Ciorbă de perișoare cu ton
Ingrediente:
2 cepe
1 păstârnac
2 ardei roșii
2 morcovi
2 linguri orez
1l borș
2-3 roșii coapte
250g ton conservă
1 ceșcuță pesmet
1 ou
3-4 linguri smântână
1 ceapă mică
1 linguriță mărar verde
¼ linguriță sare
¼ linguriță piper
¼ linguriță oregano
1 legătură frunze de țelină
Se pun la fiert zarzavaturile curățate și tăiate mărunt, în 3 L de apă cu sare. Când sunt aproape fierte se adaugă orezul. Între timp se pregătesc perișoarele. Amestecăm tonul din conservă (scurs de ulei) cu oul bine bătut, pesmetul, ceapa și mărarul tăiate fin, sarea și condimentele și omogenizăm compoziția. Se poate adăuga și o lingură de orez. Dacă ni se pare prea moale, se mai adaugă puțin pesmet sau putina faina. Se modelează perișoarele pudrând mâinile cu făină și se rânduiesc pe un taler. Când zarzavaturile sunt fierte se adaugă borșul, se micșorează focul și se adaugă una câte una perișoarele. Se lasă să pâlpâie ciorba încă 10 minute. La sfârșit se presară frunzele de țelină fin tocate.