nu asa se intocmeste un articol...gen...
De ce?
Ati pus accent pe functia d lui Marcel Nechita, iar accentul a dus la controverse...din care dl Nechita are de pierdut...ca imagine...
Important e ca e un om cu suflet, care inteleg a trecut printr o experienta anume in copilarie, acum, avand anumite posibilitati se gandeste si la copiii necajiti...
nu functia lui conta, puteati sa l prezentati ca : Marcel Nechita, judecator la ...
Altfel , se poate interpreta , ca asta e a romanului...
Laudabil ptr un judecator ,spre deosebire de altii ,care sunt preocupati doar de imbogatire ...( like ptr Tazmania....cere le si la altii....sa dea, daca tot primesc pe ,,dai Bojie") dar asta nu inseamna ca atitudinea profund crestina a d lui Nechita tre musai sa o balacarim...
Bravo lui, Dumnezeu sa i dea sanatate , iar toti cei care au mai mult decat pot consuma sa se gandeasca si la copii...
Tara noastra e din ce in ce mai saraca , copiii si doar ei sufera traume ce nu pot fi vindecate niciodata , ii urmaresc toata viata ..sa ne gandim la ei...
Iar judecatorilor romani, ca si functie...cel mai mare dar facut copiilor nostrii, e sa construiti o justitie dreapta, impartiabila , completa si in spiritul legii si al crestinatatii...
Si le ati daruit totul...o sansa la o viata demna in care drepturile lor sunt respectate....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei