Comuna Valea Moldovei deţine de departe prima poziţie la nivel de judeţ în ceea ce priveşte rata şomajului. Conform datelor oficiale, 29% din populaţia activă a comunei este în şomaj. Nu pentru că s-ar fi închis mari fabrici şi uzine, ci dintr-un alt motiv. Numeroşii romi din această comună sunt şomeri doar cu numele. Au nevoie să figureze în acte ca persoane în căutarea unui loc de muncă pentru a încasa venit minim garantat, alte ajutoare sociale ori alimentele de la Uniunea Europeană. Aşa a ajuns Valea Moldovei comuna ticsită cu şomeri care nu au muncit niciodată cu carte de muncă.
O primărie nouă, cochetă, cu fântână arteziană şi mulţi amărâţi care îi trec pragul
Ne-am deplasat acum două zile, joi dimineaţă, la Valea Moldovei. Primăria nouă, cochetă, cu fântână arteziană la intrare, este în total contrast cu amărâţii care vin la biroul de asistenţă socială de la parterul instituţiei. Toţi sunt romi din satul vecin, Mironu, care aparţine de comuna Valea Moldovei.
Femei cu mulţi copii, care se plâng că nu au ce mânca şi nu primesc ajutoare, dar şi bărbaţi resemnaţi că nu vor avea niciodată un loc de muncă. Se jură că sunt oameni muncitori, însă spun că nimeni nu i-ar angaja vreodată.
La primărie o găsim pe Lidia Ţucă, mamă a cinci copii, care vin lângă noi şi ne cer bani.
„Am rămas cu cinci copii, bărbatul meu a murit şi sunt necăjită, pe drumuri, vai de capul meu, nu-mi dă nimeni ajutor să fac o pomenire...”, spune femeia, care are în jur de 30 de ani.
O întrebăm de copiii de lângă ea. „Am cinci de toţi. Copiii mai merg cu cerutul, că nu au ce mânca, ce să facă? Decât să fure....”.
Un rom intelectual: „Muncesc cu ziua, nu zilnic, cum aş vrea, ci când găsesc ceva de lucru la cei care au posibilităţi”
La ghişeul de ajutoare sociale găsim şi un rom absolvent de studii superioare. Este şomer înregistrat cu acte la AJOFM Suceava. Spune că a fost cadru militar, fratele lui a terminat teologia, are o soră asistentă medicală şi încă un frate inginer silvic.
Cu un vocabular bine închegat, ne spune că a fost de multe ori la „Forţele de Muncă”, însă niciodată nu a găsit serviciu. Se fereşte să spună că ar fi discriminat şi acuză că posturile care apar vacante la AJOFM Suceava sunt de multe ori deja acontate de angajatori.
Se recomandă doar Adrian şi spune că are cinci copii.
„Muncesc cu ziua, nu zilnic, cum aş vrea, ci când găsesc ceva de lucru la cei care au posibilităţi. Din asta trăiesc, iar ca venituri, alocaţia copiilor e singurul venit sigur. În rest, ceea ce găsim e ocazional. Ajutor social, eu, de exemplu, nu am avut timp de cinci ani, abia acum depun dosarul, că nu mă mai descurc”, spune bărbatul.
Romii se plâng: „Lucrăm azi şi mâncăm mâine”
Numeroşii romi din Valea Moldovei sunt şomeri neindemnizaţi. Nu au încasat şi nici nu vor încasa vreodată ajutor de şomaj, pentru că nu au fost angajaţi. Au nevoie însă de statutul de şomer. Conform legii, dacă sunt în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, ei sunt în căutarea unui loc de muncă. Automat, capul familiei poate încasa diferitele tipuri de ajutoare sociale. De asemenea, când s-au trimis ajutoare de la Uniunea Europeană aceştia au avut nevoie de statutul de şomer, pentru a primi alimentele destinate persoanelor sărace.
În faţa primăriei îl găsim şi pe Ţucă Magherean, în vârstă de 52 de ani.
Îl întrebăm dacă a lucrat vreodată. „Ba da”, ne răspunde el.
„Am lucrat aşa, cu ziua, muncim şi noi pe la casele oamenilor, fără carte de muncă, socialul mi l-au tăiat, m-au găsit cu nişte amenzi de prin 2000. Am tot fost pe la forţele de muncă, am reînnoit dosarul, dar tot nu ne-au dat nimica. Am numai patru clase, dar fac orice trebuie la casa omului. Numai că acumsunt bolnav, mă doare picioarele”, spune bărbatul de 52 de ani.
Tot la Primăria Valea Moldovei ajunge şi Florin Vîjîilă, în vârstă de 50 de ani.
„E foarte greu, trăim din ajutor social şi din alocaţia copiilor. Nu am lucrat niciodată cu carte de muncă, doar aşa, prin agricultură, unde am apucat. E greu, lucrăm azi şi mâncăm mâine”, spune bărbatul. Expresia „lucrăm azi şi mâncăm mâine” pare să-i placă şi o tot repetă, în curând fiind preluată şi de ceilalţi romi adunaţi în jurul său.
Valea Moldovei are asistaţi social cu mult peste municipiul Suceava
Angela Lupescu, inspector social în cadrul Primăriei Valea Moldovei, lucrează zilnic cu romii care tot întreabă, mai calmi sau mai nervoşi, când vin ajutoarele sociale. Spune că în comuna Valea Moldovei trăiesc în jur de 2.000 de romi, cam 40% din populaţie, majoritatea fiind concentraţi în satul Mironu. La primărie sunt înregistrate 437 de dosare de acordare a venitului minim garantat, din care 318 în plată şi restul suspendate.
„Avem foarte multe dosare la ajutor social. Concurăm la număr cu Suceava, un municipiu cu o populaţieincomparabil mai mare ca Valea Moldovei”, spune Angela Lupescu. Într-adevăr, Valea Moldovei chiar depăşeşte clar municipiul Suceava, unde sunt înregistrate sub 130 de dosare de venit minim garantat.
Vreo 15 angajaţi, din 2.000 de romi
Inspectorul social al primăriei a mai precizat că în jur de 80% din familiile din comună care beneficiază de venit minim garantat sunt din etnia romă. Majoritatearomilorlucrează cu ziua şi, în sezon, merg la cules fructe de pădure. Angajaţi cu carte de muncă sunt doar câţiva.
„Luna trecută, de exemplu, mi-au venit doi romi care s-au angajat şi nu mai beneficiază de ajutor social deoarece există un salariat în familie. Sunt puţini cei care sunt angajaţi, să zic în jur de 15 persoane”, a declarat Angela Lupescu. Aşadar, vreo 15 angajaţi dintr-o populaţie de două mii de romi.
Mai trebuie spus şi că satul Mironu se află pe harta punctelor negre a Poliţiei, din cauza numărului mare de scandaluri de proporţii care izbucnesc în comunitate.
Rataşomajului mare, în localităţile cu mulţi romi
Conform evidenţelor AJOFM Suceava, la sfârşitul lunii martie, localităţile cu cea mai mare pondere a şomerilor în populaţia stabilă cu vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani erau: Valea Moldovei, şomaj de 29%, Ciprian Porumbescu, 17,7% şi Pătrăuţi, 17,6%. Deloc întâmplător, sunt chiar localităţi în care populaţia romă deţine o pondere importantă.
Numeric, situaţia stă aproximativ la fel.
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a declarat:
„În judeţul Suceava avem câteva localităţi cu un număr mult mai mare de şomeri înregistraţi. Este vorba de Valea Moldovei şi Pătrăuţi, unde sunt 557, respectiv 480 de şomeri, urmate de Vereşti şi de Baia. În general, aici e vorba şi de o pondere mare a populaţiei de etnie romă, ei predomină în rândul şomerilor înregistraţi”.
Ea a explicat că o persoană aflată în baza de date a AJOFM, ca şomer neindemnizat, în căutarea unui loc de muncă, trebuie să-şi reînnoiască dosarul o dată la şase luni, în caz contrar fiind scoasă din evidenţă. Cei care încasează venit minim garantat au obligaţia de a trece pe la AJOFM în fiecare lună.
La polul opus în ceea ce priveşte ponderea şomerilor se află localităţile Poieni Solca, cu o rată a şomajului de 0,31%, Iaslovăţ, cu 0,54% şi Cajvana, cu 0,93%.
(15 apr 2013, 13:07:56