Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a XXX-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei” va avea loc în perioada 10–13 iulie, la Mănăstirea Putna.
Simpozionul a început cu slujba de Te Deum, miercuri, 10 iulie, la ora 16:00. Întrucât anul acesta se împlinesc 525 de ani de la sfințirea Mănăstirii Bălinești, în cadrul Colocviului va fi organizată o sesiune specială dedicată acestei ctitorii a lui Ioan Tăutu, mare logofăt în vremea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. De asemenea, această ediție va cuprinde și o secțiune de muzicologie.
Lucrările colocviului vor putea fi urmărite pe Zoom și pe canalul de YouTube al Mănăstirii Putna. Programul complet al evenimentului și datele de acces pentru Zoom sunt disponibile pe site-ul Centrului „Ștefan cel Mare”.
Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, pe atunci Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Din 2020, Centrul funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
În cursul activităților științifice circumscrise anului comemorativ „Ștefan cel Mare și Sfânt” 500 – 2004 s-a conturat nevoia existenței, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească și să mențină interesul pentru cunoașterea trecutului nostru și care să impulsioneze cercetarea lui.
Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul „Nicolae Iorga” din București douăzeci și nouă de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775–1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.