Câteva zeci de absolvenţi de liceu din promoţia 2013 din judeţ, cu rezultate foarte bune la învăţătură, vor fi, începând din toamnă, studenţi ai unor universităţi bine cotate pe plan mondial, din afara ţării.
Au preferat să-şi caute repere peste hotare, iar pentru cei mai mulţi dintre ei, revenirea în România nu este o opţiune.Faptul că ei ajung să își continue studiile academice în străinătate, în peisajul internațional, este un motiv de mândrie şi pentru reprezentanţii unităţilor de învăţământ în cadrul cărora au studiat.
În acest an, nu mai puţin de 20 de absolvenţi de la Colegiul „Petru Rareş” Suceava au fost admişi în cadrul unor instituţii de învăţământ superior din afara ţării, în Danemarca, Anglia, Franţa, Germania şi Elveţia.
„România nu e ţara mea”
Marius Monoranu este absolvent al Colegului Naţional „Ştefan cel Mare”, iar din toamnă va fi student în Marea Britanie, fie la Imperial College din Londra, fie la University of Salfort din Manchester. Specializarea pentru care a optat este Ingineria Aeronautică, iar priceperea într-ale matematicii şi fizicii justifică pe deplin această alegere, elevul fiind notat la examenul de bacalaureat, la aceste două discipline, cu nota maximă.
Marius povesteşte că s-a îndreptat către aceste două universităţi dat fiind faptul că sunt foarte bine cotate pe plan internaţional, fapt care a cântărit foarte mult în alegerea sa. „Mulţi tineri pleacă la universităţi din afara ţării de dragul de a pleca din România. Pentru mine prestigiul şi scorul universităţilor au contat foarte mult”, spune Marius.
Potrivit acestuia, gândul de a studia în străinătate s-a ivit din clasa a XI-a, când a început să se informeze mai mult despre instituţiile de învăţământ superior din afara ţării, a studiat oferta acestora, condiţiile de studiu şi a participat la câteva târguri de universităţi.
Despre posibilitatea de a se întoarce în România după terminarea studiilor, Marius mărturiseşte în mod tranşant că: „România nu e ţara mea, chiar dacă sunt român. Îmi doresc foarte mult de la viaţă, iar perspectivele din ţările occidentale sunt foarte bogate. În domeniul pe care vreau eu să-l urmez se câştigă foarte bine, poţi să lucrezi la Agenţia Spaţială Europeană, în Formula 1, la proiectarea maşinilor etc.”.
Despre liceul pe care l-a absolvit, Marius are doar cuvinte de laudă. „La <Ştefan> într-adevăr se face carte. Prof. Sorin Golda şi prof. Constantin Scutaru m-au sprijinit şi motivat foarte mult”, spune Marius.
„În Danemarca, sistemul educaţional e foarte bine pus la punct”
Tiberiu Demian este absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava şi viitor student al Copenhagen Business Academy (CBA), Danemarca, specializarea Multimedia Design and Comunication. În vreme ceadmiterea la universităţile din România era în plină desfăşurare, Tiberiu ştia deja că va fi student în Danemarca, ţară unde „sistemul educaţional este gratis şi foarte bine pus la punct”.
Cu proaspătul absolvent am reuşit să vorbim pe Skype, dat fiind faptul că acesta deja se afla de o săptămână la Copenhaga unde, entuziast, încrezător şi cu mult curaj, abia aşteaptă să cunoască îndeaproape oraşul.
Aştiut din timp că vrea să facă acest pas, încă de la finele ciclului gimnazial, astfel că întâlnirea cu capitala europeană nu l-a intimidat mai deloc. Spune că abia aşteaptă să cunoască viaţa socială a oraşului, să întreprindă vizite şi călătorii, însă prioritar va fi studiul.
Tiberiu a studiat oferta mai multor universităţi din Europa (Anglia, Olanda, Irlanda, Scoţia, Danemarca sau Islanda), a cântărit avantajele şi dezavantajele, costurile şi perspectivele fiecăruia, iar în cele din urmă a optat pentru universitatea din Danemarca, acolo unde va studia discipline precum Web design, Design 3D, Management şi marketing.
În ianuarie a debutat procedura de admitere, a trimis eseuri, scrisori de recomandare, CV-uri, diplome, iar două luni mai târziu i-a fost transmis rezultatul.
„Am fost de mic în organizaţia <Cercetaşii României>, permanent am umblat din loc în loc, din cort în cort, astfel că sunt obişnuit cu plecările, cu confruntarea, cu imprevizibilul”, mărturiseşte Tiberiu. Tânărul povesteşte că nu a aplicat pentru vreo universitate din România, însă referitor la posibilitatea reîntoarcerii în ţara, ba chiar în Suceava, acesta nu exclude această alternativă.
„În România, îţi sunt băgate cărţile pe gât”
Drumul străinătăţii a fost ales şi de Andrei Juncă, tot de la Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava. Acesta va fi student tot la Copenhagen Business Academy, specializarea Multimedia design, instituţie despre care spune că a primit doar impresii favorabile.
Nu îl sperie gândul că va locui într-o capitală aglomerată, ba mai mult, acest fapt îl încântă, declarând despre el că este „adaptabil”.
„De prin clasa a XI-a mi-a venit gândul de a studia în afara ţării. În România, totul se rezumă la teorie şi iar teorie, elevilor le sunt băgate cărţile pe gât. În străinătate, învăţământul se bazează pe practică, pe partea aplicată a lucrurilor”, spune Andrei tranşant.
Despre el, Andrei spune că este o fire sportivă, preferând fotbalul şi kickboxingul, fiind totodată pasionat de calculatoare.
Nu exclude varianta de a se întoarce în România, dar totul depinde de direcţia în care vor evolua lucrurile aici. În ceea ce priveşte plecarea sa, tânărul spune că a avut parte de sprijinul părinţilor şi al profesorilor, aceştia încurajându-l permanent în acest sens.
Admis la cinci facultăţi din Anglia
Cugetarea lui Brâncuşi „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe” este deviza după care se ghidează Bogdan Culipei, absolvent al Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava şi viitor student al Universităţii Westminster din Londra, Anglia, Facultatea de turism şi events manager. A aplicat la cinci facultăţi din cadrul Westminster şi a fost admis la toate. Se visează manager de hotel şi mărturiseşte că-şi va concentra toate eforturile pentru ca visul său să devină realitate. Spune despre sine că este perseverent, iar determinarea cu care povesteşte despre ţelul său nu lasă loc de şovăială sau neîncredere în ceea ce priveşte realizarea acestuia.
Taxa anuală la Westminster este de 9.000 de lire sterline, însă a contractat un împrumut avantajos, pe care îl va restitui, eşalonat, după ce se va angaja, iar salariul lui va depăşi un anumit plafon.
Bogdan ne mărturiseşte că ideea de a-şi continua studiile superioare în afara ţării i-a venit încă de la începutul clasei a XI-a, iar diferenţele dintre sistemul educaţional din România şi ţările occidentale, precum şi perspectivele de după terminarea facultăţii sunt principalele argumente pentru a opta pentru o universitatea de peste hotare.
Cât despre şansele de a se întoarce în România, absolventul declară: „Nu mă văd profesând în România, mai ales în Suceava, în viitor”. Bogdan spune că a avut sprijin permanent din partea părinţilor şi profesorilor, în special a prof. Cătălin Istocescu.
Universităţile din România, ocolite de absolvenţii buni
Pentru o universitate din Londra, Anglia, a optat şi Diana Ghiţun, absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, specializarea Matematică-informatică, engleză. Va studia Calculatoare la King's University, iar dacă lucrurile vor evolua într-un mod favorabil, se va stabili în Anglia definitiv.
Tânăra a aplicat la cinci universităţi din Anglia, răspunsul fiind pozitiv în cazul a trei dintre acestea.
„Am considerat opţiunea de a studia în străinătate drept o şansă de care trebuie să profit. Oportunităţile sunt mai multe acolo”, spune absolventa. Pentru a-şi plăti studiile, Diana a apelat la acelaşi sistem avantajos de creditare din Anglia, prin care studenţii îşi pot acoperi taxele de studiu.
Deşi media de la examenul de bacalaureat i-ar fi permis să aplice pentru oricare dintre universităţile bine cotate din România, tânăra nu s-a înscris la nici o instituţie de învăţământ superior de la noi din ţară. Diana se descrie ca fiind sinceră, ambiţioasă şi implicată în proiectele ce îi trezesc interesul.
(29 iul 2013, 11:34:03
Cat despre Scutaru, ca fost STEFANIST, cred ca te inseli. Evident e o parere personala formata cu el ca prof. Nu ai avut sansa sa cunosti profesori adevarati la mate, de genul Marchitan, Ott Mircea, Lungu, etc. Poate insa a avut sansa sa se cizeleze sub bagheta celor amintiti, dar o vorba de-a noastra spune ca din k.k.t nu poti face bici.