Plachie de pește
Ingrediente:
1 kg pește de apă dulce
2 cepe
2 ardei
4-5 roșii
Ulei pentru prăjit (facultativ)
Sare, piper
Se aleg 2 pești de apă dulce: crap, caras, biban sau chiar mreană. Se curăță, se spală, se porționează, se sărează și se așază în tava unsă cu ulei. Deasupra se așază roșii tăiate felii, rondele de ceapă și de ardei.
Se condimentează, se adaugă jumătate de cană apă (sau vin alb) și se dă la cuptor până când sosul scade, iar peștele este pătruns.
Unele rețete recomandă ca peștele să fie puțin rumenit înainte, iar ceapa și ardeiul să fie și ele în înăbușite în puțin ulei. Peste ele se toarnă roșiile date pe răzătoarea mare. Se sărează, se piperează sosul și se toarnă peste peștele prăjit, iar apoi este lăsată în cuptor să se lege sosul.