Cea de-a șaptea filă a lui Brumar a fost împodobită cu o nouă conferință preoțească în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, de data aceasta în Protopopiatul Fălticeni.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, întrunirea pastoral-misionară a avut loc la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, înveșmântată în lumină și har la 15 octombrie 2023. Așezământul monahal este una dintre cele mai noi ctitorii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ridicată în numai șapte ani, precum în vremea voievozilor Moldovei.
La evenimentul a cărui temă a fost dată de specificul anului 2023 în Patriarhia Română, „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, au participat toți clericii din cuprinsul Protopopiatului Fălticeni.
Întâlnirea a început la ivirea zorilor cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în sfântul locaș închinat Arhiepiscopului Romanului, Sfântul Ioan de la Râșca și Secu.
La finalul slujbei care a fost prilej de împreună rugăciune și împărtășire cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor patru clerici ai protopopiatului.
A urmat evidențierea preoților care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită, câștigători ai Concursului Eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”, potrivit clasamentului: Premiul I – Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Găinești (pr. Vasile Lupu), Premiul II – Parohia „Sfânta Treime” Spătărești (pr. Tudor Andrioaia) și Premiul III – Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Moișa (pr. Vasile Medrihan), Premiul special – Parohia „Sfântul Ilie” Suha (pr. Pavel Norocel).
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit apoi cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, pr. Mihail Teofil Saftiuc, de la Parohia „Învierea Domnului” – Dolhasca, pr. Ion Gușă, de la Parohia „Cuvioasa Parascheva” – Baia și pr. Mihai Todireanu, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Hârtop, pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.
Ordinul „Mitropolit Anastasie Crimca” a fost înmânat de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul părinților Gheorghe Lungu, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” – Fălticeni, și Pavel Norocel, de la Parohia „Sfântul Ilie” – Suha, iar distincția care poartă numele „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferită pr. Tudor Andrioaia de la Parohia „Sfânta Treime” – Spătărești, precum și mai multor cântăreți ai unor parohii din acest protopopiat.
A urmat susținerea comunicărilor referitoare la specificul anului comemorativ și omagial, dar și la Anul cultural „Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”.
„Filantropia și practicile față de persoanele vârstnice” a fost titlul primului referat prezentat în cadrul conferinței, de către pr. Pavel Norocel. Plecând de la Abordarea teologică a persoanei umane, expunerea a atins mai multe teme, precum persoana și dubla ei abordare: patristică și filosofică și practicile filantropice contemporane: idei actuale. Totodată, a fost prezentată activitatea căminului pentru persoane vârstnice aflat sub streașina Bisericii „Sfântul Ilie” Mălini, mai ales metodele prin care bunicii găzduiți aici primesc alinare.
Arhidiaconul Mihai Sava, de la Parohia „Sfinții Voievozi” – Grădini Fălticeni le-a vorbit celor prezenți despre Contribuția imnografilor la înfrumuțesarea slujbelor religioase. Au fost aduși în atenție cântăreți care au marcat prin eforturile lor istoria muzicii bisericești, de la Sfântul Roman Melodul și Sfântul Ioan Damaschinul, până la Eustatie Protopsaltul, Anton Pann și Dimitrie Suceveanu. Nu în ultimul rând, a fost evidențiată activitatea cântăreților bisericești din zona Fălticenilor, Vasile Bălan și Vasile Miron, lucrarea punctând și faptul că această cântare bisericească este ziditoare de suflet atunci când se cântă corect.
Cea de-a treia comunicare prezentată în cadrul conferinței, Ciprian Porumbescu și contribuția marelui compozitor la dezvoltarea muzicii corale bisericești, a fost susținută de pr. Claudiu-Valerian Hariuc, de la Parohia „Învierea Domnului” din Fălticeni. După punctarea celor mai importante momente din viața marelui compozitor omagiat anul acesta în întreaga țară, au fost aduse în atenție compozițiile religioase ale geniului Baladei românești.
„Ciprian Porumbescu a compus din necesități practice, în calitatea sa de dirijor al formațiilor corale pe care le-a condus la Catedrala Arhiepiscopala din Cernăuți, la Biserica Sfântul Mihail din Viena și la Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului. Liturghia în Do major nu s-a păstrat, în schimb au fost publicate câteva din lucrările sale religioase mai cunoscute. Datorită influenței occidentale specifice Bucovinei, în creația sa religioasă Ciprian Porumbescu nu s-a îndreptat spre izvorul tradițional psaltic, ci spre modelul muzical occidental. Cu toate acestea, melosul cantabil și sensibil s-a impus mai ales în muzica corală. Muzica religioasa a lui Ciprian are un stil eclectic. El a știut să aleagă din diverse sisteme de gândire stilurile cele mai bune. Inspirația sa artistică poate transmite valori, atitudini și sentimente.” De asemenea, a fost expusă activitatea corurilor parohiale din cuprinsul Protopopiatului Fălticeni, fiind subliniată astfel și importanța corurilor parohiale în misiunea Bisericii.
În cea de-a doua parte a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor.
Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate, în contextul Anului cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, mai multe volume apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Una dintre aparițiile editoriale de excepție este volumul Dimitrie Cantemir – Domn Moldav și „Principe al științei românești”, semnat de arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc (coord.) și pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita.
Nu în ultimul rând, au fost prezentate și oferite tuturor clericilor și alte cărți care reprezintă rodul ostenelilor din ultimele luni ale Sectorului Editură și Tipografie al Centrului Eparhial Suceava, precum „Stat și Biserică în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”, lucrare a pr. Laurențiu-Nicolae Stamatin, „Școala nemțeană de muzică psaltică de la sfârșitul secolului al XVIII-lea”, autor arhid. Ilie Leonte, volumul „Apologeții vieții creștine: imnografii, cântăreții bisericești și vârstnicii în slujba Bisericii”, coordonat de pr. Constantin Oprea.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat volumul „Lumină din candela Cuvântului – predici la duminicile de peste an”, carte care însumează cuvântări semnate de clerici doctori în teologie din cuprinsul eparhiei și rostite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de la venirea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
La final, după luările de cuvânt, pr. protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, gazdelor, arhim. Mihail Balan, stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi și exarh de zonă, precum și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment.
Irina URSACHI