joi, 28 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 73 (8602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Lumina de Sus” – eveniment cultural-catehetic la Muzeul Mănăstirii Bogdana

Unul dintre cele mai vechi praznice împărătești, Buna Vestire, care aduce aminte de momentul în care Fecioara Maria a primit vestea îngerului, care avea să bucure toate neamurile, a fost prilej de comuniune prin rugăciune și artă la Mănăstirea Bogdana, în seara zilei de 26 martie 2024.

 

Întrucât până în zilele noastre este oglindită lumina sufletelor mărturisitorilor lui Hristos în temnițele comuniste, oameni nevinovați care s-au jertfit pentru idealurile ortodoxe și care au apărat libertatea și credința neamului nostru cu prețul vieții, întru nădejdea mântuirii, la cea mai veche biserică de zid din Moldova, veche reședință episcopală, a avut loc evenimentul cultural-catehetic intitulat „Lumina de Sus”. Acesta a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de către Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava, prin Departamentul Centrelor de Tineret Ecclesia, în parteneriat cu Sectorul Media și Comunicare, Protopopiatul Rădăuți, și Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Suceava.

 

După închinarea la racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi, manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a mărturisitorilor din temnițele comuniste în biserica așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, săvârșită sub protia arhim. Dosoftei Dijmărescu de către un sobor din care au făcut parte pr. Ionuț Isopescu, consilier eprahial al Sectorului Educațional-Teologic, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți. La finalul Trisaghion-ului, artista Alexandra Dan a adus un omagiu muzical celor trecuți la Domnul prin interpretarea a doua pricesne închinate Preasfintei Fecioare Maria.

 

Evenimentul a reunit iubitori ai artei și ai poeziei, cadre didactice și elevi, stareți și starețe de la așezămintele monahale din împrejurimi, între care stavrofora Mihaela Cozma de la Mănăstirea Sucevița și stavrofora Ecaterina Lichi de la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în biserică”, dar și reprezentanți ai oficialităților locale, precum primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Andrei Loghin.

 

În muzeul Mănăstirii Bogdana a urmat un program artistic deosebit, deschis de copii de la Așezământul „Sfântul Leontie” din Rădăuți, coordonați de pr. Adrian Florea. Marcând importanța acestei zile care rememorează Întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, tinerii au intonat patru cântări despre Preacinstita Născătoare de Dumnezeu.

 

Prof. Cristi Gabirel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, le-a vorbit celor prezenți despre importanța omagierii mărturisitorilor din temnițele comuniste, cei care au îndurat chinuri cumplite pentru dragostea de neam și pentru păstrarea credinței ortodoxe.

 

A urmat un dar muzical pregătit de Corul Centrului Ecclesia al Colegiului Tehnic din Rădăuți, coordonat de prof. Elisabeta Marici, dar și momentul mult așteptat al acestei zile, vernisarea unei expoziții de pictură și grafică semnată de doamna Constanța Abălașei Donosă, precum și lansarea volumului de poezie al acesteia, „Lumina de Sus”. Potrivit inițiatorilor și organizatorilor acestui eveniment, artista, originară din orașul Brăila, este un „renumit pictor și scriitor român, membru activ în diferite asociații cultural-literare, precum Societatea Culturală Apollon – România, obținând, cu publicații nenumărate atât în domeniul artelor plastice, cât și al literaturii, de-a lungul anilor, multe premii naționale și internaționale, dintre care amintim Trofeul Apollon –România „Vis de toamnă” – 2021, Premiul Lido dell anima – Italia 2021 și Premiul I – Grafică cu Medalie, la Festivalul Internațional Nicolae Dabija 2020”.

 

În cuvântul său, doamna Constanța Abălașei Donosă a împărtășit din trăirile și sentimentele care au însoțit-o în zugrăvirea operelor de artă prin care a încercat să „transpună profunzimea sufletească, sfințenia și lumina pe care mărturisitorii le-au purtat în misiunea lor din temniță”.

 

Conf. univ. dr. Paul Gorban, de la Universitatea „Apollonia” din Iași, le-a vorbit celor prezenți despre profunzimea versurilor invitatei, despre felul în care cuvântul se întâlnește cu artistul plastic, fapt care suprinde într-un mod inedit relațiile pe care le leagă cu Dumnezeu și cu omul.

 

Doamna Constanța Abălașei Donosă a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”. Distincția a fost înmânată de către arhim. Dosoftei Dijmărescu, textul gramatei fiind citit de către pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

A urmat o serie de momente emoționante pregătite de un grup de copii dirijați de către doamna prof. Liliana Duma, absolventă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care a activat ca maestru dirijor în Belgia. La vioară și pian au fost interpretate compoziții semnate de Ciprian Porumbescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Paul Constantinescu ș. a.

 

Artiștii, atât cei mici, cât și cei mai mari, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte icoane jubileu, care îi înfățișează pe Sfinții Mari Mucenici Ioan cel Nou de la Suceava și Gheorghe, purtătorul de biruință, ocrotitori ai Catedralei Arhiepiscopale, dar și cu chipul Maicii Domnului, flori și alte daruri.

 

Doamna Constanța Abălașei Donosă le-a mulțumit tuturor pentru bucuria acestei zile și a mărturisit faptul că oferă în dar Mănăstirii Bogdana lucrările acestei expoziții și nu numai.

 

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, precum și cu recitarea unor versuri ale poetului care l-a adus pe Iisus în celulă, Radu Gyr, închis în temnițele comuniste vreme de aproape 20 de ani.

 

Irina URSACHI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Lumina de Sus” – eveniment cultural-catehetic la Muzeul Mănăstirii Bogdana.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Lumina de Sus” – eveniment cultural-catehetic la Muzeul Mănăstirii Bogdana0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei