Dovlecei umpluți cu brânză
Ingrediente:
12 dovlecei
400g brânză uscată
300g orez
5 cepe uscate
1 ceașcă ulei
1 legătură mărar
1 legătură pătrunjel
2 cartofi
1 lingură unt
3 gălbenușuri de ou
2-3 lămâi
sare, piper
Se aleg dovlecei de mărime potrivită, se taie cotorul, se curăță de coajă și se scoate miezul cu grijă astfel încât să nu se spargă peretele. Se pudrează cu sare și se pun în strecurătoare cu gura jos să se scurgă. Dacă dorim, se pot căli pe toate părțile în două-trei linguri de ulei atât cât să se înmoaie puțin.
Se înăbușă ceapa în ulei, se adaugă piperul și verdeața, apoi orezul și o căniță de apă și se lasă câteva minute la foc mic până când orezul trage toată zeama. Dacă vrem să fie picanți, adăugăm puțin piper roșu iute. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă brânza rasă pe răzătoarea mare.
Umplem dovlecii astfel încât să rămână loc pentru orezul care se mai umflă la fiert și acoperim cu un căpăcel construit din cartofi cruzi. Se așază dovleceii, în picioare, într-o cratiță cu pereții înalți, se adaugă apă fierbinte până la jumătatea dovleceilor și se lasă la foc mic aproximativ jumătate de oră, timp în care orezul se fierbe, iar zeama scade sub jumătate. Se scot cu grijă dovleceii și se așază într-un platou larg în care să încapă și sosul.
Cu zeama care a rămas în cratiță se face un sos. Se topește untul în restul de zeamă în care au fiert dovleceii. Se bat bine gălbenușurile cu sucul de la lămâi și se adaugă ușor peste zeamă, să nu se taie. Se lasă la foc mic să se lege, apoi se toarnă peste dovlecei.