Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
marţi, 4 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 129 (8658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3291 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfântul mult-iubit al Bucovinei, Marele Mucenic Ioan cel Nou, cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Mulțime de credincioși a poposit în Cetatea Sucevei, loc încărcat de credință, istorie și artă, dar mai ales binecuvântat de câteva secole de prezența sfințitoare a moaștelor Sfântului Ioan cel Nou, pentru a se închina la marele făcător de minuni în ziua aducerii aminte a sfârșitului său mucenicesc. Data de 2 iunie rememorează și minunea pe care Sfântul Ioan a săvârșit-o în anul 1622, când a apărat orașul Suceava de năvălirea tătarilor.

La 402 ani de la această întâmplare minunată, pe 2 iunie 2024, prăznuirea sfântului ocrotitor a fost prilej de bucurie și comuniune în rugăciune pentru credincioșii din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai. Trei ierarhi ai Bisericii noastre s-au aflat cu ocazia hramului la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” pentru a înălța rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și către cel dintâi ocrotitor al Moldovei, sfânt trapezuntin martirizat pentru statornicia în credința ortodoxă în anul 1330, în Cetatea Albă.

După închinarea la cinstitele moaște așezate într-un baldachin special împodobit sub teii din incinta ansamblului monastic, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Între aceștia s-a numărat arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, consilier onorific al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Centrului Eparhial Suceava, și  arhim. Serafim Grigoraș, stareț al așezământul monahal care păstrează cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou încă din secolul al XVI-lea.

La ceas de sărbătoare pentru întreaga arhiepiscopie, în Duminica a V-a după Paști, cunoscută și ca Duminica Samarinencei, răspunsurile liturgice au fost oferite de corala mixtă care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ioan cel Nou, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit la finalul Sfintei Liturghii de către Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre sfinți și sfințenie, despre credința adevărată și mărturisitoare, răbdarea în necazuri, dragostea față de vrăjmași pe care le învățăm de la marele mucenic, punctând faptul că Sfântul Ioan cel Nou a devenit, prin felul în care și-a trăit viața pământească, prieten al lui Dumnezeu, numărându-se printre casnicii Acestuia.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit ierarhului oaspete pentru frumosul cuvânt. Gândul de mulțumire s-a îndreptat către cei care au susținut vizibil lucrarea Bisericii, autoritățile cu ajutorul cărora se desfășoară lucrările de restaurare și consolidare ale așezământului monahal, precum și tuturor celor care împodobesc cu prezența slujbele săvârșite la Catedrala Arhiepiscopală.

„Mă știți un om apolitic, știți că nu fac politică, n-am făcut, nu fac și nu voi face, dar recunoștința, aici, la Mănăstirea Sfântul Ioan, se cultivă mai des. De aceea aș vrea să-i mulțumesc domnului premier al României pentru că a susținut lucrările începute de restaurare și de consolidare a ansamblului monastic, suplinind cu fonduri și pentru celelalte obiective din eparhia noastră. Aș vrea să-i mulțumesc domnului președinte Gheorghe Flutur și domnului primar Ion Lungu. Știți că domnul primar nu mai candidează, așa că nu pot fi suspectat de campanie electorală. Le mulțumesc și acum și le voi mulțumi și în continuare atât domniilor lor, cât și celor care au susținut, susțin și vor susține lucrarea Bisericii. Aș vrea totodată, înainte de a trece la evidențierea celor care, într-un fel sau altul, au ajutat în misiunea Bisericii și la lansarea cărților anunțate deja, aș vrea să vă mulțumesc frățiilor voastre pentru prezența permanentă la lucrarea Bisericii, dar și la slujbele ce se săvârșesc în diminețile și după-amiezile zilelor la Mănăstirea Sfântul Ioan, arătând dragostea permanentă față de Arhiepiscopul locului, care este  Sfântul Mare Mucenic Ioan cel nou de la Suceava de peste 600 de ani.”

Înaltpreasfinția Sa a oferit apoi distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești. Ordinul „Crucea Bucovinei”, oferit „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”, a fost înmânat arhid. Vasile M. Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului Relații cu Minoritățile al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și arhid. Ilie Leonte, dirijor al Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale. Același ordin a fost oferit  arhid. Vasile Plămadă, inspector în cadrul Sectorului Colportaj Bisericesc al Centrului Eparhial, și domnului Ionuț Vichentie Ilisoi, manager al SymphOpera Fest și inginer de sistem în cadrul Sectorului Media și Comunicare.

