Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 16 ian 2025 - Anul XXX, nr. 12 (8847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,975 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8266 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eminescu – arhetip al culturii româneşti

Este o frumoasă tradiţie ca în fiecare 15 ianuarie să se aducă omagiul aparte românului cel mai reprezentativ, care a fost mai mult decât poetul naţional, care a ilustrat destinul pe care un om de cultură îl are în spaţiul românesc.

 

Eminescu este şi va fi mereu actual! A fost – nu încape îndoială – un geniu de maximă intensitate şi înălţime să ia loc, alături de Shakespeare, Goethe, R. M. Rilke ori Puşkin. Ca şi Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Eminescu a intrat în conştiinţa umanităţii ca revelator al unei structuri spirituale, ca purtător de cuvânt al unui mod de a explora realitatea şi adâncurile umane, propriu unui popor, unui spaţiu geografic – De la Nistru pân la Tisa – unei tradiţii culturale.

 

În ajun de 15 ianuarie descoperim cât de aproape, cât de necesar ne este autorul Rugăciunii unui dac, în care ca în tot ce este sufletul neamului românesc, o aspră luciditate unită cu o formidabilă sete de viaţă, cu arta de a supravieţui în istorie şi de a trăi bucuria lumii fără a ignora nimic din tragismele ei, artă care s-ar putea ca omenirea contemporană să aibă nevoie mai mult decât de orice, spre a se mântui de fantasmele ce o bântuie.

 

În umbra ctitoriei lui Bogdan I Întemeietorul, la Biserica Sf. Nicolae Mănăstirea Bogdana Rădăuţi – locul unde sunt înmormântaţi primii domnitori ai Ţării Moldovei, versurile  ”Rămâneţi în umbră sfântă/ Basarabi şi voi Muşatini” au astăzi un ecou aparte.

 

Când scriu aceste rânduri mă gândesc la ceea ce scria N. Iorga în 1934 în a sa Istorie a literaturii române despre Eminescu, şi anume Eminescu stăpânea cu desăvârşire conştiinţa trecutului românesc şi era perfect iniţiat în istoria universală. Nimeni din generaţia lui (care este şi a lui A.D. Xenopol) nu a avut în acest grad instinctul adevăratului înţeles al istoriei.

 

Constantin Noica la rândul său vorbind despre Caietele lui Eminescu spunea că Eminescu din Caiete ar fi expresia integrală a sufletului românesc..

 

S-a vorbit şi se va vorbi încă multă vreme despre poziţia lui Eminescu privitoare la „chestiunea românească“ în secolul XIX. Eminescu a fost un fervent apărător al românilor din toate provinciile româneşti şi a militat pe plan politic, economic şi social pentru dreptul natural al celor care locuiesc un teritoriu în detrimentul dreptului statal al unei puteri ocupante. Eminescu a spus că starea românilor din Imperiul Austro-Ungar era precară din punct de vedere material pentru că sărăcia era o politică pe care puterea ocupantă o folosea ca armă pentru stăpânirea popoarelor din imperiu.

 

Eminescu a fost şi a dovedit pe deplin că este un iubitor al neamului românesc şi a suferit pentru el. Plecând de la cunoscutele versuri din Doina, – Cine-au îndrăgit străinii,/Mâncă-i-ar inima câinii,/Mânca-i-ar casa pustia, prin sintagma „străini“ Eminescu se referea în mod explicit la austro-ungarii care stăpâneau în Banat, Bucovina, la ruşii care ne furaseră la 1812 Basarabia, şi la maghiarii care îi oprimau pe românii din Transilvania, această provincie fiind integrată în acea vreme Ungariei. Eminescu nu trebuie judecat în afara contextului istoric, ci trebuie avut în vedere că a fost un iubitor al poporului român şi în special al ţăranului român.

 

Eminescu este nu numai o personalitate românească, ci a devenit un mare gânditor european, un om care cunoştea foarte bine timpul său şi este şi un reper pentru vremurile noastre.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, într-un cuvânt rostit la Academia Română, cuvânt intitulat ”Patriot român și om universal” spunea referitor la Mihai Eminescu „Din opera poetică și din publicistica lui Mihai Eminescu se desprind trei mari sinteze creatoare:

 

  • Iubirea față de spiritualitatea poporului român și pasiunea pentru cultura universală;
  • Admirația față de frumusețile peisajului natural românesc și pasiunea pentru înțelegerea universului fizic;
  • Elogierea istoriei poporului român și pasiunea pentru analiza critică a problemelor prezente din societatea românească.

 

Tudor Arghezi într-o însemnare a sa spunea atât de frumos ”Într-un fel Eminescu, e sfântul prea curat al ghiersului românesc. Din tumultul dramatic al vieţii lui s-a ales un crucificat. Pentru pietatea noastră depăşită, dimensiunile lui trec mult mai departe, peste noi”.

 

Eminescu va fi întotdeauna citit şi studiat. Fiecare intelectual român ar trebui să stea cât de puţin în preajma Manuscriselor Eminescu, pentru o călătorie în lumea eminesciană – „o lume de cultură, o lume pe care nimeni nu a mai atins-o în civilizaţia românească”.

 

Pe bună dreptate academicianul Răzvan Theodorescu afirma Eminescu şi Iorga sunt „doi titani, probabil, irepetabili”.

 

Eminescu a fost un dar al lui Dumnezeu pentru români şi a avut şi va avea un impact profund asupra istoriei şi culturii româneşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eminescu – arhetip al culturii româneşti.
 Vizualizări articol: 166 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eminescu – arhetip al culturii româneşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei