Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 43 (8572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,972 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5778 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O carte călăuzitoare, când cauți scăpare la mila Sfintei Fecioare

Cel mai cuminte înălțător dar pe care îl putem face oamenilor îmi par a fi cărțile. Iar cărțile din care culegem întărire și tălmăcire, pe înțelesul inimii și-al gândului curat, de credință sunt cu atât mai mult vindecătoare. Și călăuzitoare.

O astfel de carte călăuzitoare e Izvoare și icoane făcătoare de minuni, ce poartă semnătura

Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe care însuși o numește un dar făcut Maicii Domnului, Sfânta Fecioară fiind, în cheia de comprehensiune  a Cuvintelor sale arhierești de învățătură, darul Lui Dumnezeu făcut omenirii. (Maica Domnului – în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții, o sinteză pentru omul grăbit, Ed. Pars Pro Toto, Iași, 2014)

De altfel, părintele Arhiepiscop nu pregetă să ne vorbească despre demnitatea împărătească a Sfintei Fecioare, cea care „prin curăţia şi jertfelnicia ei, a făcut posibilă întruparea Fiului lui Dumnezeu ca iniţiativă deplină a lui Dumnezeu. Și, datorită curăţiei, disponibilităţii ascultătoare şi smerite, precum şi darului primit şi dăruit apoi lumii, Maica Domnului a devenit un izvor îmbelşugat de daruri pentru întreaga umanitate.”

Și, de această dată, într-un alt întreg volum închinat Împărătesei Preabune, adeverită în atâtea și atâtea răstimpuri Mijlocitoare pentru noi și Făcătoare de minuni.

Cartea, apărută la Editura Crimca a arhiepiscopiei noastre, poartă în ea ecouri duioase de axion, repetate și învederate mărturii despre izvoare și icoane ale Maicii Sfinte făcătoare de minuni. Și-i îndeajuns să-ți odihnești privirea pe cea dintâi copertă. Noetica imaginii! Pe albul imaculat al gândului îmbăiat în recunoștință și fiesc supus, icoana Izvorului Tămăduirii, ea însăși o predică în imagine: „un imens potir de piatră ce se alimentează dintr-un uriaş bazin cu apă dătătoare de viaţă oferă vindecare celor suferinzi şi bolnavi, dar şi celor însetaţi, necăjiţi şi întristaţi. În potir, Maica Domnului cu mâinile ridicate în rugăciune și  Pruncul binecuvântând.” (Izvorul Tămăduirii – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, 2021)

Apoi, cuprinsul, arhitectura interioară a cărții, se arată a fi un fel de călăuză de pași de pelerin. Pași ce se perindă prin lume, căutând izbăvire și alinare. Pași de pelerin ce-ar căuta (și-ar și afla) scăpare la mila Sfintei Fecioare.

Mai întâi, Precuvântare a părintelui prof.univ.dr. Vasile Nechita, o „autorizare” a credinței noastre în apele unor izvoare făcătoare de minuni, izvodită de întâmplări reale consemnate istoric – de pildă, „cel sărbătorit în Vinerea Luminată, care pleacă de la o întâmplare minunată, reală, după cum consemnează Nichifor Calist Xantopol”.

Întâiul capitol, Icoana – imaginea văzută a Nevăzutului, se vădește a fi nu o apologie, căci ce icoană ar avea nevoie să fie apărată în fața celor care cred în puterea ei?, ci o disertație centrată pe repere istorice și teologice ale cultului icoanei: „Icoana redă o realitate istorică, o realitate care poate fi verificată din punct de vedere istoric: Întruparea și Nașterea Domnului din Sfânta Fecioară, Răstignirea, Moartea și Învierea Sa, precum și viața de sfințenie a sfinților care au crezut și L-au mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, uneori chiar cu prețul vieții.” Și: „misterul icoanei (…) este o revelație care se adresează numai omului credincios, omului hrănit „cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături” ( 1 Timotei 4,6)”.

Capitolul secund este consacrat minunilor, „lucrări văzute ale Preasfintei Treimi”, și are rostul unui prolog al celor două secțiuni care-i urmează: Aripi de îngeri în izvoarele Maicii Domnului făcătoare de minuni (din Moldova, Muntenia, Ardeal, Dobrogea, Banat) și Icoane făcătoare de minuni (din Moldova, Muntenia, Ardeal).

E o selecție non-exhaustivă aceasta, mărturisește și Părintele Arhiepiscop, dar – și așa –  un astfel de itinerar duhovnicesc echivalează un pelerinaj domol al fiecăruia spre sine, un repetabil și mereu reluat, chiar și-n gând, urcuș al gândului că dinspre Cer și viața, ca o binecuvântată și repetată minune, ne vine.

E-o carte ce poate deveni un dar în fiecare zi și nu numai în aceasta, în care prăznuim Nașterea Maicii Domnului. O carte călăuzitoare, când cauți scăpare la mila Sfintei Fecioare. Să nu întârziem din a o strămuta în sărbătoare! Pentru cei mari și pentru cei mici, de dragul și spre preacinstirea Sfintei Fecioare.

Daniela CEREDEEV

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte călăuzitoare, când cauți scăpare la mila Sfintei Fecioare.
 Vizualizări articol: 482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O carte călăuzitoare, când cauți scăpare la mila Sfintei Fecioare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei