Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 91 (5298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Alimentaţie corectă

Legumele ecologice de la Bursuceni, o afacere de succes

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Mâncarea ecologică este un subiect despre care se vorbeşte intens în ultimii ani, dar puţină lume se şi implică pentru a scoate la vânzare astfel de produse. Pentru Vasile Mătrăşoaie, un bărbat în vârstă de 59 de ani, din Bursuceni, sintagma „agricultură bio” a prins şi contur. În urmă cu trei ani, omul a decis să ia taurul de coarne şi a dorit să afle dacă sucevenii sunt dornici să mănânce legume ecologice. „Sunt atâtea boli în lumea asta şi am zis să fac ceva sănătos. Să vând la piaţă legume fără toxine. Asta m-a făcut să mă apuc de această afacere”, a dezvăluit bărbatul motivul care a stat la baza iniţiativei de a cultiva legume ecologice.

Pe o suprafaţă de teren aflată în câmp, între Bursuceni şi Dumbrăveni, Vasile Mătrăşoaie a amenajat o seră şi a început să cultive salată, ceapă, roşii, ardei şi vinete. Iar pentru ca totul să fie ca la carte, seminţele folosite au fost de la firme de renume din Ungaria, Spania, Franţa, Olanda, Elveţia sau Israel, dar şi de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă de la Bacău.

„Interesul oamenilor pentru legumele ecologice a fost mai mare chiar decât mă aşteptam şi eu. Mulţi dintre ei erau neîncrezători şi mă întrebau dacă le-am cumpărat din Turcia, pentru că arătau foarte bine”, şi-a amintit Vasile Mătrăşoaie.

 

Ce a câştigat din afacere a reinvestit

Şi cum succesul nu s-a lăsat prea mult aşteptat, bărbatul a început să-şi extindă afacerea. Tot ce a câştigat din vânzarea legumelor a reinvestit pentru a-şi dezvolta afacerea. Micuţa seră pe care o avea în câmp a fost extinsă, iar acum se întinde pe o suprafaţă de 30 de ari. E un colţ de verdeaţă într-o mare cenuşie de început de primăvară.

Îngrijite atent, legumele din primul lot al anului 2013 sunt deja pregătite pentru a ajunge pe piaţă, la consumatori. Este vorba de câteva tipuri de salată, ceapă, usturoi, spanac şi ridichi. Pentru ca legumele să arate ca în revistă, Vasile Mătrăşoaie munceşte aproape zi lumină. Iar singurele sale ajutoare sunt fiul şi fiica, cu care împarte şi munca, şi satisfacţiile.

 

A testat 90 de tipuri de roşii până să facă alegerea corectă

Vasile Mătrăşoaie spune că tot ceea ce face e cu dragoste pentru plante, pentru că altfel nu ar ieşi nimic. Bărbatul are şi secrete pe care le păstrează cu sfinţenie, secrete din domeniul legumiculturii pe care le-a deprins de-a lungul anilor, stând lângă oameni de specialitate. Aşa se face că, acum, la ferma sa din Bursuceni vin şi ingineri horticultori care preiau nu doar informaţii despre activitate, ci cumpără şi legume proaspete şi sănătoase.

Afacerea lui Vasile Mătrăşoaie nu înseamnă doar muncă, ci şi multe încercări. De exemplu, pentru a ajunge la cele trei soiuri de roşii pe care le vinde la piaţă acum, legumicultorul din Bursuceni a testat 90 de tipuri de roşii. „Planta trebuie să se adapteze pentru că altfel nu dă randamentul scontat. Depinde şi tipul solului, şi cantitatea de gunoi care se pune, apa folosită, sunt mai mulţi factori de care trebuie ţinut cont”, a arătat Vasile Mătrăşoaie.

Iar gunoiul de grajd folosit pentru a îngrăşa pământul provine de la ferma de vaci a fiului său, aflată la doi paşi de sera care i-a uimit pe mulţi specialişti.

 

Secretul unei producţii în seră

Aspectul foarte frumos pe care îl au legumele scoase la piaţă de Vasile Mătrăşoaie are ca secret protecţia de care se bucură în seră.

„Aici, sub folia de nailon care acoperă sera, plantele sunt protejate, ceea ce nu se întâmplă în câmp. Aici nu le bate vântul, nu sunt atacate de insecte şi se păstrează în condiţii foarte bune”, a arătat legumicultorul.

Pentru ca roşiile, ardeii, salatele şi celelalte legume să fie ecologice 100%, insecticidele şi pesticidele lipsesc cu desăvârşire din sera lui Vasile Mătrăşoaie. Asta înseamnă mai multă muncă, dar este ultimul lucru care să-l sperie pe bărbat.

„Munca nu a omorât pe nimeni şi nici eu nu o să mor din asta”, a spus, cu umor, Vasile Mătrăşoaie.

 

Roşiile, ardeii şi vinetele din ferma de la Bursuceni, „vedete” la expoziţii

După ce actuala producţie va fi vândută de soţia investitorului, la mesele 71 şi 72 din Piaţa Centrală a municipiului Suceava, în sera de la Bursuceni îşi vor face loc alte legume. Vine vremea roşiilor, a ardeilor şi a vinetelor, legume pe care Vasile Mătrăşoaie le consideră adevărate vedete. Şi asta pentru că la expoziţiile la care a fost invitat anul trecut au fost extrem de apreciate şi fotografiate.

„Oamenilor nu le venea să creadă că le-am făcut la Bursuceni şi nu le-am adus din altă parte. Dar vă invit de pe acum să le vedeţi, cum stau mari şi frumoase pe plantă. Că am uitat să vă spun, o plantă care nu are rădăcini puternice, e ca un om bolnav, nu are forţă”, a completat Vasile Mătrăşoaie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legumele ecologice de la Bursuceni, o afacere de succes.
 Vizualizări articol: 5913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Legumele ecologice de la Bursuceni, o afacere de succes5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Genetica ? trimis de
(19 apr 2013, 16:30:25
Cât costă reclama ?
2.   Vrajeala trimis de
(19 apr 2013, 16:54:39
ce reclama, ca pe amaritu asta nu l-am vazut in nicio piata,eu ii cunosc pe toti producatorii din bursuceni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei