O nouă filă din istoria orașului de la poalele Masivului Rarău, din nordul Carpaților Orientali, considerat „străveche vatră românească de datini și virtuți”, Câmpulung Moldovenesc, a fost scrisă ieri, 10 august 2024, prin organizarea unui eveniment deosebit închinat Născătoarei de Dumnezeu cu doar câteva zile înainte de prăznuirea Adormirii celei numite „Maică a Vieții”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost organizată Procesiunea „Cinstind pe Maica Domnului” cu un odor neprețuit al Bucovinei, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Rarău, donată după 1538 de însuși ctitorul așezării monahale, Petru Rareș, domn al Moldovei. Înaintea acestei icoane, Sandu Tudor, unul dintre inițiatorii mișcării de revigorare duhovnicească Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim, cel care a devenit mai târziu părintele martir Daniil de la Rarău, a desăvârșit cunoscutul „Imn Acatist la Rugul Aprins al Născătoarei de Dumnezeu”. Icoana a fost adusă în Câmpulung Moldovenesc încă de vineri, 9 august 2024, și așezată în Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, pentru a da posibilitatea cât mai multor credincioși să se închine, îndeosebi celor care nu pot ajunge la mănăstirea situată pe coama Rarăului.
La ceas de vecernie, când soarele începe a se ascunde după munții falnici, pornind de la biserica în care a poposit peste noapte, icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost purtată în procesiune pe străzile orașului Câmpulung Moldovenesc, pe un traseu punctat de patru opriri în locuri importante ale municipiului. La fiecare oprire s-au rostit ectenii, răspunsurile fiind date de Grupul Psaltic „Izvorul Tămăduirii”. Preoți ținând în mâini Sfânta Evanghelie au așteptat în dreptul bisericilor păstorite, pe parcurs alăturându-se și numeroși credincioși, localnici, din împrejurimi ori iubitori ai muntelui aflați în trecere.
Alaiul a fost deschis de șase călăreți ai mândrilor cai bucovineni, care au fost urmați de numeroși copii și tineri în costum popular. Nu au lipsit gospodarii Bucovinei, care au purtat cruci procesionale și prapuri bisericești în mâini, dar și drapelul României. Elevi de la școlile din oraș și parohiile din jur, însoțiți de profesorii lor, precum și Grupul de copii „Gura Izvorului” au purtat flori în mâini în cinstea Împărătesei cerurilor, prin a cărei icoană s-au săvârșit de-a lungul timpului multe fapte minunate. Cadența bătăilor de toacă s-a împletit cu duiosul sunet al buciumelor mânuite cu măiestrie de iubitori mai tineri ori mai vârstnici ai acestui instrument unic, omul și lemnul unindu-și glasul pentru a aduce slavă Creatorului lor.
Calea a fost luminată de torțele aprinse ale militarilor de la Unitatea Vânători de Munte nr. 17 „Dragoș Vodă” Vatra Dornei și ale militarilor pompieri de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung Moldovenesc. Din cadrul procesiunii au mai făcut parte elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” și reprezentanți ai Ocolului Silvic „Silva Bucovina”.
Călugări și maici de la mănăstirile și schiturile din cuprinsul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, dar și numeroși preoți de mir cu candele aprinse în mâini au împodobit alaiul, urmați de diaconi care au tămâiat înaintea icoanei înconjurate de trandafiri și crizanteme albe și hortensii albastre.
Odorul de mare preț purtat cu multă dragoste și evlavie de tineri câmpulungeni a fost însoțit de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, de pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, de domnul Mihăiță Negură, primar al municipiului, și de stareții și starețele mănăstirilor de pe aceste meleaguri. Numeroși credincioși au întregit soborul cinstitorilor celei ce cu inimă de mamă este grabnic ascultătoare a rugăciunilor așezate cu credință și nădejde la picioarele ei, prin mijlocirea înaintea Multmilostivului ei Fiu, Mântuitorul Iisus Hristos.
Pe tot parcursul procesiunii, clerici, monahi și mireni au adus, în taină ori în cuvânt rostit, prinos de rugă și recunoștință către Fecioara neînseratului veac și Maica Luminii, mulțumindu-i pentru toate binefacerile primite și nădăjduind în ajutorul ei, atât în vreme de liniște, cât și la ceas de încercare.
Icoana a fost întâmpinată cu multă bucurie la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, fiind așezată în mijlocul naosului, sub turla din care veghează Hristos Pantocrator.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți despre rolul deosebit al Maicii Domnului în viața noastră, dar și despre importanța participării la astfel de procesiuni, o formă de mărturisire și trăire vie a credinței creștine.
Părintele Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru că a binecuvântat organizarea, pentru prima dată, a acestei procesiuni, manifestându-și dorința ca aceasta să devină tradiție, Preasfințitului Părinte Damaschin pentru calea rugăciunii străbătută împreună, părintelui stareț al Mănăstirii Rarău pentru neprețuita bucurie de a aduce icoana în mijlocul celor care o iubesc atât de mult, autorităților locale care au sprijinit organizarea acestui eveniment deosebit și părinților din administrația protoieriei care s-au îngrijit până în cel mai mic detaliu ca totul să se desfășoare în cea mai bună rânduială.
Nu în ultimul rând, a mulțumit soborului de clerici, stareților, starețelor și întregului cin monahal prezent, militarilor care au deschis calea icoanei cu torțe și mai ales poporului bine cinstitor, venit de la mic la mare să o cinstească pe cea care ocrotește Țara Dornelor de aproape cinci veacuri.
Seara s-a încheiat cu slujba de priveghere în cinstea Duminicii a VII-a după Rusalii, în care este rememorată minunea vindecării de către Mântuitorul Hristos a doi orbi și a unui mut în Capernaum.
În dimineața zilei de duminică, 11 august 2024, icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost urcată din nou în munte, în biserica Mănăstirii Rarău pe care o străjuiește de veacuri și unde îi așteaptă să se înalțe duhovnicește pe cei ce se avântă spre crestele ce par că se agață de cer.
Irina URSACHI