Ultima zi a lunii octombrie a fost prilej de comuniune în rugăciune pentru toți clericii Protopopiatului Rădăuți, cei prezenți slujind Sfânta Liturghie, luând totodată parte apoi la prelegeri relevante din punct de vedere duhovnicesc și la dialoguri lămuritoare.
Cei aproximativ 150 de clerici din cuprinsul Protopopiatului Rădăuți au început ziua în rugăciune, în zorii zilei, la Mănăstirea Sihăstria Putnei săvârșindu-se Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către preoții protopopiatului, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și protoiereul Ionel Constantin Maloș
Slujba a fost săvârșită în biserica mare a mănăstirii cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ și „Sfântul Serafim de Sarov“, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala bărbătească ortodoxă „Sfântul Ierarh Leontie”, dirijată de domnul Costel – Ovidiu Foca.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor mai mulți clerici din cuprinsul protopopiatului, iar Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit o hirotesie întru arhidiacon.
Au fost apoi evidențiați preoții care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită, câștigători ai Concursului Eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”. Pr. Dimitrie Horga a prezentat clasamentul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic oferind diplomele: Premiul special – Parohia „Sfântul Nicolae” Pădureni (pr. Iulian Apopei), Premiul I – Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Brodina de Sus (pr. Gheorghe Creuco), Premiul II – Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Clit (pr. Silvestru – Constantin Ilaș) și Premiul III – Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Voievodeasa (pr. Vasile Bădeliță).
Alături de cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, în cadrul conferinței prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-au alăturat reprezentanții sectoarelor de resort ale Centrului Eparhial Suceava, în sala de conferințe a Mănăstirii Sihăstria Putnei.
După rostirea rugăciunii a urmat apelul nominal și cuvântul de bun venit al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Lucrările susținute în cadrul conferinței preoțești au debutat cu referatul intitulat „Bătrânețea, răstignire între neputința lumii și speranța în Hristos”. Prezentarea părintelui Silvestru – Constantin Ilaș, de la Parohia Nașterea Maicii Domnului Clit, a adus în atenție problemele cu care se confruntă vârstnicii zilelor noastre, dar și soluții, sugestii prin care zilele bunicilor să fie presărate cu bucurii.
Pr. Mihai-Alexandru Zapotoțchi de la Parohia Sfântul Dumitru le-a vorbit celor prezenți despre Cântărețul bisericesc, dascălul satului – file de viață. Sfinția sa a subliniat faptul că formarea cântăreților bisericești este necesară mai ales în zilele noastre, pentru ca aceștia să devină stâlpi de nădejde în viața comunității parohiale nu numai prin prezența, ci și prin osteneala lor.
„Chipuri de imnografi contemporani rădăuțeni, odrăsliți la streașina Mănăstirii Bogdana – contribuția la înfrumusețarea și promovarea muzicii psaltice” a fost referatul susținut de către pr. Adrian-Emanuel Rădășan, de la Parohia „Sfântul Dumitru” – Iaz. Alături de mărturiile personale și de „gândurile și amintirile așternute în scris la insistențele părintelui Emanuel Rădășan”, sfinția sa a punctat rolul deosebit al celor care se îndeletnicesc cu interpretarea muzicii psaltice.
Cea de a patra comunicare, „Părintele Filaret Vedeanu, model de corectitudine și slujire preoțească, iubitor și culegător de cânt”, a fost a pr. Gheorghe Petrea de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Călugărița, Horodnic de Jos. Părintele a împărtășit din roadele și bucuriile întâlnirii cu părintele Filaret, anul acesta împlinindu-se 110 ani de la naștere și 34 de ani de la trecerea la Domnul.
„Fiind înzestrat cu aptitudini muzicale deosebite și recunoscute, a ajuns să fie dirijor de cor în Facultatea de la Cernăuți, a format un cor bărbătesc pe patru voci în parohia Horodnic de Jos, cor care înfrumusețează slujbele bisericii chiar și în ziua de astăzi. Insistând cu mai mare atenție asupra temei, am găsit de cuviință să punctez faptul că partiturile pe fiecare voce de la corul bărbătesc din Horodnic de Jos au fost scrise de părintele Filaret, unde și pe fiecare cântare era specificat autorul compoziției. Acolo am găsit trei bucăți muzicale cu semnătura proprie de compoziție si un Cântec de Crăciun, pe melodie de P. Suhani, dar armonizat de preotul Filaret Vedeanu. Celelalte trei sunt Tatăl nostru, Cu sfinții odihnește și colindul Moș Crăciun. Cred că acest argument este suficient pentru a-l încadra pe părintele Filaret în rândul melozilor bisericești.”
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat volumul „Lumină din candela Cuvântului – predici la duminicile de peste an”, carte care însumează cuvântări semnate de clerici doctori în teologie din cuprinsul eparhiei și rostite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de la venirea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Cei prezenți s-au îndreptat apoi spre mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, unde a fost săvârșită slujba Parastasului pentru cel care a fost ierarh al Bucovinei timp de aproape trei decenii. La vârsta de peste 90 de ani, după 38 de ani de slujire în Biserica Ortodoxă Română în demnitatea de arhiereu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a trecut la cele veșnice în 20 mai 2020.
Irina URSACHI