Într-o atmosferă de adâncă solemnitate și recunoștință, marți, 16 iulie 2024, credincioșii din zona Sucevei s-au unit în rugăciune în Paraclisul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava pomenind pe Preacuviosul părinte arhim. Grigore Halciuc, la doi ani de la trecerea sa la cele veșnice.
După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub protia Preacuviosului Părinte Arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii Sf Ioan cel Nou de la Suceava, a săvârșit slujba Parastasului, la finalul căreia părintele arhid. Vasile M. Demciuc, consilier Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură bisericească din cadrul Arhiepiscopiei, ucenic al părintelui stareț arhim. Grigore Halciuc, a rostit un cuvânt de alinare pentru credincioșii care l-au cunoscut, în care a subliniat în primul rând râvna, dăruirea cu care a slujit peste patru decenii sfânta mănăstire Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
În cuvântul său, P.C. Arhid. Vasile M. Demciuc a spus: „ Este o zi în care privim în urmă cu recunoștință pentru tot ceea ce a făcut aici la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou ce la Suceava într-o perioadă în care nu era ușor să faci ceea ce a făcut, și privim înainte cu încrederea că ceea ce a început să facă va fi dus la bun sfârșit, adică incinta Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou ce la Suceava să fie un reper în ceea ce înseamnă restaurarea, conservarea și punerea în valoare. La doi ani de la trecerea sa la cele veșnice, Părintele stareț arhim. Grigore Halciuc rămâne viu în inimile celor pe care i-a slujit. Noi cei de astăzi care slujim în acest Paraclis ctitorie a părintelui arhim. Grigorie ne exprimăm recunoștința și respectul pentru omul și slujba sa, pledând pentru continuarea învățăturilor sale și perpetuarea valorilor pe care părintele le-a împărtășit prin propriul exemplu.
Cine dintre cei ce i–am fost în preajmă nu își aduce aminte de îndemnul sfinției sale Să vă rugați cu credință lui Dumnezeu și Sfântului Ioan cel Nou, să vă împăcați cu cei din casa voastră și să vă spovediți cât mai des de păcate, că fără spovedanie mai greu primim ajutorul lui Dumnezeu și al sfinților. Apoi – spune părintele arhidiacon Vasile M. Demciuc – să vă creșteți copiii în credință și frică de Dumnezeu și să vă jertfiți pentru ei, că fără jertfă și martiriu, fără răbdare și suferință, fără rugăciune și viață curată, nu ne putem mântui și în zadar ne trecem zilele. Pe cei care primesc vindecări de boli și li se împlinesc cererile aici, la moaștele Sfântului Ioan, și sunt numeroase aceste cazuri, îi îndemn să mulțumească lui Dumnezeu și Sfântului Ioan, cu rugăciuni de recunoștință, cu milostenii la săraci și cu o viață creștinească exemplară. Avem cazuri de vindecări și la oameni de alte religii, nu numai la credincioșii noștri ortodocși. Cred că Sfântul Ioan de la Suceava face cea mai mare misiune ortodoxă în Moldova, împreună cu Cuvioasa Parascheva de la Iași și ceilalți sfinți din țară.
Îl vedem și azi pe Părintele Grigorie lucrând, azi mai mult decât pe când era în trup: iconomisind mântuire, sporind întru popor nădejdea, credinţa şi dragostea, mustrând, bucurând, pe toate primindu-le în dar de la Dumnezeu, precum este scris.
Și astăzi cuvintele părintelui stareț Grigorie răsună într-un mod aparte când ne îndemna prin smerenie, blândețe, lacrimi la rugăciune, milostenie și celelalte, atunci am ajuns la adevărata desăvârșire și fericire veșnică.
Săvârșind pomenirea preacuviosului părinte arhim. Grigorie starețul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava – a continuat părintele arhid. Vasile M. Demciuc – noi cei de astăzi, ucenici rostim în taină BUCURĂ-TE părinte stareț Grigorie, pentru că ați lăsat moștenire și îndemn de a continua ceea ce ați început spre Slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin.”