Dacă pentru orice musulman există datoria sfântă de a merge în pelerinaj la Mecca măcar o dată în viaţă, polonezii de pretutindeni îşi îndreaptă privirile şi rugile către Czestochowa. Este inima spirituală a Poloniei, iar Icoana Maicii Domnului Madona Neagră, locul de rugăciune al credincioşilor. O copie a acestei icoane făcătoare de minuni există şi în judeţul Suceava, la Cacica, acolo unde o importantă comunitate poloneză a ajuns în urmă cu peste 200 de ani.
Dezvelirea Icoanei Maicii Domnului
Slujbele se oficiază în basilica din Czestochowa după un program bine stabilit, de mai multe ori pe zi. Cea mai importantă, fără îndoială, este ceremonia şi slujba de la ora 6.00 dimineaţa. La ora stabilită, cu o punctualitate demnă de invidiat, slujba începe, iar toţi ochii sunt aţintiţi spre partea centrală a bisericii, unde este dezvelită Icoana Maicii Domnului. Ora matinală nu-i împiedică pe credincioşi să participe în număr mare zi de zi. Într-o zi normală se adună câteva sute de pelerini, în timp ce sărbătorile importante din viaţa comunităţii catolice adună un număr impresionant de oameni. Cea mai importantă dată este 15 august, când se celebrează Adormirea Maicii Domnului, zi în care zeci de mii de pelerini din Polonia şi nu numai vin la Czestochowa.
Pelerinaje ale tuturor categoriilor sociale
Importanţa pe care polonezii o dau Icoanei Maicii Domnului de la Czestochowa este greu de descris în cuvinte. Credincioşii spun că totul trebuie simţit cu sufletul, iar pelerinajele către acest loc sfânt al Poloniei sunt obligatorii. Aşa se face că spre Czestochowa merg toate categoriile sociale, de la pompieri şi poliţişti, până la agricultori, ziarişti sau ospătari. Fiecare dintre aceste „bresle” are o anumită dată pentru pelerinaj, iar totul culminează la mijlocul lunii august, când din fiecare colţ al ţării se pleacă spre Czestochowa.
Lucrări cu bani de la Uniunea Europeană
Ridicată acum câteva sute de ani, Basilica din Czestochowa este într-o permanentă efervescenţă, şi nu doar din punct de vedere religios. În partea centrală a clădirii sunt în toi lucrări importante, motiv pentru care slujbele oficiate aici sunt cu mai puţini credincioşi. Costul lucrărilor se ridică la câteva milioane de euro, iar o parte din bani au venit de la Uniunea Europeană, ceea ce nu ştiu să se fi întâmplat în România. Ceea ce am mai aflat este că statul polonez nu dă bani pentru construcţia sau refacerea lăcaşurilor de cult, sumele necesare strângându-se de la credincioşi.
Dom Pielgrzyma
La doar câteva sute de metri de cel mai important lăcaş de cult al Poloniei a fost ridicat Dom Pielgrzyma, sau Casa Pelerinului, în traducere. Numele acesteia aminteşte de Papa Ioan Paul al II-lea, aşa cum se întâmplă de altfel peste tot în Polonia. Pentru a prinde un loc de cazare îţi trebuie ceva noroc. O cameră cu două paturi la Casa Pelerinului costă 140 de zloţi, adică în jur de 35 de euro, moneda naţională poloneză având aproximativ aceeaşi paritate cu leul românesc. Cazarea este în regulă, dar în banii aceştia nu aveţi inclus mic dejun, în cameră nu există televizor, iar cheile se predau la ora 9.00 dimineaţa.
A rămas în picioare în al Doilea Război Mondial
Considerat un loc sfânt încă din Evul Mediu, după ce trupele suedeze nu au putut-o cuceri, în ciuda avantajului numeric şi al armelor, Czestochowa şi-a adăugat încă o aureolă în al Doilea Război Mondial. Naziştii, care au ocupat şi stăpânit Polonia cu biciul în mână, au încercat să pună mâna pe Icoana Maicii Domnului, dar călugării au reuşit să o ascundă sub o masă masivă. Icoana a fost salvată, iar Basilica de la Czestochowa a rămas în picioare.
Notă: Mulţumiri Uniunii Polonezilor din România pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material