Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 213 (8742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Binecuvântare arhierească la începutul anului școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava

Cea de a noua zi a lunii septembrie 2024 a însemnat începutul noului an școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, a cărui ofertă educațională s-a extins, cuprinzând toate ciclurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Festivitatea de deschidere a debutat cu săvârșirea slujbei Te Deum pentru fiecare dintre cele trei corpuri de clădire, grădiniță, școala gimnazială și liceu, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Preamilostivul Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate

Pentru cei mai mici dintre învățăcei, care fac primii pași pe drumul cunoașterii, emoțiile au fost nespus de mari, însă, ghidați de educatori, și-au găsit fiecare locul potrivit grupei, pentru a participa la slujba de binecuvântare. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care îi amintim pe pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt, și pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier cultural, și pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatul Suceava I.

Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, arhid. prof. dr. Bogdan Mihai Hrișcă, le-a urat celor mici, dar și părinților acestora, bun-venit și mult succes, transmițându-le gândul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

Următorii care au primit binecuvântarea pentru un an școlar presărat cu realizări au fost elevii din ciclul primar și gimnazial, alături de părinții și dascălii lor, slujba fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de același sobor. Din partea Inspectoratului Școlar General Suceava a participat doamna profesor Daniela Ceredeev, care și-a exprimat nădejdea ca fiecare zi de școală să fie ca o Înviere. Domnia sa a punctat rolul primordial al lecturii atât în formarea academică, cât și în cea personală, dar și al colaborării strânse între cei trei factori importanți în procesul de educare, cadre didactice, familie și comunitate, care ar trebui să graviteze în jurul celui ce se deschide tot mai mult spre educație.

„Nici un ostaş nu se încurcă cu treburile vieții, ca să fie pe plac celui care strânge oaste. Iar când se luptă cineva, la jocuri, nu ia cununa, dacă nu s-a luptat după regulile jocului. … Înţelege cele ce-ţi grăiesc, căci Domnul îți va da pricepere în toate.” (II Timotei 2, 4-5, 7) – acest gând al Sfântului Apostol Pavel le-a fost pus la inimă elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava astăzi, 9 septembrie 2024.

Și cei mai mari dintre elevi s-au bucurat de festivitatea de deschidere a noului an școlar 2024-2025. Ceremonia, la care au luat parte elevii seminariști, părinți ai acestora și cadrele didactice, a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum în paraclisul instituției, săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În slujire a fost însoțit de părinți profesori și clerici de la Centrul Eparhial, între care pr. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Educațional-Teologic (Învățământ), pr. Adrian Iftimiu, unul dintre foștii directori ai seminarului, și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, actual director. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic aflat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, dirijat de arhid. prof. Paul Iușcă.

Festivitatea a continuat cu alocuțiuni ale reprezentanților autorităților locale, precum domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava, și ale delegatului Inspectoratului Județean Suceava, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa le-a transmis copiilor, părinților și dascălilor binecuvântarea părintească a Părintelui Arhiepiscop Calinic și i-a îndemnat pe tinerii de toate vârstele să își stabilească ținte de atins și să își creioneze în minte drumul spre împlinirea acestora, pregătindu-se intens pentru acesta și fiind deschiși pentru a depune toate eforturile, dacă vor să ajungă învingători.

În cadrul tuturor celor trei slujbe s-a citit rugăciunea special alcătuită de întâi-stătătorul eparhiei pentru binecuvântarea elevilor, studenților, dascălilor și părinților, pentru ca, prin împreuna lucrare cu Mult-Milostivul Dumnezeu, talanții învățăturii să fie înmulțiți cu dragoste, bună chivernisire, dăruire, demnitate și dreaptă socoteală și astfel să aducă însutită rodire în lucrarea lor, spre folosul familiei și al comunității din care fac parte, dar și țării și al Sfintei noastre Biserici.

În anul școlar 2024-2025, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și-a extins activitatea pentru nivelul preșcolar cu încă 8 grupe, care vor funcționa cu program prelungit. De asemenea, începând cu acest an școlar, au fost autorizate să funcționeze două noi niveluri de învățământ, primar și gimnazial. În plus, pentru desfășurarea actului educațional în cele mai bune condiții, în ultimele luni s-au desfășurat ample lucrări de reabilitare, extindere și modernizare la clădirile școlii.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava este o școală deschisă spre nevoile și preocupările generațiilor actuale de elevi, o comunitate care crește cu fiecare elev în parte, o instituție care are în vedere formarea unor tineri pregătiți pentru societatea de mâine, prin promovarea și trăirea în cadrul școlii a valorilor incontestabile ale Ortodoxiei, ca răspunsuri suficiente și mereu actuale pentru provocările și întrebările societății contemporane și ca sursă inepuizabilă de cunoștințe formatoare de abilități și atitudini necesare pentru a reuși în viață și pentru a deveni adevărați membri ai Bisericii. – seminarulortodoxsuceava.ro

Irina URSACHI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Binecuvântare arhierească la începutul anului școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Binecuvântare arhierească la începutul anului școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei