ADÂNCATA
Troița Eroilor. La 29 iunie 1939 membrii Căminului Cultural Profesor Ștefan Pavelescu au sfințit o troiță ridicată în cinstea celor 87 de eroi căzuți la Adâncata pentru reîntregirea neamului românesc. Troița a fost realizată din lemn, fiind sculptată de secretarul Căminului - Gh. Duceac. Troița eroilor a fost sfințită de părintele D. Popovici, iar alături de el, la eveniment au participat inginerul Gh. Popa, președintele Căminului - I. Băncescu, învățătorii Gh. Gâză și Sava Roșca, secretarul Gh. Duceac, casierul Gh. Asavetei, cenzorul Căminului D. Filip și vicepreședintele Căminului - doamna Duceac. La inaugurare au mai participat Epifanie Rodinciuc, sosit cu o delegație de arcași din Mitocul Dragomirnei, C. Rusu, comandant străjer și corpul didactic din Călugăreni Dorohoi.
BĂNILA PE SIRET
Monumentul Eroilor. În 1939, Căminul Cultural Alexandru cel Bun și-a propus să edifice în comună un monument pentru eroii neamului și un osuar pentru cei căzuți în război.
BĂNILA PE CEREMUȘ
Troița Eroilor. În 1942, Căminul Cultural Paroh Ivan Isopescu, și-a propus să edifice în comună o troiță pentru eroii neamului și o fântână pentru cei căzuți în război. Ridicarea troiței reprezenta inițiativa preotului paroh Cârsteanu Valerian, absolvent al Facultății de Teologie, a domnilor Jupanschi Ion, Andriescu Maria, Moise Ana ș.a.
De asemenea, în această comună exista o criptă din beton armat cu un monument în care erau înhumați 24 eroi neidentificați. Cripta era împrejmuită cu un gard de fier și o cruce, iar pe o placă de tablă erau scrise numele celor 67 eroi originari din Bănila, osemintele cărora nu se știe unde sunt inhumate.
BERHOMET
Monumentul Eroilor.La intrarea în cimitirul comunal, în vara anului 1915 Cartierul General din Snyatynsk a edificat un monument din piatră în memoria eroilor căzuți în primul război mondial. Inscripțiile inițiale au fost distruse în perioada sovietică, fiind salvate doar inscripțiile gravate în latină: PRO PATRIA. În vara anului 1997, datorită eforturilor comune depuse de comunitatea Crucea Neagră din Bucovina pe monument a fost fixată o placă nouă în limba germană și ucraineană: AICI AU CĂZUT SOLDAȚII ARMATEI AUSTRO-UNGARE 1915.
BOBEȘTI
Monumentul Eroilor.În tabloul monumentelor județului Storojineț din 02 decembrie 1936 este reflectat monumentul în cauză. Astfel, aflăm că acest monument al eroilor a fost inaugurat în 1926, pentru a se proslăvi eroii căzuți în primul război mondial la inițiativa și purtarea de grijă a doamnei Fani Meavețchi din comuna Bobești, iar pentru edificarea sa au fost cheltuiți 28.000 lei. La sol monumentul avea 3m2 iar înălțimea totală era de 5m.
CEREPCĂUȚI
Monumentul Eroilor. În satul Cerepcăuți a fost edificat un monument în cinstea a trei eroi căzuți în războiul de eliberare a Bucovinei de Nord. Construcția a fost demolată în perioada sovietică, iar după căderea regimului comunist, rudele celor trei eroi necunoscuți au înălțat un alt monument pe acel loc. Monumentul reprezintă un soclu din beton străjuit de o cruce.
CIUDEI
Monumentul Eroilor. În tabloul monumentelor județului Storojineț din 02 decembrie 1936 este reflectat și acest monument. De aici putem deduce faptul că, monumentul eroilor din această comună a fost inaugurat în 1929, pentru a se proslăvi eroii căzuți în primul război mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa unui Comitet local aflat sub președinția domnului Ignățescu, iar pentru edificarea sa au fost cheltuiți 5.500 lei. Monumentul avea o suprafață la baza de 0.90m și o înălțime de 3m.
CRASNA PUTNEI
Crucea Eroilor. La 20 noiembrie 1936, în comuna Crasna Putnei a fost inugurată o cruce ridicată pentru biruința neamului. Aceast efort, care s-a ridicat la 4000 lei, a fost suportat de mai mulți locuitori din cadrul comunei. Crucea avea o înălțime de 3m, o lățime de 1.5m și grosimea de 50 cm.
CRASNA DE SUS
Monumentul Eroilor. La 29 martie 1942, Căminul Cultural Iancu Flondor din Crasna de Sus a preluat inițiativa edificării unui monument închinat eroilor dezrobitori. Acesta urma să fie amplasat în fața școlii din localitate. De edificarea monumentului avea să se preocupe preotul Mihai Bosovici, Pleșca Ion, Valerian Gafencu, Zenovia Condruț, Cornelia Grama, familia Mavrocordat ș.a.
La 09 iulie 1942, conducerea Căminuli s-a adresat către Fundația Culturală Regală Carol al II-lea în vederea obținerii aprobării pentru colectarea fondurilor bănești. Ulterior, în fișa statistică pe anul 1943 se mărturisește faptul că, în localitate a fost înălțată o troiță în cinstea eroilor.
CUCIURUL MARE
Troița Eroului Gheorghe Chelaru.Printre atracțiile din satul Cuciurul Mare se numără troița eroilor dezrobitori, amplasată lângă școală. Crucifixul este instalat pe un piedestal de beton în două niveluri și are o înălțime de 2,05m și o lățime de 1,4 m. Privită din lateral, troița îți dă impresia că sunt reunite șapte cruci în forma sa geometrică.
Monumentul are o istorie destul de interesantă. La începutul anilor '40, directorul școlii Voloka Pavel Nicolae a decis să-l ridice în amintirea profesorului Gheorghe Chelaru, decedat în cel de-al doilea război mondial. Crucifixul a fost turnat între 1941-1942 și inaugurat la începutul anului 1943. Conform mărturiilor oculare pe monument erau scrise cuvintele din Evanghelia după Matei, versetul 14: LĂSAȚI COPIII SĂ VINĂ LA MINE. În spatele troiței a fost sculptat chipul Maicii Domnului și anii 21.VIII – 1941 - 4.VIII - 1942.
Monumentul Eroilor Austrieci. Conform unui raport al Așezământului Național Regina Maria pentru Cultul Eroilor, în comuna Cuciurul Mare se afla un mormânt cu un monument, unde erau înhumați 8 ostași austrieci necunoscuți, căzuți la 18.08.1916.
CUPCA
Troița Eroilor. Proiectul acestei troițe închinate eroilor din Primul Război Mondial a fost aprobat de CSMP la 20 decembrie 1938.Troița urma să fie construită după modelul publicat la pagina 19 din prima broșură editată de Societatea Cultul Eroilor – plan întocmit de arhitectul St. Baloșiu. Inițiativa a fost asumată de Căminul Cultural Ștefan Mușat, sub conducerea preotului paroh Tcaciuc Vasile, a învățătorilor Vasilescu Mihai, Olărescu Adela și Găină Nicolai, susținuți de primarul Tărâță Dragoș, notarul Strugariu Dragoș și alți consăteni. Edificarea monumentului a fost planificată pentru vara anului 1939.
Troița Eroilor Dezrobitori. În vara anului 1943, membrii Căminului Cultural Ștefan Mușat, sub conducerea preotului paroh Tcaciuc Vasile, au ridicat o troiță în cinstea eroilor căzuți pentru eliberarea României de Est de sub jugul bolșevic. Troița a fost amplasată în Parcul Eroilor Neamului, amenajat de membrii Căminului în satul Cupca. La realizarea acestei opere au contribuit și învățătorul Ungureanu Orest, primarul Bicer Mihai, Cucuruz Neculai, șeful postului de jandarmi Cârstea Emil, Timiș Teodor, Alerguș Constantin, Țugui Simion, Tărâță Ion, Plevan Gheorghe ș.a.
Va urma.
Pr. Prof. Mircea BEJENAR