,,În vremea aceea Iisus a ieșit la munte ca săSe roage și a petrecut noaptea în rugăciune către Dumnezeu. Și, când s-a făcut ziuă, a chemat la Sine pe ucenicii Săi și a ales din ei doisprezece, pe care i-a numit Apostoli: pe Simon, căruia i-a zis Petru, și pe Andrei, fratele lui, și pe Iacov, și pe Ioan, și pe Filip, și pe Bartolomeu, și pe Matei, și pe Toma, și pe Iacov al lui Alfeu, și pe Simon numit Zilotul, și pe Iuda al lui Iacov, și pe Iuda Iscarioteanul, care L-a vândut. Și, coborând împreunăcu ei, au stat în loc șes, El și mulțime multăde ucenici ai Săi și mulțime mare de popor din toatăIudeea, din Ierusalim și de pe țărmul Tirului și al Sidonului, care veniserăsă-L asculte și săse vindece de bolile lor. Și cei chinuiți de duhuri necurate se vindecau. Și toatămulțimea căuta săse atingăde El, căputere ieșea din El și-i vindeca pe toți.’’
Observăm în acest episod biblic un moment crucial în viața Mântuitorului Hristos, moment în care Acesta se retrage în munte pentru a se ruga și, apoi, alege pe cei doisprezece Apostoli. Învățăm de aici mai multe lecții de preț:
*Importanța rugăciunii
Prin modul și momentele în care se roagă, Iisus ne aratăcât de crucialăeste rugăciunea în viața noastrăspirituală. Înainte de a lua o decizie importantă, Hristos petrece noaptea întreagă în rugăciune către Dumnezeu Tatăl. Acest exemplu ne arată cât de important este să apelăm la rugăciune pentru a primi înțelepciunea și îndrumarea divină.
*Alegerea Apostolilor
Iisus a ales doisprezece dintre ucenicii Săi pentru a fi Apostoli a mesajului Său de înnoire a minții și a vieții. Aceastăalegere a fost făcutănu oricum, ci în urma rugăciunii profunde. Acești doisprezece aleși urmau săfie liderii și învățătorii principali ai Bisericii în viitor. Învățăm aici cădeciziile importante ale vieții se iau în urma căutării binecuvântării și a călăuzirii divine. De asemenea, chemarea noastră, a creștinilor, încăde la primirea Sfântului Botez, este de a fi apostoli ai lui Hristos, trimiși între oameni pentru a-L aduce pe Hristos în viața lor.
*Puterea vindecătoare a lui Iisus
Textul subliniază puterea lui Hristos de a vindeca și de a alina suferința oamenilor. O mulțime mare de oameni a venit să-L vadăși săfie vindecați de bolile lor. Cel ce este astăzi numit în rugăciuni ,,Doctorul sufletelor și al trupurilor’’ ne arată compasiunea și mila Lui fațăde suferințăși ne învațăsăne întoarcem la El în căutarea vindecării noastre spirituale și fizice. De asemenea, modul acesta de a Se apropia de oamenii în suferință, este, fără echivoc, un îndemn la imitare. Dacă în timpul anilor petrecuți pe pământ cu trupul, Hristos a vindecat pe cei suferinzi și a adus o viațănouăcelor bolnavi sufletește, dupăînălțarea Sa la ceruri El lucreazăși prin noi. Noi creștinii avem chemarea de fi mâinile tămăduitoare ale lui Hristos în această lume însetată de vindecare și alinare.
Pr. Prof. Adrian DUȚUC