Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 252 (8781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9732 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5955 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peste 200 de liceeni suceveni au participat la ateliere cultural-educaționale în proiectul „NU Burnout-ului, DA lecturii! Dosoftei 400”

În această perioadă, Centrul Cultural Misionar Doxologia derulează activități în cadrul proiectului „NU Burnout-ului, DA lecturii! Dosoftei 400”, cofinanțat de Ministerul Culturii prin Programul pentru cercetare și educație prin cultură – ateliere, fondul Nevoi culturale de urgență.

Proiectul, desfășurat în parteneriat cu  Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, are ca obiective generale educația prin cultură, promovarea culturii scrise, stimularea curiozității și interesului copiilor și tinerilor pentru lectură, într-un mod distractiv și favorabil incluziunii și își propune să redea societății contemporane românești o parte din propriul trecut istoric și cultural, prin organizarea unor ateliere cultural-educaționale care să contureze imaginea personalității și operei Mitropolitului Dosoftei.

La două astfel de ateliere cultural-educaționale au participat și peste 200 de liceeni suceveni de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, coord. prof. Monica-Elena Huțu, coordonator pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare, și de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, coord. prof. dr. Dumitrița Tănase, director adjunct.    Activitățile care le-au fost propuse s-au dovedit a fi unele cu multiple valențe culturale și educaționale, interdisciplinare: au vizionat un film documentar despre Mitropolitul Dosoftei, realizat special pentru adolescenți;  au putut vizualiza un manuscris miniat, în stilul secolului al XVII-lea, l-au întâlnit pe Gabriel Poenaru, realizatorul manuscrisului, care le-a și prezentat tehnica de realizare a acestui tip de înscris cultural și au participat și la o sesiune de informare, moderată de un specialist al sectorului editorial al Centrului Cultural Misionar Doxologia, care le-a vorbit elevilor despre „drumul cărții de la manuscris la cartea de pe raftul bibliotecii”.

Ca un epilog al atelierului cultural-educațional desfășurat la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, doamna prof. Monica-Elena Huțu a desfășurat cu tinerii participanți un focus-grup de sumarizare a ideilor și a mesajului de transmis, iar gândurile lor sunt dintre cele care reconfirmă nevoia de abordare integrată a conținuturilor, de așezare a demersurilor educaționale sub semnul inter- și multidisciplinarității: „Istoria culturii române se împletește cu istoria Bisericii Ortodoxe Române.”; „Cărturari desăvârsiti ai vremii au deschis ușa înțelegerii Sfintei Liturghii către marea parte a credincioșilor, prin adaptarea/traducerea în limba română a rânduielilor bisericești.”; „Mitropolitul Dosoftei ne-a adus mai aproape Cuvântul.”; „Munca  de misionariat a Sfântului Ierarh, într-o lume creștină, care credea, fără a înțelege prea multe din ritulalul bisericesc, a fost asemănătoare râvnei tuturor sfinților.”. Convingerea profesoarei însăși fiind că „proiectul „NU Burnout-ului, DA lecturii! Dosoftei 400” este unul pe măsura personalității culturale căreia îi este dedicat: curajos, necesar, tenace, uimitor prin realizarea manuscrisului miniat de către specialiștii implicați.”

O adolescentă din colegiul sucevean participant la proiect a sintetizat astfel dimensiunea de învățare a atelierului la care tocmai luase parte: „A fost o experiență inedită, interesantă și provocatoare. Moderatorii ne-au vorbit mai întâi despre conceptul de burnout în contextul actual, în special burnout-ul la adolescenți și influenta negativă a tehnologiei. Soluția propusă pentru combaterea acestui fenomen este cititul. Iar dintre lecturile fundamentale, scrierile Sfântului Mitropolit Dosoftei. Interesante am găsit a fi și imaginile cu prima tiparniță, și explicațiile despre trecerea de la slavonă la română în biserici și administrație, și prezentarea tehnicilor de realizare a miniaturilor și manuscriselor.” (Alexandra S.)

Din perspectivă metodică, activitățile proiectului sunt dintre cele care permit valorificarea lecturii explicative și a celei comprehensive, fără a rămâne străine de lectura interpretativă-critică, de lectura informativă și de cea exploratorie și asigură o succesiune progresivă a proceselor cognitive și afectiv-emoționale în învățare, o îngemănare firească și blândă între informare, formare și transformare.

prof. Daniela CEREDEEV

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200 de liceeni suceveni au participat la ateliere cultural-educaționale în proiectul „NU Burnout-ului, DA lecturii! Dosoftei 400”.
 Vizualizări articol: 308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 200 de liceeni suceveni au participat la ateliere cultural-educaționale în proiectul „NU Burnout-ului, DA lecturii! Dosoftei 400”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei