Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 172 (8701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiectul eparhial al Școlilor Catehetice de Vară, Ediția a III-a, a ajuns și în Protoieria Fălticeni

Cu binecuvântarea, cu sprijinul și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață desfășoară zilele acestea programul estival al școlilor catehetice de vară, proiect ajuns la cea de-a treia ediție, în Eparhia Sucevei și Rădăuților.

După ce săptămânile trecute echipa Biroului de catehizare parohială a poposit în cadrul mai multor parohii din protoieriile Suceava I, Suceava II și Rădăuți, parohii cu care, de altfel, a debutat activitatea catehetică din cadrul acestei veri, vineri, 19 iulie 2024, în ziua preserbării Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul cel mult-râvnitor de Dumnezeu, la invitația maicii stavrofora Maria Deac, stareța Mănăstirii Cămârzani, a venit și rândul tinerilor din protoieria Fălticeni să participe la o școală catehetică de vară, desfășurată la Mănăstirea Cămârzani.

Programul eparhial al Școlii Catehetice de Vară a fost inițiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în vara anului 2022, când echipa Biroului de catehizare parohială a fost invitată și a participat în peste 117 parohii din cele cinci protoierii ale eparhiei, pentru a susține sesiuni catehetice și ateliere de dezvoltare personală, menite să îmbogățească zilele pline de activități frumoase, dedicate copiilor și tinerilor din respectivele comunități ortodoxe.

Proiectul de față, constă în organizarea la nivelul parohiilor și a unor mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a 3, 4, sau 5 zile de activități educative, formale și nonformale, adaptate grupelor de vârstă și organizate în așa fel încât să faciliteze atât învățarea și însușirea de noi cunoștințe, cât și formarea unor noi abilități și competențe, prin joc și joacă. Programul își propune îmbogățirea culturii generale a tinerilor participanți, practicarea poruncilor biblice, dar și redescoperirea valorilor creștin-ortodoxe autentice, prin asimilarea unui mod de viață potrivit îndemnurilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Activitatea cultural-catehetică s-a intitulat Cu Hristos pe cărarea Împărăției… și a fost desfășurată în atmosfera plină de pace și de binecuvântare, pe care obștea de maici a Mănăstirii Cămârzani o împărtășește tuturor celor care le trec pragul, în căutarea unei oaze de liniște și de firesc, virtuți tot mai greu de regăsit, de păstrat și de dăruit în mijlocul orașelor noastre zgomotoase și aglomerate, unde zbuciumul cotidian și alergarea zilnică ne face, parcă, tot mai insensibili la frumusețea și bogăția darurilor de lângă noi.

Fiind întâmpinați de către delegata maicii starețe, monahia Eufrosina Cojocar, maica iconom a mănăstirii Cămârzani, participanții evenimentului catehetic s-au bucurat de câteva ore pline de har, în mijlocul harnicelor monahii. Tinerii nu au venit întâmplător să viziteze această frumoasă vatră monahală a Mănăstirii Cămârzani, ci, au ales să petreacă în liniște și rugăciune câteva ore bune, cu scopul de a-l cinsti pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul și patronul spiritual al Protopopiatului Fălticeni și pentru a înălța o smerită rugăciune pentru ctitorul acestui sfânt așezământ, vrednicul de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, cu prilejul împlinirii (în data de 30 mai 2024) a o sută de ani de la nașterea Înaltpreasfinției Sale.

Astfel că, după sfânta și dumnezeiasca liturghie, a fost susținută o sesiune catehetică, pentru tinerii adolescenți prezenți la activitate, tematica abordată având ca drept scop evidențierea legăturii dintre evenimentele petrecute cu sfinții Moise și Ilie, în cadrul teofaniilor de la Sinai, Horeb și Tabor. Titlul catehezei susținute în biserica cea mare a mănăstirii de către Dl prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, a fost Descoperirea lui Dumnezeu, în contextul evenimentelor petrecute pe Muntele Sinai, pe Muntele Horeb și pe Muntele Tabor.

A urmat, apoi, vizitarea atelierelor de confecționare a lumânărilor și de preparare a prescurilor, o slujbă de pomenire la mormântul Preasfințitului Părinte Gherasim și o agapă frățească pentru tinerii oaspeți.

După servirea agapei, ziua a continuat cu o sesiune catehetică de întrebări de tip Q&A, prin care s-a încercat lămurirea unor aspecte privind viața religioasă actuală, prin care tinerii participanți au stabilit un dialog duhovnicesc cu dl. consilier eparhial, într-un cadru mai puțin formal, așezați la umbra brazilor din incinta mănăstirii, pe iarba proaspăt cosită.

Având cu toții binecuvântarea Maicii Domnului, care ocrotește acest sfânt locaș și blagoslovenia vrednicului de pomenire, a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, cel care poartă de grijă, mijlocind înaintea lui Dumnezeu pentru obștea mănăstirii, până astăzi, ne-am îndreptat înspre orașul Fălticeni pentru a participa la procesiunea Calea sfinților, alăturându-ne, astfel, tinerilor și credincioșilor de aici, în frunte cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a PC Părinte Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, pentru a cinsti cum se cuvine pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion de la Halmiris, ale căror sfinte moaște au fost aduse pentru binecuvântarea orașului Fălticeni și întru cinstirea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul acestor meleaguri, cel ce s-a învrednicit a intra în Rai nu doar cu sufletul ci și cu trupul.

Nădăjduim ca Sfântul Prooroc Ilie, ocrotitorul celor ce călătoresc, să ne ajute să ajungem cu bine la activitățile tuturor celor peste 54 de parohii ce s-au înscris până în acest moment în proiectul estival al Școlilor Catehetice de Vară, ediția a III-a, la toate cele 19 tabere de vară programate în viitorul imediat apropiat, iar Sfinții Mucenici Epictet și Astion să ne fie călăuză spre Hristos, atât nouă, cât și tuturor tinerilor din Centrele de Tineret Ecclesia ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a celorlalte asociații de tineret, ce au luat parte la evenimentele catehetice din această binecuvântată zi a lui cuptor.

Cristi HURJUI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul eparhial al Școlilor Catehetice de Vară, Ediția a III-a, a ajuns și în Protoieria Fălticeni.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Proiectul eparhial al Școlilor Catehetice de Vară, Ediția a III-a, a ajuns și în Protoieria Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei