În contextul împlinirii a 100 de ani de misiune a Oastei Domnului– ca mișcare din sânul Bisericii – în arealul duhovnicesc și mărturisitor al Bisericii Ortodoxe Române, Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a publicat– sub coordonarea Părintelui Profesor Vasile Mihoc și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului PărinteCalinic, ArhiepiscopalSucevei și Rădăuților– un dublu volum de texte alese întru cunoașterea mărturisirii de credință a Părintelui Iosif Trifa: Părintele Iosif Trifa – învățătorul Credinței, vol. I (Suceava, 2023, 423 pg.) și vol. II (Suceava, 2023, 356 pg.).
Preocupat eu însumi în anii din urmă de izvorul și puterea teologiei misionar-pastorale a unuia dintre cei mai ampli făuritori de orizont catehetic și mărturisitor ortodox,m-am bucurat să descopăr în paginile celor două volume texte fundamentale și o structurare atentă, nu doar pe teme și idei,ci și pe posibile linii de dezvoltare ale cercetării asupra vieții și culturii pe care „Părintele Oastei”a propus-o lumii creștine românești: învățător al dreptei credințe, al Sfintei Treimi, al Sfintei Scripturi, învățătorul despre Biserică și Tainele ei, învățătorul despre Maica Domnului și Sfânta Liturghie, despre post și păcate, învățătorul sărbătorilor creștine și al dragoste și,mai ales,al Oastei Domnului.
Pentru cei care acum îl descoperă părintele Iosif Trifacitind paginile despre el ca învățător al nădejdii și al memoriei credinței– temă care încheie primul volum, sunt relevante asupra tonului simplu și al conținutului plin de sens al vieții și mărturiei sale.
Volumul al doilea ne propune să învățăm împreună cu părintele despre rugăciune și să gustăm din pelerinajul său la Locurile Sfinte, despre Judecata particulară și despre viața veșnică. Sunt repere ale unei vieți dedicate Bisericii și Neamului de multe ori privită cu superficialitate de către unii dintre cei ce se erijează în singurii deținători ai Ortodoxiei.
Bucuria lecturii vine și din această redescoperire a vieții intelectuale a unui Om-vector al evanghelizării a mii de oameni, care a scos din păcat și umbra morții duhovnicești mii de suflete.
Personal cred că astfel de antologii înseamnă un plus de informație pentru aceia care confundă fundamentele misionar-pastorale ortodoxe ale Oastei Domnului cu alte curente ale modernității în confesionalism creștin. Dar și un plus de motivare pentru preoții și tinerii misionari creștini ortodocși care pot avea în distinsul preot ardelean un model și un scut de încurajare în lupta cu păcatul și cu indolența misionară.
Pr. Prof. Constantin Necula