Ordinul Mușatinii, conferit pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, a fost primit de către arhid. Marius Gabriel Filip, director al Centrului de Formare Continuă și Specializare din cadrul Sectorului Educațional-Teologic, și de către arhid. Marius Ion Zavate, director al Departamentului Achiziții, Sectorul Financiar-Economic.

Întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”, protos. Ioan Tofan, referent al Sectorului Cultural, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”.

A urmat prezentarea celor mai noi titluri apărute sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Lect. univ. dr. Alexandru Prelipcean, director al Departamentului de periodice și reviste bisericești al arhiepiscopiei, a adus în atenție cel de-al doilea număr al Revistei Candela, material care își propune să aducă la lumină file de istorie, teologie, cultură, precum și file despre arta bizantină și arta creștină.

Pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, consilier onorific al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Centrului Eparhial Suceava, a vorbit despre volumul „Trapezunt – Mănăstirea Sumela – istorie, credință, artă”, lucrare semnată de arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al aceluiași sector. Cartea va fi lansată marți, 4 iunie 2024, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

A urmat deschiderea Anului Centenar „Episcop Gherasim Putneanul”, întrucât în 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui care a fost Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în perioada 2 iulie 1992 – 6 decembrie 2004 și două decenii de la începutul călătoriei spre veșnicie. Pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural, a anunțat evenimentele cu caracter religios-cultural organizate la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care își propun să evoce personalitatea Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul. Demersul anamnetic căreia Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților îi pune astăzi început bun se dorește a fi unul complex și complet, întrucât va scoate în evidență gândirea teologică a Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, vasta sa cultură și trăirea duhovnicească pe care a experiat-o în cele opt decenii de viețuire pământească.

În continuare, Sectorul Cultural a lansat unul dintre volumele pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le consacră Anului Centenar „Episcopul Gherasim Putneanul” † Gherasim Putneanul, Apoftegme. „Structurat după modelul florilegiilor patristice, acest volum, care este deja disponibil la pangar, adună laolaltă maxime, aforisme și selecții de texte din opera Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul. Parcurgând această carte, cititorii vor avea șansa de a se împărtăși din izvorul înțelepciunii și trăirii duhovnicești ale Preasfinției Sale.”

Nu în ultimul rând, chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a mulțumit celor care au luat cuvântul, ierarhilor și coralei și i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru că l-au ales pe unul dintre cei mai fideli prieteni, Sfântul Ioan cel Nou. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a anunțat că au fost pregătite peste 10 000 de pachete, oferite în dar prin purtarea de grijă a părintelui stareț, arhim. Serafim Grigoraș.

A urmat vernisarea expoziției itinerante de fotografie „Episcopul Gherasim Putneanul – o viață sub semnul crucii. Biografie în imagini” – proiect coordonat de pr. Alexandru-Flavian Sava, consilier eparhial în cadrul Biroului de Presă și Relații Publice al Centrului Eparhial Suceava. Pe esplanada din fața magazinului „Sfântul Iosif din Arimateea – Bucurii pentru suflet”, sfinția sa a oferit ierarhilor și tuturor oaspeților prezenți un scurt ghidaj în cadrul căruia au fost evocate cele mai importante momente din viața „bunicului Bucovinei”- Episcopul Gherasim Putneanul.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu cea de-a doua ediție a evenimentului „Sfântul Ioan cel Nou, bucuria copiilor” și cu lansarea unui volum publicat sub egida Editurii Crimca, „Răstignirea Împăratului Slavei. Istoria incredibilă și misterul sublim al Sfintelor Pătimiri”, scris de Eugenia Scarvelis Constantinou.

Și în acest an, Sfântul Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, i-a binecuvântat pe toți cei care i s-au închinat și i-au adus prinos de dragoste și mulțumire. Acesta îi va aștepta pe pelerini și în perioada 22-24 iunie, când se vor organiza evenimente dedicate pomenirii aducerii cinstitelor sale moaște în Cetatea Sucevei,

Irina URSACHI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul mult-iubit al Bucovinei, Marele Mucenic Ioan cel Nou, cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul mult-iubit al Bucovinei, Marele Mucenic Ioan cel Nou, cinstit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei