Ziua prăznuirii de către Biserica Ortodoxă Română a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, 9 martie 2024, moment în care ne aducem aminte și de deținuții politici anti-comuniști din perioada 1944-1989, a fost prilej de întâlnire și comuniune la una dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Cămârzani. Astfel, în după-amiaza unui cald început de primăvară, bunici de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca au avut parte de o călătorie deosebită în care istoria, arta și rugăciunea s-au împletit pentru a plăsmui lumina bucuriei pe chipurile celor „rătăciți de cei dragi ai lor”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Colocviul seniorilor – „Viață trăită frumos în Hristos”, desfășurat sub egida Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul Media și Comunicare, în colaborare cu Mănăstirea Cămârzani și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.
Evenimentul, moderat de prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie, a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea stavroforei Maria Deac, stareța Mănăstirii Cămârzani, și cu vizitarea complexului monastic, a bisericii noi, așezată sub ocrotirea Născătoarei de Dumnezeu, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, și a locașului de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, moment intitulat „Pelerin în mănăstirea în care îngerul păzitor îți numără pașii”.
Întâlnirea fiind dedicată și cinstirii memoriei celor care nu mai sunt, a urmat săvârșirea unui Trisaghion la mormântul Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, sub protia pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul așezământului monahal. La finalul slujbei de pomenire, „bunicii cu dor” au depus flori la mormântul celui care s-a arătat vrednic Arhiereu-Vicar al eparhiei între anii 1992 – 2004, ctitor al așezământului monahal de la Cămârzani. Pr. Marcel Ursuțu, de la Parohia Bogdănești, a evocat personalitatea ierarhului trecut la cele veșnice în urmă cu aproape 20 de ani, de la a cărui naștere se împlinește în 2024 un secol.
În continuare, în sala de ședințe a mănăstirii, vârstnicii de la Solca au luat parte la un moment deosebit care l-a avut în centru pe domnul Radu Bercea, cunoscut pictor și grafician, fost deținut politic în perioada comunistă. Domnia sa le-a vorbit celor prezenți despre rolul artei în viața sa și despre felul în care aceasta vindecă inimile celor care au cunoscut suferința.
În perioada celor aproape 45 de ani de teroare comunistă, în România au existat 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă silnică pentru deținuții politici, considerați la acea vreme dușmani ai poporului. În cadrul acestor spații de nimicire au îndurat torturi și umilințe mai mult de 3 milioane de români, iar peste 800.000 de oameni au trecut la cele veșnice în urma exterminărilor, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.
Pentru că se cuvine să aducem cinste și mulțumire celor care au fost mărturisitori ai lui Iisus Hristos în celulele reci și întunecate ale penitenciarelor sistemului totalitar din perioada 1944-1989, invitatul special al acestei zile a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, distincție înmânată de pr. Ștefan Mihalcea, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”.
Una dintre surprizele întâlnirii a fost vernisarea Expoziției de fotografie „Bunicii de la Solca, truda mâinilor care spun povești” realizată de drd. Emanuela Motrescu, cea care a surprins cu măiestrie, prin lentila aparatului de fotografiat, emoțiile vârstnicilor încercați de tristețe, nostalgie sau veselie, chipuri expresive și imagini cu îmbrățișări calde. Oaspeții acestei zile s-au regăsit cu entuziasm între lucrările expuse, împărtășind totodată bucuria de a se afla în această mănăstire în care au simțit binecuvântarea Preamilostivului Dumnezeu, precum și puterea rugăciunilor înălțate către Acesta.
Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului a fost declarată deschisă cea de-a doua ediție a proiectului eparhial „Vizidom, bine de la om la om” – program care, potrivit inițiatorilor, se va desfășura în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în întreg anul 2024.
Irina URSACHI